Back to top

Jelentős csapadék segíti a talajok feltöltődését

Az elmúlt két hétben főként az ország nyugati, északnyugati felén hullott számottevő csapadék. Az előttünk álló napokban azonban országszerte jelentős mennyiségre van kilátás nagyrészt enyhe esők, de vasárnaptól az északi, északkeleti országrészben egyre nagyobb területen hó formájában. Így a jövő hét első felében téliesre fordul időjárásunk, és ez az erős éjszakai lehűlésekben is megmutatkozik.

Az elmúlt egy hétben frontok sorozata alakította időjárásunkat, melyek nagyrészt enyhe, főként a Dunántúlra nedvesebb légtömegeket szállítottak. A múlt hét második felében a Dunától nyugatra hullott számottevő, többnyire 4-10 mm csapadék, de délnyugaton 10-20 mm is leesett. Ugyanakkor a Dunától keletre a legtöbb helyen még 2 mm-t sem mérhettünk. Nagyobb mennyiség a hétfőn este érkezett frontrendszerrel esett, ekkor az északi, északnyugati országrészben 10-20 mm, az ország többi részén jellemzően 2-8 mm öntözte a földeket. Így a mögöttünk álló egy hét csapadékmennyisége hazánk nyugati, északnyugati felén 5-10 mm-es többletet, míg keleti, délkeleti felén néhány mm-es hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, míg az egész ősz folyamán az ország északkeleti harmadán és a déli határszélen esett az átlag fölötti, míg a Dunántúl nagy részén és az Alföld középső tájain annál jóval kevesebb eső.

A talajok felső fél méteres rétege sokfelé telített vagy telítettséghez közeli állapotban van, az Alföld középső tájain illetve foltokban az északi országrészben hiányzik 15-30 mm nedvesség a telítettséghez. A mélyebb talajrétegekbe azonban az Alföldön és a Kisalföldön még bőven van hely a nedvesség számára.

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 1-2 fokkal melegebben alakult. Hétfőn és kedden kimondottan enyhe reggelekre ébredhettünk, a leghidegebb szerdáról csütörtökre virradó éjszaka volt, mikor nagy területen csökkent -3, -4 fokig a hőmérséklet. A legmelegebb órákban pedig a múlt pénteki hidegebb nap kivételével jellemzően 5-10 fokot mérhettünk.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban várják a telet. A repce már november elejére igen megerősödött, de az ősz végére a kalászosok is bokros állapotba kerültek.

A hét további részében csapadékos, eleinte enyhe időre van kilátás, majd hétfőtől a hideg is megérkezik. Pénteken és szombaton esőre számíthatunk, majd vasárnap az ország északi felén nyugat felől egyre többfelé havas esőbe majd havazásba vált át az eső, így hétfő reggelre főként a Bakonyban és az északkeleti országrészben néhány centiméteres hóréteg is kialakulhat. Összességében 20-40 mm csapadék valószínű hétfő délig, de helyenként ennél több is eshet. Így többfelé telítetté válik majd a talajok felső egy méteres rétege, és az Alföld és a Kisalföld területén is bőven jut majd az alsóbb rétegekbe is a nedvességből.

Péntek hajnalban még többfelé várhatók gyenge fagyok, de napközben intenzív melegedés kezdődik, és a déli országrészben az esős idő ellenére is 10 fok fölé emelkedik estére a hőmérséklet, ami szombat hajnalban sem esik vissza számottevően. Az enyhe idő vasárnap reggelig folytatódik, akkor északnyugat felől csökkenni kezd a hőmérséklet, és az északi tájakon napközben is csak kevéssel fagypont fölötti értékek várhatók. Hétfőn reggel már sokfelé lesz fagy, és napközben sem melegszik számottevő mértékben a levegő, majd kedden és szerdán reggelente már -3, -8 fokig hűl le a levegő, de a hóval borított területeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.