Back to top

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Glenna Martel, a Loblaw Companies Limited dietetikusa elmondja, hogy melyek a legfontosabb tápanyagok, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a nők optimalizálják az egészségüket és jólétüket.

Vas

A vas egy olyan tápanyag, amely az oxigén szállításáért felelős az egész szervezetben, és fontos a vérsejtek előállításához. Nőként nagyobb a veszélye a vashiánynak, figyelembe véve a menstruáció során elvesztett vért. Emiatt a reproduktív korban lévő nőknek valójában több vasra van szükségük naponta, mint az azonos korú férfiaknak. A vas a terhesség szempontjából is nagyon fontos tápanyag, ugyanis várandósság idején megnő a vasszükséglet. Ennek a baba fejlődésében betöltött alapvető szerepe az oka.

Terhesség során a nők a táplálékunkban lévő vasat arra használják, hogy a baba vasraktárait felépítsék az első 6 hónapban.

A sötétzöld leveles zöldségek, vörös húsok és a dúsított gabonafélék mind olyan ételek, amelyeket a vasszükséglet fenntartása érdekében érdemes fogyasztani.

Folsav

A folsav az egyik fontos B-vitamin, amelyre szervezetnek szüksége van. A folsav jelentős szerepet játszik a terhesség alatt is, mivel a baba agyának, gerincének és koponyájának fejlődéséhez szükséges. Következésképpen nélkülözhetetlen az ideg rendellenességek megelőzésében is.

A sötétzöld színű zöldségek, narancs, dúsított tésztafélék és a kukoricaliszt egyaránt remek választás lehet, ha egy extra adag folsavat szeretnénk bevinni a szervezetünkbe.

Kalcium és D-vitamin

A kalcium és a D-vitamin a csontok egészségét szolgáló legfontosabb tápanyagok. Az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás ahhoz vezethet, hogy a csontok könnyebben eltörnek, és nagymértékben csökkentheti életminőséget. A nőknél a menopauza idején az ösztrogénszint csökkenése miatt megnő a csontritkulás kockázata.

Tehát az ösztrogén természetes védőszerepet játszik az erős csontok fenntartásában, de amikor az ösztrogénszint csökken, megnő a csontritkulás kockázata.

Ennek ellenére a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel segíthet! A kalcium az erős, egészséges csontok felépítéséért felelős tápanyag. A D-vitamin szerepe pedig abban áll, hogy segít növelni a kalcium felszívódását az étrendünkben. Ez a két tápanyag együttesen a csontok egészségének előmozdításáért és a csontritkulás megelőzéséért dolgoznak.

A kipróbálandó kalciumban gazdag élelmiszerek között kiemelt helyen szerepel a tehéntej, a joghurt, a lazackonzerv és a tofu is. Míg a D-vitaminban gazdag élelmiszerek között a zsíros halak (például lazac) és a dúsított tejitalok ajánlottak.

Omega 3 zsírsavak

Az omega-3-zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes saját maga előállítani őket. Ennek ellenére fontos, hogy az étrendünkbe iktassuk ezeket. A terhesség alatt az omega-3-zsírsavak döntő szerepet játszanak a baba agyának és szemének fejlődésében.

De nem csak a terhesség során fontosak az omega 3 zsírsavak, ugyanis fontos tápanyagot jelentenek az egészséges táplálkozáshoz, különösen a szívbarát étrendhez!

Kutatások szerint az omega 3 zsírsavak szerepet játszhatnak a szívbetegségek megelőzésében is.

A zsíros halak, diófélék, magvak és különböző olajok, mind olyan élelmiszerek, amelyeket érdemes beiktatni a mindennapi étrendbe, ha egy plusz adag omega 3-ra van szükségünk.

https://thekit.ca/sponsored/top-5-nutrients-for-womens-health/

Forrás: 
thekit.ca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.