Back to top

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Napjaink egyre jobban fókuszba kerülő kihívása, hogy vajon hogyan lehet biztosítani a fokozott tápanyaghasznosulást, a megfelelő mennyiségű és minőségű hozamot úgy, hogy a talajba kijuttatható nitrogén mennyisége a költsége, valamint a Green Deal célkitűzése (20%-kal csökkenteni kell a műtrágya-felhasználást) miatt csökkenhet. A kérdésre választ adhat a harmonikus nitrogénmenedzsment, mely biztosítja a folyamatos nitrogénellátást a kultúrnövények számára.

corteva_field_01.jpg

Fotó: Corteva Agriscience

De mi is valójában a nitrogénmenedzsment lényege? A nitrogéntrágyázás hatékonyságának javítása érdekében a kijuttatott nitrogént minél hosszabb ideig célszerű ammónium formában tartani, hogy a növények számára elérhető legyen. Mivel a növények csak azt a tápanyagot tudják felvenni, ami a gyökérzónában található, ezért az is nagyon fontos, hogy a nitrogént a lehető leghosszabb ideig itt tudjuk tartani. A talajban bekövetkező nitrogénveszteségeknek leginkább a nitrát forma van kitéve. A kijuttatott nitrogén mennyiségnek akár a 40-70 %-a is veszendőbe mehet. A nitrogénveszteségek egyik formája a kimosódás, ami akkor jöhet létre, ha nagy mennyiségű víz és mobilis nitrogénvegyület van a talajban. A másik potenciálisan nagy veszteséget okozó folyamat a denitrifikáció, mely levegőtlen körülmények között megy végbe és fokozottan üvegház hatású nitrogénvegyületek légkörbe jutását eredményezi. Általánosságban elmondható, hogy

a kiszórt nitrogénműtrágyának nagyjából fele fog hasznosulni a kultúrnövényekben, ami a megsokszorozódott műtrágya árak mellett a magyar gazdaság számára hosszú távon nem fenntartható.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat folyamatosan kutatja azokat az innovatív megoldásokat, melyekkel a nitrogén hasznosulása fokozható, a veszteségek csökkenthetőek. Az Optinyte™ technológia 2022-ben forgalomba hozott legújabb generációs terméke, az Instinct™, mely képes a kijuttatott karbamid, illetve ammónium nitrogén nitráttá alakulását lassítani, így csökkenthetők a nitrogénveszteségek és azok negatív környezeti hatásai. Azáltal, hogy az Instinct™ fokozza a nitrogén hasznosulását az intenzív termesztésben, hozzájárul a nagyobb termésátlagok eléréséhez.

corteva_field_02.jpg

Fotó: Corteva Agriscience

A Corteva folyamatosan méri termékeinek hatékonyságát, hogy a lehető legjobb eszközt adhassa a gazdálkodók kezébe. A vállalat egyik kísérletében azt vizsgálták, hogy mennyi dinitrogén-oxid (a széndioxidnál 298 szor erősebb üvegház hatású vegyület) távozik a talajból egy átlagos műtrágyázott területen Instinct™ használatával és anélkül. A kísérlet jól bizonyította, hogy az Instinct™ alkalmazása potenciálisan felére csökkentheti a kezeletlen nitrogén műtrágya használatakor jelentkező dinitrogén-oxid kibocsátást. Egy másik 2022-es kísérlet (Debrecen-Látókép) pedig jól igazolta az Instinct™ terméshozamra gyakorolt pozitív hatását. A műtrágyázott, Instinct™-tel kezelt terület, 0,6 tonnával több termést hozott hektáronként, a „csak” műtrágyázott állományhoz képest. A kísérlet 300 mm csapadékot kapott (eső és öntözés együttesen), mely körülbelül 75 %-a az elmúlt 5 év átlagos csapadékmennyiségének. Az így keletkezett terméstöbblet plusz árbevétele több, mint ötszöröse volt az Instinct™ költségének.

A Corteva portfóliója évről évre megújul és egyre nagyobb potenciálú termékek kerülnek forgalomba. A vállalat folyamatosan bővíti kínálatát a természetes alapú biológiai termékek piacán is.

Ezt tükrözi azoknak az együttműködéseknek a sora, melyeket a vállalat vezető biológiai készítmény gyártókkal írt alá az elmúlt években. A vállalat idén jelentette be, hogy végleges megállapodást írt alá világ egyik vezető biológiai gyártójával, a Symborggal, mely részeként, a vállalat számos európai ország piacára vezethet be tápanyag hasznosulás optimalizálását segítő termékeket. Az új termékek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében azáltal, hogy a légkörből származó nitrogént megkötik és ammóniává alakítják.

A Corteva innovációi fokozzák a nitrogén hasznosulását, mely jelentősen csökkenti és optimalizálja a műtrágya felhasználás mennyiségét. Ezáltal a termelők gazdaságosabban tudnak magasabb termésátlagokat elérni, a környezetre negatív hatású tényezők csökkentése mellett.

Bálint Sándor, Gombaölő- és rovarölőszer termékmenedzser, Corteva Agriscience

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.