Back to top

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

A 4000 négyzetméteres többfunkciós tetőkert az ott dolgozók számára változatos kikapcsolódást nyújt, miközben fontos szerepet tölt be a csapadékvíz- gazdálkodásban is: szivacsként szívja fel a lezúduló esővizet, majd azt egyenletesen elvezeti.

A BuGG elnöke, Gunter Mann (balra) adta át a díjat Tim Bauder ügyvezetőnek
A BuGG elnöke, Gunter Mann (balra) adta át a díjat Tim Bauder ügyvezetőnek
Az Épületzöldítők Szövetsége (BuGG) 2001 óta minden évben megválasztja az év zöldtetőjét, illetve megnevezi a legkiválóbb homlokzati és beltéri zöldítési beruházásokat is. A BuGG-tagok javasolják, nevezik be a pályaműveket, majd ezt követően jellemzően közgyűlésen vagy szakmai rendezvényen szavaznak a nyertesről, de olyan is előfordult már, hogy online szavazással döntöttek a legjobb alkotásról. Idén ez utóbbi történt.

Karlsruhe tűzoltóállomásának tetőkertje mintaértékű munka, amely világosan megmutatja, milyennek is kell lennie manapság egy tetőn létrehozott zöldfelületnek: széles körűen hasz­nálható és minden szempontból jól hasznosul.

A sportpályától kezdve a napelemrendszeren keresztül a rengeteg zöld növényig mind-mind ezt a célt szolgálja, arról nem is beszélve, hogy a kert a csapadékvíz-gazdálkodásban is nélkülözhetetlen szerepet tölt be, fogalmazott Tim Bauder, a Paul Bauder GmbH & Co. KG három ügyvezető igazgatójának egyike. A szakember szerint a helyesen használt tető biztonságos tetőszerkezetet igényel. A tervezők a BauderGREEN zöldtetőrendszerekkel valósították meg ezt az egyedülálló és hasznos tetőkertet.

Madártávlatból a díjnyertes tetőkert
Madártávlatból a díjnyertes tetőkert
Fotó: Bauder és Bugg

Az tűzoltóállomást tavaly adták át. Az összesen 6630 négyzetméternyi tetőterület szíve és lelke a járműcsarnok felett elterülő 4000 négyzetméteres többfunkciós kert. A különböző Bauder­GREEN zöldtetőrendszerekkel ellátott, kiterjedt és intenzív növényzettel, sétányokkal és ülőalkalmatosságokkal, petanque-pályával és konyhakerttel is gazdagított zöldfelület pihenésre és a dolgozók aktív kikapcsolódására egyaránt alkalmas.

Az extenzív zöldítéstől az utak építésén át az intenzív felületekig minden területen pontosan megtervezték a kert szerkezetét és a talajfeltöltést.

Többfunkciós kert készült a járműcsarnok felett
Többfunkciós kert készült a járműcsarnok felett
Fotó: www.michaelgallner.com
A talaj vastagsága 8 és 160 centiméter között változik, kedvező feltételeket teremtve a gyep, az évelőágyások és a nagyobb cserjék számára is. A többrétegű zöldtetőrendszerek lehetővé teszik az esővíz fenntartható felhasználását, mivel a kialakí­tásnak köszönhetően rengeteg vizet tárol a kert, amit szép lassan párologtat el. Ez utóbbi különösen fontos ökológiai és klímavédelmi szempont, és hozzájárul Karlsruhe „zöld város” törekvéséhez.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/BuGG
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak az a szép zöld gyep...

Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.