Back to top

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg

Holló Mátyás, Feldman Zsolt és Hajduk Péter
Holló Mátyás, Feldman Zsolt és Hajduk Péter
Fotó: Csatlós Norbert
A Vidékfejlesztési Programból 172,5 millió forint támogatással a Bács-Kiskun megyei családi gazdaságban az új épület mellett a régi hodályok is megújultak, napelemes rendszer építettek ki, és több, a szálas takarmány betakarításhoz és a telep működtetéséhez szükséges gépet is beszereztek.

Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a telephelyavatón hangsúlyozta, a

juhágazat három fő támogatási iránya a technológiai fejlesztéseket; a tevékenység környezeti hozzáadott értékének elismerését és az állatjólét növelését, valamint azokat a jövedelempótló támogatási lehetőségeket célozza, amelyek a mezőgazdaságban általában az élelmiszertermelési potenciál megőrzését segítik elő.

Az elmúlt két évben pedig 11 milliárd forint támogatást ítéltek meg több mint 340 juhtartó telep megújításához.

A telephely avatásán Hajduk Péter, az MJKSZ ügyvezető igazgatója kezdeményezte a telep mintagazdasággá való minősítését.

Holló Mátyás már asz avatáskor a bővítési terveiről beszélt
Holló Mátyás már asz avatáskor a bővítési terveiről beszélt
Fotó: Csatlós Norbert

Holló Mátyás 2013-ban elnyerte a „Az év juhtenyésztője” címet. Uszódi tenyészállat-előállító telephelyén 800 anyajuhot, 220 kost és 150 jerkét nevel. Három húshaszosítású fajtával foglalkozik, az Ile de France-szal, a berrichon du cherrel és a magyar merinóval. A telivértenyésztéshez hasonlóan vonaltenyésztéssel foglalkozik. Küldetésének is tekinti, hogy a magyar merinóból a jelenleg létező hét vérvonalat fenntartsa. Holló Mátyás az ünnepségen kijelentette, a fejlesztések egyik oka volt az is, hogy a családi gazdaság jövője biztosított: az lánya, Bettina és a vőlegénye szeretné tovább vinni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Napi egy alma az orvost távol tartja

Világszerte kísérletek folynak az élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek takarmányként való hasznosítására. Az Egyesült Államokbeli Cornell Egyetem kutatói a közmondást így módosították: szerint a közmondás az állatorvosokra is igaz. Kísérleteikben az almalégyártás melléktermékeit broilertakarmányként hasznosítva jutottak erre az eredményre.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

Letaszították a trónról a border collie-t

Az intelligencia és a kognitív képességek felmérése céljából új vizsgálatot végeztek a kutyák körében. A vizsgálat nem teljes körű, mivel csak 13 fajta 1002 egyedén végezték el a teszteket. A kutatás tanulmányában leírtak szerint a híresen kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező border collie csak második lett, az első helyet egy másik fajta nyerte el.