Back to top

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Két városi parkerdő létrehozása, egy arborétum, több szálláshely, valamint a szolnoki vadaspark és erdei iskola működtetése is erről tanúskodik. Látnivalókban tehát az Alföldnek ebben a szegletében sincs hiány.

Több mint 150 éve sétakertnek indult a Tiszaigari Arborétum
Több mint 150 éve sétakertnek indult a Tiszaigari Arborétum

A NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete Magyarország legnagyobb területű erdészete, ám a kedvezőtlen klíma és a sajátos termőhely következtében erdősültsége szerény (5,9%). Az erdőterületek egymástól sok esetben nagy távolságokra helyezkednek el, amely megnehezíti a gazdaságos erdőkezelést. Mindezek ellenére évről évre létesülnek új erdőterületek, melyben nagy szerepe van az országos szintű programoknak.

Az újszülöttek erdeje kezdeményezés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok megyében született gyermekek után legalább tíz fa elültetését vállalta magára az erdészeti részvénytársaság. Surjány határában már el is készült az első „babaerdő”, amely mintegy 48 ezer faegyedből áll a megszületett 3681 gyermek részére.

Emellett mintaerdősítések létrehozásával is igyekszünk növelni hazánk erdőterületét, mellyel a klimatikus viszontagságok kedvezőtlen hatásai csökkenthetők, valamint kialakítható az Alföldre egykor oly jellemző erdős puszta képe. Az Országfásítási Program keretében megkezdett településfásításokban régió szinten is vezető szerepet játszottunk az elmúlt időszakokban.

A Karcag-Apaváron működő vadászház mindenki előtt nyitva áll
A Karcag-Apaváron működő vadászház mindenki előtt nyitva áll

Földrajzi oltalom

A térség gasztronómiai különlegessége a jászsági szarvasgomba. A Jászság aranyaként is emlegetett értékes gombafaj elsődlegesen tölgyesekben fordul elő, számára kedvező körülmények esetén akár nagy tömegben is Ezen a vidéken javarészt a nyári szarvasgombával találkozhatunk, de kisebb egyedszámban megtalálható a téli és a homoki szarvasgomba is. Társaságunk több mint 20 éve foglalkozik a szarvasgomba gyűjtésével, felvásárlásával és értékesítésével.

A nyári szarvasgombánál (bal) jóval kisebb egyedszámban lelhető fel a homoki szarvasgomba
A nyári szarvasgombánál (bal) jóval kisebb egyedszámban lelhető fel a homoki szarvasgomba

A szarvasgombát a mai napig sokféle legenda és mítosz lengi körül, kezdve attól, hogy afrodiziákum jelleggel bír-e, gyűjtését milyen állattal végezték, illetve ízvilágáról, mivel korábban ez a csemege kizárólag az arisztokratákat illette meg.Szerencsére mára viszonylag könnyen beszerezhető gyűjtési idényben friss állapotában, késztermékként pedig egész évben. Hogy valóban afrodiziákum-e, arról megoszlanak a vélemények. Mi annyit tudunk mondani, hogy a „szarvasgomba próbája az evés”, ízlelje meg, kinek a fantáziáját izgatja e nemes gomba hatása.

Számos exkluzív terméket készítünk szarvasgombából
Számos exkluzív terméket készítünk szarvasgombából
A szarvasgomba gyűjtése csak vizsgázott szarvasgomba-kereső kutyával történhet, gyűjtési engedély birtokában.

Ízének meghatározása nem egyszerű feladat, egyesek szerint dióra emlékeztet, illata évszakonként változó: nyár elején a főtt kukoricára, majd a főtt burgonyára, később az erjedt pörkölt malátára emlékeztet.

Társaságunk központjában 2020-ban adtuk át a kor igényeit messzemenőkig kielégítő szarvasgomba-feldolgozó üzemet, ahol a válogatott alapanyagból számos exkluzív terméket készítünk. A Jászsági nyári szarvasgomba elnevezés tavaly uniós földrajzi oltalomban részesült.

Lombkoronaösvény a parkerdőben

A szarvasgomba számos vadételhez illik, így az erdőgazdaság által üzemeltetett vadászházak szakácsai is előszeretettel felhasználják.

A Szolnoki Erdészet a nagy egybefüggő erdőterületek hiányából kifolyólag nem rendelkezik nagyvadas területekkel. A vadgazdálkodási tevékenység kifejezetten az apróvadra fókuszál.

Területeinken szép számban található őz, mezei nyúl, fácán, tőkés réce. Karcag-Apavárán kocsányos tölgyesek ölelésében áll a NEFAG Zrt. 2018-ban újjáépített vadászháza, közel a 4-es főúthoz és a Hortobágy-Berettyó-csatornához. A műútról nehezen észrevehető, de ez nem válik kárára, az ide látogatók csendes erdei környezetben készülhetnek a vadászatra vagy a családi kirándulásra. A ház ugyanis mindenki számára nyitott, kitűnő szakácsa pedig egyebek közt szarvasgombás ínyencségekkel kényezteti a vendégeket.

Az erdei iskola regionális oktatási központként működik
Az erdei iskola regionális oktatási központként működik

S ha már Karcag környéken járunk, érdemes megtekinteni a várost, és persze a település határában található parkerdőt és lombkorona-tanösvényt is. A Karcagi Parkerdő létrehozását a város lakossága igényelte, és mi boldogan teljesítettük a kérésüket. A kisgyermekek számára az erdei környezetbe tökéletesen illő játszóteret, a futás szerelmeseinek pedig erdei futópályát is kialakítottunk benne. A parkerdőt ösvények szelik keresztül-kasul, melyek bejárásával betekintést nyerhetünk az erdei életközösségek mindennapjaiba.

Körülbelül öt méter magasan sétálhatunk a lombkoronaösvényen
Körülbelül öt méter magasan sétálhatunk a lombkoronaösvényen

A lombkorona-tanösvényen végighaladva, ha nem is madár-, de legalább mókustávlatból figyelhetjük a körülöttünk élő erdőt. A 314 méter hosszú és átlagosan 5 méter magas, tölgyesbe épült faszerkezetű sétányon a gyermekeket készségfejlesztő játékok, illetve játékos fejtörők várják, míg a felnőttek a tájtörténetben merülhetnek el. Viszont a legfőbb látnivaló mindig is a folyamatosan változó erdő megfigyelése és tanulmányozása marad.

Az Alföld kincsesládája

A Tiszaigari Arborétum rászolgált az Alföld kincsesládája elnevezésre, 20 hektáros területén számos őshonos és egzóta fajjal találkozhatunk.

Hangulatos sétaútjait bejárva nemcsak a tölgy fajtagyűjtemény sokszínűségében és a cserjefajok színpompás kavalkádjában merülhetünk el, de a mocsárcipruserdő színei is – különösen ősszel – magukkal ragadják a fantáziánkat.

Mocsárciprusok a Tiszaigari Arborétumban
Mocsárciprusok a Tiszaigari Arborétumban
Az arborétum alapításának gondolata a régmúltban gyökerezik. Széky Péter tiszaigari földbirtokos 1867-ben sétakert építésébe kezdett a Habsburg kastélykertek mintájára. Az ültetés során azonban törekedett a természetközeliség látszatát megőrizni, ezért jobbára őshonos, az Alföldre jellemző fafajokból jött létre a gyűjtemény. Munkáját fia, ifj. Széky Péter folytatta 1874-ben, melyben barátja, Bolza Pál volt segítségére.
A vörösfenyő-kereszt az Eucharisztikus Világkongresszusra emlékeztet
A vörösfenyő-kereszt az Eucharisztikus Világkongresszusra emlékeztet

Abban az időszakban vette kezdetét a domb- és hegyvidéki fajok, illetve az idegenhonos fajok telepítése a sétakertben. Az egyre inkább virágzó kert dicsmenetét a II. világháború törte derékba. Azt követően általános jelenség volt a fák kivágása és a kert pusztítása. 1951-ben került a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság kezelésébe, majd az értékeket felismerve megkezdődött a kert helyreállítása.

Az arborétum 1976 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület. A területén található 2016-ban felújított kulcsosház 16 fő befogadására alkalmas.

Az arborétum egész évben látogatható, de a mocsárciprusok őszi lombszíneződése miatt a késő őszi bejárása felejthetetlen látnivalóval kecsegtet. További érdekessége a kertnek, hogy a 2021-ben Magyarországon megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus vörösfenyő-emlékkeresztje is itt kapott helyet.

Szállás is foglalható az arborétumban
Szállás is foglalható az arborétumban

Széchenyi Parkerdő

Szolnok szélén tölgyesek ölelésében fekszik a NEFAG Zrt. központi épülete, tőszomszédságában pedig a Széchenyi Parkerdő. Elsődleges szerepe, hogy a megyeszékhelyen és annak környékén lakók sportolására, kikapcsolódására adjon lehetőséget. Az erdőtömböt számos gyalogosösvény cifrázza, melyeken az egész erdő kényelmesen bejárható, kerékpárútján pedig időjárástól függetlenül kerekezhetünk.

Egész évben izgalmas program kilátogatni a Széchenyi Parkerdőbe
Egész évben izgalmas program kilátogatni a Széchenyi Parkerdőbe

A kicsiket játszótér várja a parkerdőben
A kicsiket játszótér várja a parkerdőben
Egy tanösvényt is kialakítottunk, melyet a felnőtt látogatók és a szervezett foglalkozások keretében érkező diákok egyaránt előszeretettel járnak végig. Az aktív kikapcsolódásra vágyók igényére tornaeszközöket helyeztünk ki az ösvény mentén. A parkerdő melletti, csaknem kéthektáros bekerített játszótér minősített eszközei fából készültek, ezzel is az erdei környezethez való harmónia elérése volt a célunk.

Bagolyvár Vadaspark

Ha a játszótér már nem elég izgalmas, akkor irány a Vadaspark! A Bagolyvár 2007-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s azóta is nagy népszerűségnek örvend. A közel kéthektáros erdős területen egész évben látogathatók állataink, még a perzselő nyári időszakban is árnyas tölgyfák alatt szemlélhetjük meg őket. A parkban 40 állatfaj mintegy 170 egyede él. Nagyobb részük őshonos vadfaj, de megtalálhatók itt távoli kontinensek szülöttjei is, az ázsiai kiskarmú vidrapárunk például vitathatatlanul a park legaranyosabb lakói. Évről évre növekszik vaddisznóink száma is, és a tél végének közeledtével megszülető kis csíkoshátúak méltó ellenfelei vidráinknak, már ami az aranyossági mutatót illeti. Láthatók nálunk még dámok, muflonok, őzek, különféle madárfajok, illetve háziállatok népes sereglete.

A vadaspark 2007 óta várja a látogatókat
A vadaspark 2007 óta várja a látogatókat

Az őshonos fajok mellett távoli kontinensekről származó állatok is láthatók, köztük pávák is
Az őshonos fajok mellett távoli kontinensekről származó állatok is láthatók, köztük pávák is
Az Erdei Művelődési Házunk kollégái rendszeresen szerveznek izgalmas programokat a parkban, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújthatnak. Erdei iskolánk a környezeti nevelés területén regionális oktatási központként működik, immár hosszú évtizedek óta.

Hisszük, hogy a fiatal generációk természet iránti szeretetének és megbecsülésének fellobbantása az egyik legnemesebb és legfontosabb feladatunk a természettől egyre inkább eltávolodó világunkban.

Az ember azt gondolná, hogy a szép erdőkért és az erdei környezetért el kell utazzunk valamelyik domb-hegyvidéki tájunkra. Ha azonban jobban szemügyre vesszük az Alföldet, itt is számos természeti csodát fedezhetünk fel.

Haszonits Győző
NEFAG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.