Back to top

Adventre hangolva

Gyerekkoromban karácsony estén édesapámmal elsétáltunk a nagyszüleimhez, hogy meglátogassuk őket, illetve sétáljunk szentestén. Karácsonykor minden ablakban látszódtak a feldíszített karácsonyfák fényei, és néhány helyen a kertekben álló fenyőkre is kerültek díszek. Miközben távol voltunk, édesanyám feldíszítette a karácsonyfát és elhelyezte alatta az ajándékokat.

Legkisebb testvérként még elhittem, hogy a Jézuska hozza az ajándékokat és varázsol díszeket az illatos lucfenyőre, később már én is segítettem díszíteni. Most néhány olyan adventi és karácsonyi díszítést valósítottam meg, amelyekkel saját kis otthonunkba varázsoltam ünnepi hangulatot.

A lakásunk alig 40 négyzetméter, így helytakarékosan kellett a díszeket megalkotnom, de nagyobb méretű otthonok is dekorálhatók velük.

Fotó: Csatlós Norbert

Szándékosan nem készült hagyományos élő- vagy műfenyőfa-díszítés és adventi koszorú, mert hiszem, hogy a hagyományostól eltérő, és újrahasznosított anyagokból készült díszekkel is lehet meghitt karácsonyi hangulatot teremteni.

1 Karácsonyfa cserépben

A hagyományos, szinte rajzolt fenyőfa alakját idéztem meg ennél a botra fűzött dísznél.

A szürke Abies nobilis-fenyőágakból először a hosszabb, majd az egyre rövidebb gallyakat kötöződróttal rögzítettem egyre feljebb, szabályos kúp alakra.

Az élő fenyőágakból készült dísz nagyon tartós, megszáradva is mutatós marad, nem vagy alig potyognak róla a tűlevelek. A díszítéshez natúr barnás, fehér és vörös színű kellékeket használtam vegyesen. Mécsesekkel, üvegbe zárt égősorral kivilágítva nagyon hangulatos.

2 Virágos-fenyős tortatál

Fotó: Csatlós Norbert
Karácsonykor nemcsak száraz díszeket, hanem élő virágos kompozíciókat is tehetünk üde foltként a lakás különböző pontjaira. A tűzött dísz alapjául csipkés fém tortatartó állványt választottam. A hagyományos vörös és bordó színű szegfű, krizantém és rózsa jól érvényesül ebben a környezetben.

A virágokat kifejezetten rövid szárral tűztem, az alacsony virágszőnyeget kissé kiemelkedő, faforgácsba szúrt miniszegfűkkel tettem izgalmasabbá és selyemfenyő, valamint némi nobilis-fenyő teszi illatossá és kölcsönöz neki karácsonyi hangulatot.

3 Aranycsillag

A hullócsillag- és a csillagformák használata is jellemző az adventi ünnepkörre. Most egy nagyobb, 40 cm átmérőjű díszt készítettem, amelynek alapja többrétegű karton. A mélyített középrészre világító fényfüzért helyeztem. A csillag oldalát óarany színű műbőrrel vontam be, a tetejét pedig kékesszürke zuzmóval fedtem. A díszítéséhez aranyszínű vastag fémszalagot hajlítottam, és ugyancsak aranyszínű kis karácsonyfagömböket ragasztottam. Az esti fények csillogását a bronz árnyalatú üvegmorzsák tükrözik vissza a díszen. Nemcsak állítva, hanem fektetve is elhelyezhető a lakás bármely részén, vagy akár a teraszon is jól mutat.

Fotó: Csatlós Norbert

4 Karácsonyfa különböző fenyőfélékből

Fotó: Csatlós Norbert
A kertben újrahasznosíthatjuk a levágott fenyők, tuják, hamisciprusok, borókák vagy Leyland-ciprusok ágait, tartóvázként használhatjuk a letermett bab vagy más karózott zöldségek támrendszerét erre a célra. Az ágakból készített karácsonyfához öt karót a tetejükön kötöző­dróttal egymáshoz rögzítettem, majd a drótot sűrűn körbevezettem a karók alja felé a talajig. A drótvázra és a karókhoz alulról felfelé egyre kisebb fenyőágakat rögzítettem ugyancsak kötöződróttal, majd rövid tujahajtásokkal egészítettem ki a fenyőfát a lyukas helyeken és ott, ahol az alakja még megkívánta.

Lényeges, hogy mivel tartós díszt szeretnénk, a karókat le kell ütni a talajba, illetve minden ágat és díszt is alaposan rögzíteni kell, nehogy a szél kárt tegyen benne. Mindenképpen olyan díszeket válasszunk, amik viszonylag könnyűek és időjárásállók.

Jók lehetnek erre a célra tobozok és egyéb termések, vagy műanyag gömbök, illetve a kültéren is használható égősorok.

5 Adventi naptár

Fotó: Csatlós Norbert
Az üzletekben különböző, kisebb-nagyobb, ajándékokkal és édességgel teli adventi naptárakat vásárolhatunk, de készíthetünk is magunknak személyre, sőt lakásra szabottan kreatív darabokat. A december 1-jével induló naptár szentestéig tartogat meglepetéseket a gyerekeknek, de akár a felnőtteknek is.

Helytakarékos megoldás a vesszőkből kialakított fenyőfa alakú naptár, csak egy másfél méternél kicsit magasabb falfelület kell hozzá.

A fenyőfa alak közepén az ágakra tekert pólófonállal egy kisebb fenyőfát rajzoltam. A meglepetéseket rejtő zsákocskákat csipeszek rögzítik a gallyakhoz, és ruhaanyagok újrahasznosításával készültek. A naptári napok számait különböző anyagú és színű fonalakkal ragasztottam rájuk.

6 Lámpadísz

Időről időre megjelennek és divatossá válnak a lámpatest- vagy csillárdíszítések. Az ebédlő egyszerű vonalú fehér lámpatestére bodzaágakat rendeztem össze és vékony ezüstdróttal egymáshoz rögzítettem őket. A díszeket dekorációs dróttal akasztottam az ágakra. Kifejezetten szellős, átlátható díszítés volt a cél. A lámpatesttel harmonizáló fehér és légies kagylólapokat, fehérre festett nagyméretű faforgácsot, illetve magyal piros terméses ágacskáit és selyemfenyőt aggattam az ágakra. Törekedtem az egyenletes és laza elrendezésre. A végeredmény így egy feltűnő, de nem hivalkodó, elegáns dísz lett.

Fotó: Csatlós Norbert

A kompozíciókat tervezte és készítette:
dr. Fekete Szabolcs okleveles kertészmérnök, virágkötő
Budapest, Szirom Virágüzlet (Podmaniczky utca, www.szirom.hu)

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2022/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!