Back to top

Turisztikai iránytű

A Bükk-hegység bemutatására vállalkozott Bózsó Gyula, akinek I love Bükk című kiadványában mindenki talál érdekességeket Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjáról. A ZSÓFIA, a kilátók királynője alcímet viselő kötet hiánypótló a maga nemében.

„Összefüggő erdőtömbjei, kristálytiszta karsztvizei, friss hegyi levegője és gyönyörű hófehér sziklakibúvásai teszik az Északi- középhegység legfestőibb részévé a Bükköt.” Minden, amit tudni lehet a Bükkről; minden, amit tudni érdemes a Bükkről; amit jó, ha a turisták tudnak a Bükkről; amit esetenként még az itt élők sem tudnak a Bükkről – az I love Bükk című könyvben mindez megtalálható.

Bükk – erről a szóról az embernek elsősorban a fenséges megjelenésű fa jut az eszébe. A miskolciaknak és a környékbelieknek viszont a fánál jóval többet, magát a Bükk- hegységet is jelenti. Hiszen Miskolc azon kevés magyar település egyike, ami belenőtt a szomszédos hegységbe. A kötet a Bükk-hegység első turisztikai élménykönyve.

Fellapozva a kiadványt, az olvasó hamar rádöbben, hogy a környék milyen hatalmas kincseket tartogat az itt élők és az idelátogatók számára egyaránt.

Segítségével olyan gyöngyszemeket lehet megismerni, melyek méltán teszik Lillafüredet és közvetlen környezetét Magyarország egyik legfontosabb turisztikai célpontjává.

A Bükk-hegység „marketingese”, Bózsó Gyula így vall a könyvről: „A munkám során több mint 10 éve tervezem, építem, szépítem, és közben persze fotózom a Bükk-hegység közjóléti objektumait. Ez a kiadvány ennek a két tevékenységnek az aranymetszése lett.”

A könyvnél a sorvezetőt Lillafüred és a kilátók királynője, az újjászületett Zsófia jelenti. A kilátó, amely évtizedeken keresztül néma tanúja volt számtalan emlékezetes eseménynek. A torony, amely az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. jóvoltából ismét várja a turistákat, kirándulókat. Az erdőgazdaság műszaki osztályvezetőjeként dolgozó Bózsó Gyula ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

„A rekonstrukció jóval túlmutat egy kilátó egyszerű helyreállításán, hiszen a Zsófia-torony szimbolikus értelemben nemcsak a bükki, de az országos természetjárás alappillére is egyben. Megépítése hatalmas lökést adhat a térség egyébként is bővelkedő turisztikai kínálatának.”

A 180 oldalas, gyönyörű fotókkal illusztrált könyv elsősorban a Bükk természeti szépségeire fókuszál, de bemutatja a környék településeit, valamint azokat az építészeti alkotásokat is, melyek ma már elválaszthatatlanul hozzátartoznak a hegységhez. Lillafüred, az állami erdei vasút, a libegőpark, a csillagda, a Palotaszálló – a teljesség igénye nélkül csak néhány a kiadványban bemutatott turisztikai célpontok közül, amelyeket meglátogatva igazán emlékezetessé válhat egy-egy kirándulás.

Bózsó Gyulának az I love Bükk a második könyve. Tavaly jelent meg Az ERDŐ finom című erdei gyűjteményes kötete, melyben az erdő különleges, ehető alapanyagait mutatja be.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Önjáró drónnal gyűjtenek mintákat a fákról

A környezeti DNS vizsgálatával az adott területen élő fajokról lehet információt gyűjteni. Nagy előnye, hogy nem kell szem elé kerülnie az összes állatnak, növénynek, hanem a talajból vagy vízből vett mintákból kimutatható a genetikai anyaguk, így sokkal pontosabb képet lehet alkotni az adott terület biodiverzitásáról.

Erdeink a legjobb kezekben vannak

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra, így a tűzifára is, mindezt azután, hogy rendeletben könnyítették meg a fakivágást a hazai erdőkben. A döntés heves indulatokat váltott ki; sokan úgy értelmezték a rendeletet, hogy fát szinte bárki bárhonnan kivághat, és a médiában is számos olyan hírről lehetett olvasni, hogy tarvágás fenyegeti a felbecsülhetetlen értékű hazai erdőket.

Több erdő – Jobb erdő – Versenyképes erdőgazdálkodás

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen 310 milliárd forint pályázati támogatás jut, a magyarországi erdőkre 2027-ig. A kormány azt szeretné elérni, hogy a magyarországi erdők állapota javuljon, területük bővüljön, a fenntartásukat végző vállalkozások pedig versenyképesek legyenek - nyilatkozta sajtótájékoztatón Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Az esőzés miatt nem látogatható az aggteleki barlang egy része

Az Aggteleki-karszton extrém mennyiségű csapadék hullott, a barlangi árvízhelyzet miatt a Vörös-tói középtúra határozatlan ideig nem indul - közölte az Aggteleki Nemzeti Park honlapján.

Fokozottan veszélyes az erdei túrázás

Az EGERERDŐ Zrt. kéri a Tisztelt Lakosságot, hogy a hétvégén NE TÚRÁZZANAK a Mátra és Bükk erdeiben!

Idén is tovább zöldül Budapest

Idén is folytatódnak a fővárosi zöldítések, fejlesztések: a tervek között szerepel egy újabb, Miyawaki-kiserdő telepítése, valamint nagyjából 12 ezer új tő cserjét ültetnek el és újabb komplett fasorok újulnak majd meg Budapesten - közölte a Budapesti Közművek (BKM) keretein belül önálló tevékenységet folytató Főkert Kertészeti Divízió kedden az MTI-vel.