Back to top

Így hoz szerencsét a lóhere! (Sőt helyenként a ló heréje is…)

Aki négylevelű lóherét akar találni, annak sokat kell keresgélni, hiszen a fehér here latin nevében a Trifolium repens-ben a „tri” is jelzi, hogy három levélből áll - általában. De körülbelül minden tízezredik levél, négy levélkéből áll… És ez még összefügghet azzal is, hogy miért fényesebb a gyulai lovasszobor heréje, mint az alkotás többi része...

Nem mindegyik lóhere az a „lóhere”

A fehér here (Trifolium repens) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó egész Magyarországon fellelhető növényfaj.

Négylevelű változata az európai kultúrkörben a szerencse egyik szimbólumának tekintett négylevelű lóhere, de viszonylag ritkán előfordul akár 5-7 levelű változat is.

A természetes gyepek egyik legelterjedtebb növénye. Kaszáló típusú réteken, nedves és üde fekvésű legelőkön mindenütt megtalálható. Indáiról egy évben öt növedéket is ad, így a legeltetésben is szerepe van.

A boltokban árult szerencsehere (Oxalis tetraphylla) valójában egy madársóska faj, a fehér heréhez (Trifolium repens) annyi a köze, hogy ez is növény...
A boltokban árult szerencsehere (Oxalis tetraphylla) valójában egy madársóska faj, a fehér heréhez (Trifolium repens) annyi a köze, hogy ez is növény...
Fotó: wikipedia
E fajnak szép díszváltozatai is vannak, ezek között gyakrabban fordul elő a négylevelű forma.
Az üzletekben kapható négylevelű lóhere látványos dísznövény, ám ennél nem nagy kunszt négylevelűt találni, hiszen ez alapból az. Ez az Oxalis tetraphylla faj. A szerencsehere a madársóskafélékhez tartozik, valójában nem lóhere, csak hasonlít rá.

Gyógyhatása is ismert

A fehér here/Trifolium repens példányai között kell keresni négy levelűt - ami már nehezebb ügy
A fehér here/Trifolium repens példányai között kell keresni négy levelűt - ami már nehezebb ügy
Fotó: wikipedia
A Trifolium repens,”vértisztító”, köszvény ellen szájon át fogyasztva és külsőleg is hatásos. A nyirokrendszerre is jó hatással van. Megfigyelések szerint a vesekőképződéssel járó egyes vesebetegségek esetén is hasznos kiegészítő terápia lehet. Szemmosó főzetet szintén készíttek belőle.A hagyományos felhasználási módjai mind arra mutatnak, hogy a testben keringő nedvek „megtisztítására” alkalmazták a leginkább elődeink.

Az Oxalis levele is ehető, enyhén savanykás, kellemes ízű, de sokat ne fogyasszunk belőle oxálsav tartalma miatt, ami egyeseknél a vesekőképződést elősegítheti – tehát ilyen szempontból hatása pont ellenététes a valódi lóheréhez (Trifolium repens) viszonyítva.

Miért is hoz szerencsét?

Szép díszváltozatai vannak a TRIFORIA sorozatban
Szép díszváltozatai vannak a TRIFORIA sorozatban
Fotó: Nagy Z. Róbert
A négylevelű lóherének a kereszténységben, a népi hitvilágban is megvan a jelentősége, de szerencsehozó tulajdonsága a keltáktól ered.
A három levél a Szentháromságot jelképezi a keresztény hitvilágban, ám a négy levelű szerencsehozó változat történetét máshol kell keresni.

Népi szimbólum rendszerekben a négylevelű lóhere levelei a hűséget, a reményt, a szeretetet és a szerencsét jelképezik.

Az még a kereszténység előttre, a pogány korszakra vezethető vissza, akkor a négylevelű lóherét kelták amulettekként használták. A druidák (kelta papok) voltak akik a négylevelű lóherét amulettként használták, mert az szerintük a rossz szellemek ellen véd. E kelta hagyományból ered, hogy a négylevelű lóhere megvéd a rossztól és szerencsét hoz.

Az első irodalmi mű, amely említi a négylevelű lóherét 1620-ból származik. A kelta kultúra Írország területéről terjedt Európába, és így lettet a fehér herének e ritka megjelenésű példányai különlegességük okán a szerencse hírnökei, hiszen aki ennyi háromlevelű közt meglel egy négy levelűt, ahhoz nagy szerencse kell, így feltehetően az élet más területein is megleli amire szüksége van…

A híres gyulai ló (here)
A híres gyulai ló (here)
Fotó: wikipedia

A „behelyettesíthető” szerencsehozó

A hiedelem aztán olyannyira szárnyra kelt, hogy már sokszor a ló heréjét is szerencsehozónak tartották, tartják.

Ha valaki Gyulán jár, könnyen észreveheti, hogy a vár mellett álló lovas szobor heréje sokkal fényesebb, mint az alkotás többi része.

Ennek oka, hogy a város diákjai előszeretettel járnak a lovas szoborhoz, annak e nemes részér simogatni, mert a városi legenda szerint vizsgák, dolgozatok előtt ez szerencsét hoz. A gyulai lovas szobrot jóval könnyebb megtalálni – főleg a fényes, szinte világító heréjével -, mint a fűben megbújó négylevelű lóherét…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

Metszeni márpedig kell!

Gyümölcsfaoltványokat nevelnek, aszalót működtetnek, a tudásukat pedig különböző helyi rendezvényeken rendszeresen megosztják az érdeklődőkkel. E célok mentén tartottak metszési bemutatót Tilajújhegyen, ahol az érdeklődők a gyümölcsfákkal kapcsolatos tavaszi teendőkkel ismerkedhettek.

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.