Back to top

Puskás Lajos: Tünemény

Két testvéremmel együtt édesapánktól tanultunk fotózni. Együtt lestük a madarakat, a növényeket a szegedi Fehér-tavon, a Tisza partján vagy bárhol az országban. Esténként rögtönzött fotólabort alakítottunk ki a konyhában, ahol megtapasztaltuk a varázslatot a hívótál fölött.

A megszárított fekete-fehér papírképek átnézésekor újraéltük a nappali kalandokat, és értékeltük a próbálkozásainkat.

Erdőmérnöki munkám során, a családi kirándulásaink alkalmával mindig útitárs volt a fényképezőgép.

Egy-egy jobban sikerült fotó és a hozzá kötődő történet felejthetetlenül beleégtek az ember „memóriakártyájába”. A pillanat, a fotó és a történet összeforrnak, új és több lényeget nyernek, különösen, ha még alkalom is nyílik elmesélésükre.

A Fekete-Körös melletti mályvádi erdő Rossz-Borsós nevű területrészére indultunk ki egy mozgássérült természetfotós barátommal. Megroppant egészsége miatt már évek óta nem tudott úgy élni a hobbijának, mint azelőtt. Ezen próbáltunk segíteni egy októberi dámbarcogás alkalmával. Jóval napfölkelte előtt sikerült a társamat egy vesszőből font leskosár rejtekébe elhelyeznem, és már indultam is vissza. Mire az erdő szélén lévő hajdani Keszi település helyére értem, fölkelt a nap. Eszembe jutott, hogy talán most is köd ül a közeli Arató-laposnak nevezett vizenyős rét fölött. Így aztán egy kilométernyi kitérőre szántam el magam.

Alighogy ráláttam a ténylegesen ködlepte rétre, egy középkorú dámbika csipkés agancsvégei villantak ki a ködréteg fölött. Jellegzetes, négy lábon ugráló mozgással haladt délnek.

Megdermedve vártam, hogy az erdő szélén megszűnő ködből kilépjen. Reménykedtem, talán egy pillanatra megáll körülnézni, egy kattanás erejéig.

Fotó: Puskás Lajos

Szerencsére a történet itt nem ért véget. Napnyugta után egy lelkileg meggyógyult, boldog természetfotóst találtam a leskosárnál. A barátom akkor készült fotói azóta is a Gyula-Városerdőn működő erdei iskola falát díszítik, megjelenítve a barcogás teljes koreográfiáját. Ez különösen akkor nagy élmény a vendégeink számára, amikor a keleti szél behozza a barcogó bikák hangját a nyitott ablakokon.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válaszolnak-e a kutyák a farkasvonításra?

Bár a legtöbb fajta képes vonyítani, a modern fajták már nem használják ezt a hangadást az eredeti funkciója szerint - derült ki egyebek mellett abból a vizsgálatból, amelyben az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták.

Ismét összemérhetik tudásukat a természet iránt érdeklődő tanulók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák napja alkalmából újra meghirdeti országos természetismereti versenyét az általános iskola felső tagozatos tanulói számára.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.