0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új vetéstechnológia a John Deere -től

A Las Vegas-i CES 2023 a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vására és bemutatója, és már autógyártók és mezőgazdasági gépgyártók is ott mutatják be egyes új fejlesztéseiket.

A tavalyi CES-en mutatták be például a John Deere 8R autonóm traktorát, idén pedig egy új precíziós vetőtechnológiát mutatott be a vállalat, ami állítása szerint 60 százalékos megtakarítást eredményezhet a műtrágya-kijuttatásban.

A vetőegység minden egyes talajba helyezett vetőmagot a kijuttatással egy időben folyékony műtrágyával permetez be.

A John Deere ExactShot elsősorban az amerikai piacra szánják, ahol többnyire folyékony műtrágyát juttatnak ki a kukorica vetésekor, és a jelenleg elterjedt precíziós technológia a vetés folyamán folyamatosan juttatta ki a műtrágyát a sorokba.

Az új szemenkénti műtrágyázás állítólag 10 mérföld/óra, vagyis 16 km/h vetési sebességig működik, és minden egyes vetőmagra nagyjából 0,2 ml folyékony műtrágya jut.

A John Deere szerint az ExactShot technológiával több, mint évi 93 millió liter műtrágyát takaríthatnak meg kukoricatermesztők, csak az Egyesült Államokban. Ráadásul a közvetlen megtakarításon kívül elkerülhető vele, hogy a felesleges műtrágya a gyomok növekedését segítse, és csökkenti a káros hatóanyag-kimosódás kockázatát.

Forrás: Agrarheute