0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Működik a kisállat effektus

A háziállatok segítenek megvédeni az öregedő agyat. A legújabb kutatások azt sugallják, hogy idős korban mindenkinek kellene tartania egy kutyát vagy macskát.

A Michigani Egyetem tudóscsoportja 50 év feletti amerikai felnőttek körében végzett vizsgálatot a háziállat-tartás agyi öregedésre gyakorolt hatásáról. Kiderült, hogy azok az emberek, akiknek több mint öt éven keresztül volt háziállatuk, jobban teljesítettek a kognitív memóriateszteken, mint a háziállat nélkül élők.

A szakértők rámutatnak az úgynevezett „kisállat-effektusra”, amely széles körben befolyásolhatja az egészséget, nemcsak mentálisan, hanem számos kulcsfontosságú szervben is.

A tudósok úgy vélik, hogy a velünk élő kutyák vagy macskák (mivel a vizsgálat során ezeket az állatokat vették figyelembe) védik a szívünk egészségét, és az agyra is pozitív hatással vannak.

Több mint 20 000-en vettek részt a vizsgálatban, amelyben az az 50 év feletti felnőtteket vonták be, ők 2010 és 2016 között kitöltöttek egy orvosi kérdőívet, és válaszoltak a háziállattartással és egyéb életvitelt érintő kérdésekre. A különbség azonnal látható volt, hogy kinek van kutyája-macskája, és kinek nincs.

A háziállat hatása 65 éves kor felett a legkifejezettebb, mert ekkor kezdenek megjelenni a demencia tünetei. Ha a vizsgálatban részt vevő személynek több mint öt éve már volt háziállata, a rövid és hosszú távú memóriája jobb állapotban volt, mint azoké, akik nem tartottak állatokat.

A tanulmány eredményei nem perdöntő bizonyítékai annak, hogy a háziállat-hatás valóban befolyásolja az egészséget, de több vizsgálat eredménye szerint komoly alapja van. A jobb kognitív funkciókkal rendelkező emberek egyszerűen hosszabb ideig akarnak kapcsolatban maradni az állatokkal, mint azok, akiknél a demencia tünetei jelentkeznek.

Míg a háziállatokkal kapcsolatos kutatások nagy része arra összpontosít, hogy a kutyák vagy macskák hogyan hatnak az érzelmeinkre és a fizikai egészségünkre, sokkal kevesebbet foglalkoznak azzal, hogy a háziállatok hogyan befolyásolják a gondolkodási képességünket.

A demencia kockázati tényezői közé tartozik a fizikai inaktivitás, az elszigeteltség, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió, a szorongás és a krónikus stressz. A háziállat-tartás számos, a demencia kialakulásához vezető lehetséges útvonalat elzárhat.

A háziállatok egyszerűen boldogságot hoznak, és mindenki kevésbé érzi magát magányosnak, ezért érdemes ezt a megfelelő mentálhigiéné részeként szem előtt tartani.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/focus.pl