0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elkerülheti a recessziót az eurózóna, Magyarországon a növekedés egy százalék lehet

Az eurózónában kisebb lett az esélye a recesszió bekövetkeztének a korábban várthoz képest, a gazdaság 0,5 és 1 százalék között növekedhet idén; Magyarországon 2023-ban 1 százalékos bővülés várható - közölték a Raiffeisen Bank elemzői online tartott sajtótájékoztatójukon.

 

A bank negyedéves előrejelzésének ismertetésekor Pálffy Gergely elemző megjegyezte, hogy az euróövezetre vonatkozó összes növekedési konszenzust felfelé módosították az utóbbi időben, a 20 tagúra bővült közösség recessziójának a valószínűsége 80 százalékról 60 százalékra csökkent.

Szerinte az eurót használó országok sérülékenysége kisebbnek bizonyult, több volt a rejtett tartalék, továbbá az energiakrízis hatásai is kisebbek voltak nem utolsósorban az enyhe télnek köszönhetően.

Török Zoltán, a bank vezető elemzője azt hangsúlyozta, hogy ugyan a lakossági fogyasztásban és az exportban Magyarországon nem várható növekedés, az export teljesítménye viszont 1 százalékos pluszba húzhatja a GDP-növekedést.

Az export kilátásai kedvezőek részben a jelentős mértékben bővülő termelő-kapacitásoknak, részben a gyenge forintárfolyam versenyképességet támogató hatásának köszönhetően – mutatott rá.

Blahó Levente elemző azt emelte ki, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az idei év a jegybank és a piac ellentéteiről szólhat. A piac jelenleg kétszer 25 bázispontos kamatemelést, és az év végéig két hasonló mértékű csökkentést vár, ezzel szemben a Fed tanácstagjainak megszólalásai alapján és a hivatalos becslések szerint 3 szigorítás következhet be és az 5,1 százalék körüli alapkamat egész évben fennmaradhat.

Forrás: MTI