0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezért hasznos a méhekkel szimbiózisban élő atka

Csodálkozva olvastam arról a kutatásról, melyben egy atkafaj jótékony hatásáról számolnak be a kutatók. Sajnos nem a háziméheken élősködő varroa atka vált egyik napról a másikra hasznossá. A tanulmány azonban nem érdektelen a háziméhekkel méhészkedők számára sem, hiszen egy méztermelésre alkalmas méhfajjal kapcsolatban vizsgálódtak a kutatók.

Dél-Amerika egyes vidékein terjedőben a fullánktalan méhekkel való méhészkedés. Erről szóló cikkünket itt olvashatja: katt ide.

A fullánk nélküli méhek nemzetségének, a meliponáknak a  mézhozama nem jelentős. A velük foglalkozó méhészek azonban a hagyományos mézhez képest hatszoros árat kaphatnak a kinyert melipona-mézért.

A fullánktalan méhek a családban élő méhfajok legnagyobb csoportját teszik ki a világon. Ezért jelentős szerepük van a beporzásban. De azért is fontosak, mert a nyirkos őserdőben a mi háziméhünk kerüli a virágok látogatást vagy legalábbis jelentősen válogat közöttük.

A fullánktalan méhekkel való méhészkedés az úgynevezett meliponikultúra tehát ígéretes, fenttartható szocio-ökológiai tevékenység lehet a trópusokon.

A fullánktalan méhek korokozóiról keveset tudunk, a háziméhek korokozóihoz képest. Ezért ezen méhek szimbiózisáról való ismereteink bővítése további kezelési lehetőséget adhat a fullánktalan méhekkel méhészkedők kezébe.

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyiben befolyásolja a (Proctotydaeus alvearii) gomba fogyasztó atkával való együttélés a fullánktalan méhek (Scaptotrigona postica) lárváinak a fejlődését, olyan környezetben, melyben ráadásul a méhek számukra káros rovarölő szereknek voltak kitéve (Dimethoat, Thiamethoxam). Ez a tanulmány az első, melyben ezt vették szemügyre.

Természetes körülmények között egy fiasítást tartalmazó lépsejtben mind a fullánktalan méhlárvának, mind az atkának bőséges gombaválaszték jut táplálékul. A gombák azonban könnyen elszaporodhatnak, ha valamiképp nem csökken a számuk.

A kutatók abból indultak ki, hogy ezek az atkák pozitívan hatnak a méhekre még akkor is, ha a méheket rovarölőszer éri. És valóban, a rovarölőszerek ellenére, a méhlárvák magasabb túlélési arányt mutattak, ha ezek az atkák jelen voltak a fiasításban.

A gombákkal táplálkozó atkafaj jelenléte a fullánktalan méhek fiasításában tehát biztosítéka a méhek jobb egészségi állapotának és a család bőséges népességének. 

A szemlézett kutatás forrása: Rosa-Fontana, A.S., Dorigo, A.S., Malaquias, J.B. et al. Fungivorous mites enhance the survivorship and development of stingless bees even when exposed to pesticides. Sci Rep 12, 20948 (2022).

Ajánljuk még:

Atkamonitoring méhészeknek

Válogatás az év méhészeti cikkeiből

Forrás: magyarmezogazdasag.hu