Back to top

Agrár-csúcstalálkozó Berlinben

A hétvégén tartották a berlini Zöld Hét keretében az agrár-élelmezési világfórumot, melyet sokan azonosítanak annak csúcsrendezvényével, az utolsó napi agrárminiszter-találkozóval. Az idén az élelmiszerláncok szükségszerű átalakítása köré szerveződött a fórum.

Cem Özdemir német agrárminiszter megnyitóbeszéde az agrárminiszter-konferencián
Cem Özdemir német agrárminiszter megnyitóbeszéde az agrárminiszter-konferencián
Fotó: BMEL
2009 óta hagyomány, hogy a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) első hétvégéjén agrár-élelmezési világfórumot szervez a házigazda ország, Németország szakminisztériuma (BMEL).

A Global Forum for Food and Agriculture néven időközben közismertté vált szakpolitikai rendezvényre több ezer szakember hivatalos a világ minden szegletéből, és rendszerint a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdései köré szerveződnek a konferenciák a rendezvény három napja alatt.

A legnagyobb sajtóvisszhangot az utolsó napi esemény, a nemzetközi agrárminiszter-találkozó szokta kapni, amelyen az utóbbi időszakban rendre nem kevesebb, mint 70-80 szakminisztert köszöntött a mindenkori német szövetségi agrárminiszter.

Az utóbbi két évben a pandémia miatt online tartották a világfórumot, nagy mérföldkő tehát, hogy 2023. január 19–21-én újra élőben jelenthettek meg a résztvevők Berlinben. Közel kétezer szakember képviselte gazdasági és a tudományos életet, a civil szervezeteket és a politikai döntéshozókat. Az esemény csúcsa most is az agrárminiszter-találkozó volt, 64 országból csaknem nyolcvan kollégáját köszönthette Cem Özdemir, Németország szövetségi agrárminisztere.

Az idei fórum témája az élelmiszerláncok átalakítása volt. Hogyan tehetjük válságállóvá az élelmezési rendszereket? Hogyan biztosíthatjuk, hogy tevékenységünkkel ne járuljunk hozzá a klímaváltozáshoz? Hogyan őrizhetjük meg a biológiai sokféleséget? Hogyan tudunk jobban együttműködni világszinten egy fenntartható élelmezési rendszer érdekében? Igen nagy vonalakban ezeket a kérdéseket járták körül a fórum résztvevői, illetve az agrárminiszterek.

Az agrárminiszter-találkozó végén szokás szerint közös kommünikét adott ki a 64 ország képviselője, amelyben 33 pontban rögzítették, mely területeken fogják közösen támogatni a koherens politikai döntéseket az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá, válságállóvá tétele érdekében.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Krone bemutatja a GX univerzális szállítókocsi új változatát

A 2022/23-as értékesítési szezon óta a Krone a GX univerzális, merev oldalfalú szállítókocsit is kínál hidraulikus teleszkópos raktérbővítéssel. Ezzel a most már alapfelszereltségként konfigurált változattal a Krone bővíti a GX univerzális szállítókocsik kínálatát.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg Ifjú Kócsagőr Programot

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.