Back to top

Egy küzdelmes év bajnokavatója

Pellérden rendezte a távlovas szakág az évadzáró közgyűlését, és ott tartottuk a 2022-es év bajnokavatóját is. Szép számban voltak jelen versenyzők, segítők, családtagok, de eljöttek a szakági bírók, állatorvosok is.

Dr. Fekete Patrícia
Dr. Fekete Patrícia
Munkaebéd során kezdetét vette a közgyűlés, melyet Mihók Csaba szakági elnök nyitott meg elnöki és pénzügyi beszámolójával. Ezt követte dr. Varga Katalin beszámolója az adminisztratív teendőkről, a versenyiroda munkájáról, s tájékoztatott az FEI jövő évben életbe lépő szabályzatmódosításairól. Ezt barátságos hangvételű beszélgetés követte, majd ennek keretein belül a jelenlevők egyhangúan elfogadták az előterjesztéseket, és hogy ezek megvitatására, szavazására az év elején megtartandó évadnyitó közgyűlésen kerüljön majd sor. Így kezdődhetett a bajnokavatás és a különdíjak átadása.

Az idei évben elég szoros volt a mezőny, így elég küzdelmes évet tudhatnak maguk mögött a távlovasok.

A felnőtt kategória hosszútávú bajnoka Visy Bertalan lett, az ezüstérmes Mihók Margaréta, a bronzérmes pedig Fekete Patrícia. A junior kategória hosszútávú bajnoka 2022-ben Takács Marcell, második lett Nagy Zsófia, harmadik Márkus Rozina. A rövidtávú bajnokságot Bútor Barbara nyerte, másodikként Horváth Hanna, harmadikként pedig Nagy Richárd zárta a szezont.

Az új év örömére egy kis körkérdést is feltettem a hazai távlovasélet négy ismert személyiségének; arra kértem őket, egy-két mondatban fogalmazzák meg, miért szeretik a távlovaglást. Szép gondolatokat kaptam válaszként:

Feketéné Wachtler Katalin
Feketéné Wachtler Katalin

„Azért, mert ahhoz, hogy ezt a sportot legalább középszerűen műveld, rengeteg időt kell a lovaddal így vagy úgy eltölteni, és az ezzel megszerzett barátok, élmények, lehetőségek megfizethetetlenek” (Feketéné Wachtler Katalin).

„Mert hétköznapokban és a versenyeken is azt a csodálatos érzést adja, hogy egy társsal, a lóval szinte összenőve haladunk előre egy közös cél irányába, a szó fizikai és átvitt értelmében is; és ezt a mély kapcsolatot ember és állat, ember és természet, ló-ember párosa és a természet között semmi más nem nyújtja” (dr. Varga Katalin).

„Az igazi csapatmunkáért: a lovainkkal és segítőinkkel, illetve a többi lovassal együtt a természetben egy közös cél érdekében eltöltött hosszú órákért” (Meszéna Réka).

Dr. Varga Katalin és Meszéna Réka
Dr. Varga Katalin és Meszéna Réka

„Azért, mert ebben a sportban kerül a lovas legközelebb a lóhoz, és tölti vele a legtöbb időt” (dr. Fekete Patrícia).

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Ahol az ég a földig ér

A címben szereplő szavaknál Krúdy Gyula sokkal szemléletesebben fogalmazott, amikor így írt: „A Hortobágy egy olyan nagy puszta, amelyik az ég egyik aljából a másik aljáig ér.” A Hortobágy számos irodalmi mű ihletője, és annak ellenére, hogy Petőfi szerint a puszta télen, „mostan puszta ám igazán”, még ezekben a hideg napokban is tartogat meglepetéseket.

Munkalovaglás télen

A téli időszak sok lovas számára egyet jelent az edzések szüneteltetésével. Számos körülmény nehezíti ilyenkor a lovunkkal való munkát – a barátságtalan időjárás, a korai sötétedés és az infrastruktúra (négy évszakos pálya vagy fedeles) hiánya is akadályokat gördít a foglalkozások elé.

Bolyongás Balin – szigetek

Bali az egyik leghíresebb és legkeresettebb indonéz célpont az utazók körében, de csodás ékszerként veszik körbe a kisebb szigetek. Meglátogattuk a közeli Gili Trawangant és Nusa Penida-t.

A név kötelez – Marschall István

Marschall István sok éven ár eredményes öttusaversenyző volt, fiatal tehetségnek tartották, mígnem egyszer csak teljesen rabul nem ejtette a lovaglás érzése, a lovak szeretete, és meg nem találta igazi sportágát, a díjlovaglást.