Back to top

A madárinfluenza legnagyobb vesztese a fekete hattyú lehet

Az ausztrál fekete hattyú egyedi genetikája miatt a faj sebezhető az olyan vírusos betegségekkel szemben, mint a madárinfluenza - derült ki a Queenslandi Egyetem (UQ) kutatásából.

Fekete hattyú a Balatoni Madárkertben
Fekete hattyú a Balatoni Madárkertben
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Az UQ által vezetett tanulmány először állította elő a fekete hattyú genomját, amelyből kiderült, hogy a fajból hiányzik néhány olyan immungén, amely más vadon élő vízimadaraknak segít a fertőző betegségek leküzdésében - írja a Phys.org.

Kirsty Short, az UQ Kémiai és Molekuláris Biotudományok Iskolájának docense elmondta, hogy az ausztrál fekete hattyúk földrajzi elszigeteltsége miatt ritkábban találkozik a világ más részein általánosan elterjedt kórokozókkal, ami miatt kevésbé ellenálló az immunrendszerük.

"A tőkés récékkel ellentétben például a fekete hattyúk rendkívül érzékenyek a magas patogenitású madárinfluenzára (HPAI), amelyet gyakran madárinfluenzának neveznek, és három napon belül elpusztulhatnak tőle"

- mondta Dr. Short.

A tudósok adatai arra utalnak, hogy a fekete hattyú immunrendszere olyannyira felkészületlen, hogyha az élőhelyén egy új madárvírus ütné fel a fejét, az a faj kipusztulását okozná.

"Jelenleg Ausztráliában nincs magas patogenitású madárinfluenza, de Ázsiából Észak-Amerikába, Európába, Észak-Afrikába és Dél-Amerikába is átterjedt.

Amikor új helyekre, például Chilébe és Peruba  hurcolták be a patogént, vadon élő tengeri madarak ezrei pusztultak el.

Tehát az Ausztrália egyik legkülönlegesebb és legszebb madarát fenyegető veszély nagyon is valós, és fel kell készülnünk, ha meg szeretnénk védeni".

Dr. Short szerint a UQ tanulmányából származó ismeretek birtokában a kutatók és a természetvédők remélik, hogy nemcsak a fekete hattyút, hanem más fogékony fajokat is jobban meg tudnak majd védeni világszerte.

"Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Ausztrália madárfajai mennyire sebezhetőek a madárinfluenzával szemben, és hogy milyen rendkívül bizonytalan helyzetben vannak" - mondta Dr. Short.

A kutatás a Genome Biology című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).