Back to top

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.

Megnyílt a 41. AGROmashEXPO | MMG

Az előttünk álló időszaknak és a most induló támogatási rendszernek mindenki a nyertese lehet – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az ünnepélyes megnyitón. Kiemelte, hogy 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül a mezőgazdaság. Modernizálódott a géppark, az épületek, az agrotechnológia és a gazdálkodók szaktudása.

Az egy hektárra jutó hozzáadott érték például több mint két és félszeresére növekedett 2010 és 2021 között.

Ez Írország után a második legjobb eredmény az Európai Unióban, és messze meghaladja az unió egészének 26 százalékos értékét.

„Volt honnan fejlődnünk, de elmondhatjuk, hogy nagy utat tettünk meg idáig. Ráadásul e nélkül az impozáns fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott néhány év nehézségei lehet, hogy elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor számára.”

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is
A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is
Fotó: Csatlós Norbert

Az elmúlt két évben példa nélküli volt a mezőgazdaságra rakódó nehézségek súlya, ezért is kiemelkedő eredmény, hogy a kihívások ellenére is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.

A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot, 2022. első kilenc hónapjában pedig meg is haladta azt.

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is. A magyar mezőgazdasági gépgyártás továbbra is exportorientált, összes értékesítésének négyötöde tavaly is kivitelre került.

A KAP Stratégiai Terv 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd. Meghatározó lesz a versenyképességet és hatékonyságot növelő beruházások támogatása, mivel azok a gazdasági célok mellett a környezeti és társadalmi fenntarthatósághoz is hozzájárulnak. Ezen belül fontos szerepet kap a digitális technológiákra való átállás.

Kiemelt támogatásra számíthatnak a zöld beruházások, az energetikai célú fejlesztések, különös tekintettel a magas biomassza-potenciál kiaknázására és a kertészetben a geotermikus energia hasznosítása.
Az idei AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye a kiadónk által szervezett XIII. médiamarketing konferencia volt. A teltházas rendezvényen a legelismertebb hazai szakemberek beszéltek a legfrissebb tenndenciákról
Az idei AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye a kiadónk által szervezett XIII. médiamarketing konferencia volt. A teltházas rendezvényen a legelismertebb hazai szakemberek beszéltek a legfrissebb tenndenciákról
Fotó: Csatlós Norbert

Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, végrehajtási, informatikai felkészülés elkezdődött. A magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a fejlődés lehetőségét.

Az AGROmashEXPO nemcsak itthon, hanem a régióban is az egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépbemutató – mondta a megnyitón Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója. Nem kis részben a szakkiállításnak köszönhető, hogy a HUNGEXPO területén a kontinens egyik legmodernebb kiállítóközpontja jött létre. A hatékony és fenntartható élelmiszertermelés még sohasem volt olyan fontos, mint jelenleg, és óriási szerepe van benne a digitalizációnak. A szakkiállítás az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója.

Ganczer Gábor: "Az AGROmashEXPO az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója
Ganczer Gábor: "Az AGROmashEXPO az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója
Fotó: Csatlós Norbert
Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke. A szervezet 2015 óta zajló utánpótlásprogramjának köszönhetően több mint négyszeresére emelkedett a mezőgazdasági szakiskolába jelentkezők száma, amiért a MATE-nek is köszönetet mondott. Hozzátette: az utánpótlásnevelést továbbra is napirenden kell tartani és biztosítani kell hozzá a megfelelő feltételeket. Az AGROmashEXPO-n több mint 2500 diák vesz részt a HUNGEXPO és a MEGFOSZ támogatásával.

A mezőgépgyártás jelenlegi legfontosabb feladata olyan gépeket, eszközöket kínálni, amelyek hozzájárulnak a Green Deal és a 2050-re kitűzött klímasemlegesség megvalósításához.

A magyar agrárium akkor lesz versenyképes, ha a gazdák kompetens szakemberekkel és világszínvonalú gépekkel, technológiákkal fognak termelni.

Harsányi Zsolt: "Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül."
Harsányi Zsolt: "Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül."
Fotó: Csatlós Norbert
A megnyitón elhangzott köszöntők után átadták a 2023. évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow győztes fejlesztéseinek járó díjakat. Szabó István, a zsűri elnöke kiemelte, hogy soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly.

Együtt a díjazottak. Soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly
Együtt a díjazottak. Soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly
Fotó: Csatlós Norbert
Gépesítés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. Fliegl HFV 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálója. Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal ismerték el az Agrotec Magyarország Kft. New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszériáját, valamint az Axiál Kft. hetedik generációs 728 Fend Vario traktorját. Hazai Termékfejlesztési Különdíjban részesült input/szolgáltatás kategóriában a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. „Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével” című pályázata. Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat vett át digitalizáció kategóriában a KITE Zrt. Pellenc digitális szőlőtermesztés pályázata, gépesítés kategóriában pedig az Axiál Kft. Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgépét, a KITE Zrt. JCB Fastrac Icon traktorját és a Vaderstad Kft. Väderstad Proceed vetőgépét ismerték el különdíjjal. További tizenkét pályázat elismerő oklevélben részesült.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Fedezzük fel a torma előnyeit!

A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!