Back to top

Vadkárok a szőlőültetvényekben

A szőlőben a kártevők elleni védekezés elsősorban rovarokra irányul, de vannak sokkal nagyobb állatok, amelyek veszélyeztetik a tőkéket és a termést. Rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak (mezei és üregi) és más emlősök megrágják a hajtásokat, a fürtöket és széttapossák a sorokat, kárt tesznek a tőkék fás részeiben, számokban mérhető gazdasági veszteséget okoznak.

Az őzek és a dámvad károsítása a tenyészidő során gyakoribb. Gyakran kirágják a rügyeket, ami összetéveszthető a rügykárosítók pusztításával, valamint nem sokkal a rügyfakadás után a fiatal hajtásokkal táplálkoznak. Ez akkor különösen bosszantó, ha egymás utáni években többször előfordul, és emiatt nem lehet ép, egyenes törzset kialakítani a frissen telepített szőlőben.

A kártételt a ferde rágásnyomról és az összenyomott hajtásrészekről ismerhetjük fel.

A nyulak a földbe ásnak ferde üregeket, amelyek különösen a löszös talajokban veszélyesek, mert könnyen beomolnak. A vaddisznók viszont rendkívül válogatósak és csak bizonyos parcellákat részesítenek előnyben a táplálékkeresés során. Nyilvánvaló, hogy az egészséges, nedvesebb talajokat keresik fel, amelyeken általában zöldebb a növényzet, tehát kedvezőbb a humusztartalmuk, nagyobb a talajélet bennük, mint a szárazabb, gyengébb talajokban. (Szántóföldön is ott turkálnak először, ahol a traktornyomokban összegyűlt víz miatt nedvesebb a talaj.) A vaddisznók tevékenysége és a hatásuk több szempontból is káros, hiszen különösen az ökológiai termesztés szempontjából fontos fajgazdag takarónövényzetet pusztítják el, és emiatt újbóli magvetésre lesz szükség. A sorközökben 20-30 cm mély gödröket túrhatnak, amivel megnehezítik a talajművelést és a közlekedést.

Bizonyos területeken a nyulak károsítása okoz problémát, közvetlenül a kihajtás idején.

Nyúlrágás ellen védekezhetünk a törzsvédő hengerekkel
Nyúlrágás ellen védekezhetünk a törzsvédő hengerekkel
Ennek megakadályozására a fiatal növények köré célszerű műanyag törzsvédő hengereket tenni, melyek előnye, hogy többször felhasználhatók, helytakarékosak, könnyen beszerezhetők és megfelelő védelmet nyújtanak a vadrágások ellen, és segítik a gyorsabb, kiegyensúlyozottabb növekedést, védenek a mechanikai sérülésektől és a talajszintről felverődő gombás fertőzésektől.

Őzek, szarvasok, vaddisznók elleni védekezés hatékony eszköze a vadkerítés és/vagy a villanypásztor. A vadgazdálkodás fontosságát is hangsúlyozni kell, mivel ha a vad száma arányban van a szükséges élettérrel, akkor megtalálják élelmüket a természetes élőhelyeiken, és nem feltétlen jönnek a mezőgazdasági területekre.

A kerítések típusai, erősségük és költségeik különböznek, ezért az adott területhez és vadjáráshoz igazítva kell meghatározni, hogy melyik változatot fogjuk választani.

A legbiztosabb módszer az erős, sávalapba épített kerítés. Őzek és szarvasok esetében olyan magasnak kell lennie, amelyet nem tudnak átugrani.

A vaddisznók ellen a fonott drótkerítés nem nyújt minden esetben védelmet, ugyanis könnyen keresztüljutnak, átbújnak alatta. Élve befogásuk befogó csalival (kukorica, gyümölcsök) megoldható, és általában sikeres is, de amint megvannak a befogott állatok, szólni kell a vadászatra jogosultnak, aki az állatokat elszállítja egy távolabbi területre. A fizikai távoltartás másik módja lehet a zajkeltő eszközök használata, melyeket a madarak ellen is bevetünk.

Érő fürtön több állat is okozhatta a vadrágást
Érő fürtön több állat is okozhatta a vadrágást
A különböző kémiai riasztók használata során az a fontos, hogy hatékonyan elriasszák a vadat a szőlő károsítása nélkül. Hatásuk alapján kétféle fajtájuk van, elsődleges és másodlagos riasztó készítmények. Az elsődleges riasztók olyan irritáló anyagok, amelyek rossz szagúak vagy ízűek, míg a másodlagos riasztók élettani reakciót idéznek elő. A lényeg, hogy a vegyszerek ne legyenek károsak a környezetre és az állatokra. Egyes termékek állati eredetű fehérjéket vagy zsírsavakat tartalmaznak, amelyek olyan vadat zavaró szagokat eredményeznek, így elkerülik a helyet, ahol alkalmaztuk a szert.

Riasztószerként természetes növényi anyagokat is bevethetünk.

Az aromás vegyületeket tartalmazó készítmények/olajok ideálisak nyulak és szarvasok távoltartására, mert mindkét faj érzékeny a szagokra. Körömvirágot lehet ültetni például a szőlősorokba a nyulak elriasztására. Hasonlóképpen hatásosak lehetnek még az erős illatú gyógynövények (varádics, üröm) vagy fűszernövények, mint a menta, a kakukkfű, a szurokfű, a metélőhagyma, a zsálya, a rozmaring és a kapor. Ezek beleillenek a szőlőültetvények biológiai sokféleséget megőrző stratégiájába.

Válogatósak, de nagy kárt okozhatnak a vaddisznók
Válogatósak, de nagy kárt okozhatnak a vaddisznók
A szüret idején a madarak jelentik a legnagyobb fenyegetést. A szőlőültetvény elhelyezkedésétől függően a madarak általi kár drasztikusan változhat, különösen szembetűnő ez, ha az ültetvényünk a madarak vándorlásának útvonalába esik. A különböző madárfajok kártétele más és más: a seregélyek az egész bogyót eltávolítják a fürtről, vagy a lábukkal leverik, a kisebb madarak a bogyókat csipkedik, így a sérült bogyók levet engednek, megteremtve a lehetőséget a betegségek és a rovarok megtelepedésének.

A madarak elleni védekezésnél elsődleges szempont, hogy az ültetvény közelében lehetőleg ne legyenek erdők, magas fák, vezetékek, nádasok, melyek a madarak pihenő- és alvóhelyéül szolgálhatnak.

A védett seregélyektől madárhálóval tudjuk megvédeni a termést
A védett seregélyektől madárhálóval tudjuk megvédeni a termést
A következő szempont, hogy a károsító madár védett faj-e, mert ebben az esetben a hegyközség kérelmezi az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségtől az engedélyt például a védett seregélyek fegyveres gyérítésére. Más eszközök is léteznek a védekezésre, mint például a madárhálók, zajkeltő eszközök, lézeres vagy az elemmel, napelemmel működő, elektromos riasztók, melyekből hektáronként 3-4 darab talán távol tartja a madarakat a területről. A készülék még a szarvasok, őzek és a nyulak ellen is védelmet nyújthat. A madárháló alkalmazása hatékony, bár ez a legigényesebb és legköltségesebb eljárás. A hálót egyszerűen a szőlősorokra borítják, majd közvetlenül a betakarítás előtt eltávolítják. Megfelelő alkalmazás és gondos kihelyezés mellett a minőségi háló több alkalommal felhasználható. Nyáron a jégverés ellen is hatékony. Gondot csak akkor okoz, ha a helytelen kihelyezés következményeként a háló alá tudnak menni a madarak. A lézer használata a madarak visszatartásában/riasztásában viszonylag új technika. A zöld színű pásztázó lézersugarakat a madarak állandóan mozgó fizikai objektumnak tekintik.

A készülékek teljesítménytől függően 20-40 ha szőlőültetvényt képesek lefedni és 24 órás védelmet nyújtanak, mely legalább 70-95%-kal csökkenti a madarak által okozott károkat.

A kellemetlen madarak megfélemlítésének és elriasztásának másik módja a solymászatra épülő madárriasztás. A ragadozó sólymoknak gyakran csak a jelenléte elegendő a zsákmányfajok elrettentésére, és nem is az a cél, hogy elkapják a seregélyeket, hanem csak a riasztás. Ugyanis a sólyom jutalmat kap a madarak üldözéséért, és emiatt visszatér a kiindulópontra, a solymászhoz.

A vadkerítést olyan magasra építsük, hogy az őz vagy szarvas ne ugorja át
A vadkerítést olyan magasra építsük, hogy az őz vagy szarvas ne ugorja át
Vannak olyan madárriasztó készítmények is, amelyeket a szőlőre lehet permetezni, de a legtöbb termék olyan anyagokat tartalmaz, amelyek ronthatják a bor minőségét (pl. fokhagyma, metil-antranilát stb). Bár könnyen használhatók, hatékonyságuk mégis kétséges.

Az akusztikus riasztók sérült vagy ijedt állat hangját imitálva tartják távol a madarakat. Ezek a berendezések nagyon hatékonyak lehetnek, de mozgatni kell őket, mert a madarak rövid idő alatt hozzászoknak a hangjukhoz.

A szőlőben nem kívánt állatok távoltartását befolyásolja az ültetvény elhelyezkedése, távolsága erdőktől, szántóföldektől, parlagoktól, lakott területektől.

Megfelelő tervezéssel, megelőző intézkedésekkel (pl. kerítésépítés, melynek költségeit a telepítés költségeivel együtt tervezzük), a vadásztársasággal együttműködve csökkenthetők a károk. Minden évszakban kritikus fontosságú a szőlőültetvények állandó ellenőrzése a nagyvad kártétele szempontjából. A védekezési stratégiát meg kell tervezni, és nem utólag kiépíteni – már a vad aktivitásának első jeleinél meg kell kezdeni a védekezést. A legjobb módszer az, ha rendszeresen járjuk a szőlőnket, és figyeljük, hogy nincs-e jele a kártételnek.

Dr. Németh Krisztina

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2023/1-2. számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.