0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Zöld Hét nem hivatalos kísérőrendezvénye – Ismét tízezren tüntettek Berlinben

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések. Idén is tízezrek vonultak az agrárminisztérium és a Bundestag elé traktorokkal, transzparensekkel, és követelték a fair agrárpolitikát.

A hatalmas szabású agrárfesztivált és agrárpolitikai találkozót, a berlini Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche, IGW) övező

médiafigyelmet kihasználva ilyenkorra időzíti a tüntetését egy csomó szervezet, amelyek ilyen vagy olyan okból kritikusak a hivatalos agrárpolitikával szemben.

Tavaly és tavalyelőtt a pandémia miatt esélytelen volt bármilyen tömegrendezvényben gondolkodni, idén azonban újra tízezres tömeg várta Berlinben a politikusokat. Üzenetük ugyanaz volt, mint korábban: gondoljuk újra az agrárpolitikát; a minőségi élelmezés alapjog.

A szervező ismét a „Wir haben es Satt” (magyarul kb. „torkig vagyunk”) mozgalom volt, illetve a mögötte álló tagszervezetek: nagyon színes társaság, a bio- és konvencionális kisgazdálkodóktól és az őket képviselő szervezetektől kezdve a zöld mozgalmakon át az egyházi segélyszervezetekig rengetegen fognak össze a közös célért.

Mint idei közleményükben fogalmaznak, azt szeretnék elérni, hogy

az agrárkormányzat komolyabban foglalkozzon a családi gazdaságok támogatásával, a rovarvilág pusztulásának megállításával, a klímaválság kezelésével, az állatvédelemmel, illetve azzal, hogy mindenkinek jusson minőségi élelmiszer.

„Sokkal többet vártunk Cem Özdemirtől és a kormánytól”, fogalmazott Inka Lange, a Wir haben es Satt szövetség szóvivője a tüntetésen annak apropóján, hogy egy éve van hivatalban az új szövetségi kormánykoalíció, illetve a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir.

Külön közleményt adott ki a Wir haben es Satt-féle tüntetésen részt vevő Bioland is. Ők két vezérmotívum köré szervezték az aktivistáikat, az egyik a rovarvilág sokszínűségének védelme volt – erre utalva jelentek meg szitakötőjelmezben a tüntetőik –, a másik pedig a géntechnológia elleni tiltakozás. Mint fogalmaztak,

az ellen van kifogásuk, hogy a géntechnológiát „a hátsó ajtón át” akarják becsempészni az uniós jogba,

és amennyiben sikerül a felismerhetetlenségig puhítani a jelenlegi jogszabályokat, akkor sem a gazdálkodók, sem a fogyasztók nem fognak tudni élni a szabad választás lehetőségével, mert nem fog kiderülni sem a vetőmagról, sem a végtermékről, hogy érintett-e géntechnológiával. A Bizottságnak ezt nem szabad hagynia, hangsúlyozták a tüntetésen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu