Back to top

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

Jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti - írja a Napi.hu a Reuters cikkére hivatkozva.

Az Európai Unió által bemutatott hétéves terv a rovarok alapos megfigyelésére is iránymutatást ad a 27 tagállamban, hogy megállítsa a növények és a vadvirágok többségéhez nélkülözhetetlen beporzók populációjának csökkenését.

A beporzó rovarokat többek között a földművelési szokások változásai, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, a környezetszennyezés, az invazív idegen fajok jelenléte, a kórokozók és az éghajlatváltozás fenyegeti.

Fotó: pixabay.com

Az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak előbb jóvá kell hagynia a tervet, majd az uniós tagokon a sor, hogy meghatározzák a beporzók visszaszorítását célzó intézkedéseket 2030-ig, ami az unió természetvédelmi törvénye alapján jogi követelmény lesz.

Korlátozzák a növényvédő szerek használatát

A Bizottság a peszticidek (növényvédő szerek) használatának mérséklését és a beporzók élőhelyeinek javítását is javasolta a mezőgazdasági és városi területeken, a testület pedig figyelemmel fogja kísérni a káros peszticidekre kiadott sürgősségi engedélyeket, és meg fogja tiltani a használatot ott, ahol az nem engedélyezett.

Franciaország például elvetette azt a tervét, hogy a cukorrépa-termelők számára engedélyezze egy olyan növényvédő szer használatát, amelyet a méhekre jelentett kockázatok miatt betiltottak, miután az Európai Unió bírósága elutasította ellenezte a tiltás feloldását.

A terv egy 2018-as kezdeményezés felülvizsgálata, amely a beporzók hanyatlásával kapcsolatos ismeretek és a közvélemény figyelmének felkeltésére irányult. Az EU három, a méhekre nagy kockázatot jelentő neonikotinoid növényvédő szer használatát is korlátozta. 

Egy felülvizsgálat azonban megállapította, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek a beporzók visszaszorulásának megfordításához, ezért terveznek további intézkedéseket bevezetni.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

Ismertetni kell az ágazattal a kistermelői divattippeket

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában havonta megjelenő Kistermelők Lapját 1956-ban alapították. Korábbi főszerkesztőjének – jelenleg szenior főszerkesztőjének –, Lengyel Zoltánnak a neve összeforrt a lappal, évtizedeken keresztül hiteles és hasznos információt szolgáltatott a hazai kistermelők számára.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

A beporzók megóvása közös kötelességünk

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására Nagy István agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete.

A méhészet művészete - Űrméhek?

Amikor megkérdeztem az egyik barátomtól, hogy „Mit gondolsz, jártak-e már méhek a világűrben?” – először csak nevetett kérdésemen, aztán amikor látta, hogy sejtelmesen mosolygok, gyanút fogott, és visszakérdezett: „Tibikém, csak nem azt akarod mondani, hogy vannak ‘űrméhek’?”

Fókuszban a talajélet

Az Alföldi Faiskolások Egyesülete két év kényszerű kihagyás után február végén ismét megtartotta szokásos téli tanácskozását. Az egyesület elnöke 2020-at a változások, 2023-at a kérdőjelek évének nevezte. A tömérdek kérdés közül a tisztázhatókra az előadók igyekeztek válaszolni.

Egy fiatal gazda felszállt a vonatra egy üszővel

Valóságos harc folyik Svájcban arról, hogy büntetést kapjon-e egy fiatal gazda, aki úgy döntött, hogy egy tehenet szállít az elővárosi vasúton.