Back to top

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Brazsil József elnök-nagymester felidézte a Da Bibere Zalai Borlovagrend történetét, kiemelve: a lovagrend neve egy Keszthely mellett feltárt 2 ezer éves sírban talált ivóedénykéről származik, amelyen a „da bibere”, vagyis „adj innom!” felirat olvasható. Zala megye szőlész-borász társadalmának ötven aktív tagja Bakonyi Károly szőlőnemesítő vezetésével hozta létre a lovagrendet az ezredforduló évében, 2000-ben.

A tagok száma gyorsan nőtt, nemsokára meghaladta a százat, még a szomszédos Burgenland, Horvátország és Szlovénia több neves szakembere is csatlakozott a szervezethez.

Brazsil József: tapasztalatok igazolják, hogy a bevált utat kell követni
Brazsil József: tapasztalatok igazolják, hogy a bevált utat kell követni
Fotó: Bella Huba
A lovagrend szellemisége és külsőségei kezdettől fogva a zalai hagyományokat tükrözik, amik történelmi emlékekből táplálkoznak. Ennek megfelelően a rend öltözékét és tárgyi kellékeit a helyi népviselet és régészeti leletek felhasználásával tervezték.

– A Da Bibere Zalai Borlovagrend fő céljai a borvidék szőlő- és borkultúrájának ápolása, a zalai borok népszerűsítése, hírnevük öregbítése, a borkultúra terjesztése, szakmai és kulturális rendezvények szervezése, a helyi hagyományok felkutatása és felélesztése, kapcsolatok építése, együttműködés bel- és külföldi civil szervezetekkel – fogalmazott Brazsil József. Megjegyezte: a Covid-járvány őket is érzékenyen érintette, a legtöbb rendezvényük elmaradt, közben azonban dolgoztak. Így született meg a borrend jubileumi kiadványa is, melynek költségeihez tagjaik, külsős vállalkozók, magánszemélyek és önkormányzatok egyaránt hozzájárultak.

A járvány lecsengése után újult erővel kezdték, illetve folytatták a munkát a megfogalmazott céljaik teljesítése érdekében.

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

– Zala megye szelíden dombos vidékén jellemzően kisbirtokokon termesztik a szőlőt. A megye szőlőiben hungarikumok és világfajták egyaránt megtalálhatók. A zalai szőlősgazdák a megye számos helységében várják a vendégeket, nyaranta borfesztiválok sorát szervezik. A borlovagrend tagjai tevékenyen részt vesznek a közéletben, a szakismeretek terjesztésében és rendezvények szervezésében. Az elmúlt 15 évben több borásztanfolyamot szerveztünk, amelyeken közel 250 fő szerzett borászati ismereteket. Ez előremutató, mára eredményesnek bizonyult folyamatot indított a minőségi borkészítés irányába. Jövőbeni célunk, hogy a Zala vármegyei és a történelmi Zalában termelt borokat népszerűsítsük. A helyzet azért nem mindig könnyű és egyszerű.

– Ha megnézzük az elmúlt tíz vagy húsz évet, elmondható, hogy Zalában is sokat fejlődött a szőlészet-borászat.

A rendszerváltozás utáni időszak vesztes volt, de aztán kirajzolódott, hogy a minőség és az eredetvédelem az elsődleges. Erre Zalában is ráéreztek, ma már remek borokat kóstolunk. A borok minősége ugrásszerűen nőtt, a pincészetek eszközállománya lecserélődött. A kor színvonalának megfelelő borok készülnek, márpedig ez a fogyasztók fő érdeke. Tennivaló azonban még akad bőségesen.

Kaj Istvánt avatja Brazsil József
Kaj Istvánt avatja Brazsil József

A nagymester szerint a borlovagrendek egyfajta reneszánsz érzést nyújtanak: ragaszkodnak a régihez, a hagyományokhoz, de egyben össze is kapcsolják őket az újdonságokkal, a bor főszereplésével.

– Ahogy a nevünkből kiderül, elsősorban Zala vármegyében tevékenykedünk. A nyugat-balatoni régió szőlő- és borszeretetét erősítjük, a zalai hegyhátak lankáin érő borokat népszerűsítjük. Rendszeresen részt veszünk borfesztiválokon, borversenyeken, a társborrendek ünnepségein, illetve szakmai kirándulásokat szervezünk. Nem zárjuk ki a közösségből azokat, akiknek kevésbé van köze a szőlőhöz vagy a borhoz, elég, ha szeretik és népszerűsítik őket, és ha a jelentkező meghatározó szereplő a saját közösségében – tette hozzá, megjegyezve:

Lényeges, hogy a szervezetünk egységes, pedig az elmúlt tíz év új tagokat, fiatalabb generációt és velük együtt új szemléletet is eredményezett.

A balatongyöröki közgyűlésen elhangzott: a szervezet 2022-ben is aktív volt, eredményesen ápolták a borkultúrát. Brazsil József hangsúlyozta: a tapasztalatok igazolják, hogy a bevált utat kell követniük.

– A közgyűlésre szokás szerint nem „hivataloskodni”, hanem ünnepelni jöttünk össze. Ünnepeltük az életet, a bort, a barátságot, a szeretetet és az összetartozás élményét. Mozgalmas évet hagytunk magunk mögött, megérdemeltük az ünneplést. Felsorolni is nehéz lenne a sok rendezvényt, melyeket szerveztünk, illetve melyeken részt vettünk 2022-ben. Tartottunk egyebek között Vince-napot, borbarangolást, közreműködtünk borfesztiválok szervezésében, rendezésében, részt vettünk előadásokon, különböző zalai és hazai, valamint külföldi rendezvényeken, s persze kirándulásokon. Úgy gondolom, hogy a lehető legtöbb tartalommal töltöttük meg a rendelkezésre álló időnket. És még egy dolog: szerintem olyan lehetőség és erő van a civil szervezetekben, melyeket csak mozgásba kell hozni az ügy jó érdekében, vagy a jó ügy érdekében.

Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően új tagokat is avattak.

Hét új tagot avattak
Hét új tagot avattak
A tagságot nem adják ingyen: a jelölteknek előbb a szőlészetben és a borászatban használatos eszközöket kell bemutatniuk, majd fel kell ismerniük a rend zászlósborát, a cserszegi fűszerest. A közgyűlésen hét tagjelölt adott számot borászati tudásáról, felkészültségéről. Az elnökség döntése taggá avatta Kaj Istvánt, Pusztaszentlászló polgármesterét, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnökét, Lui Fuentest főborászt, Szentgyörgyvölgyi Tibort, aki ugyan a gyermekvédelem területén dolgozik, mégis sokat tesz a zalai borkultúráért. Tag lett Molnár László, aki a galamboki szőlőhegyen gazdálkodik, Tóth Attila, nyugalmazott pedagógus is, aki a gyümölcsfái gondozása mellett csemegeszőlővel foglalkozik, Bangó Tamás hotel igazgató, valamint a szlovéniai szakember, Stefan Pavljinek. Mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy megtiszteltetés a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjának lenni.

Maximálisan tudnak azonosulni a szervezet célkitűzéseivel, azzal a munkával, amit a rend több mint két évtizede végez.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend közgyűlésén jelen volt a Magyar Borrendek Országos Szövetségének főtitkára is. Tutor Jánosné díszoklevelet adott át a nyolcvanöt esztendős Bernáth Tibornak, elismerve példaértékű, a borrendekért végzett munkásságát. A díszoklevél rangját jól jelzi, hogy abból évente csak egyet adományoznak.

A hét új tag avatásával a 2000-ben negyvennyolc fővel alapított Da Bibere Zalai Borlovagrend tagsága elérte a nyolcvan főt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban

A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel.

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.