0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mit és miben termesszünk?

A Szenttamási Kft. híd szerepet tölt be a kertészek és a gyártók között, mivel nem csupán termesztéshez szükséges alapanyagokat és szaporítóanyagot forgalmaz, hanem támogatja azok tesztelését, nyomon követését, értékelését is.

Legfőbb külföldi partnere a világhírű nemesítő és szaporítóanyag-előállító vállalat, a Hilverda Florist, amelynek cserepes és vágott kultúráit jól ismerik a hazai kertészetek is. A vállalkozás tevékenységét, valamint a kínálatukban szereplő termékeket a Szimbiózis kertésztalálkozón is bemutatták.

A Szimbiózis kertésztalálkozó a növényházi dísznövénytermesztők közösségének egymásra találását ösztönözte, és rámutatott az együttműködésben, összefogásban rejlő előnyökre. Mindezt nagyon fontosnak véli a Szenttamási Kft. is, ezért is csatlakozott az eseményhez. A szinergia társadalmi szinten is működik, nem csupán a természetben, az együttműködő partnerek közösen sokkal többet tudnak tenni céljaikért, mint egyénenként, mondta a cég vezetője, Szenttamási Jolán. Az együttműködésből nagyobb teljesítmény, eredmény születik, amelyre az előadó szerint nagyobb szükség van, mint valaha.

Széles termékkínálat

A kínálatukból az alacsony energiafelhasználás mellett is termeszthető fajokat vette számba Szenttamási Jolán. A cserepes kultúrák közül ismertette a szegfű-, a hunyor-, a kasvirág- és a kerti gerberafajokat, míg a vágottak közül a gerbera, a szegfű, az inkaliliom, a sóvirág, az ördögszem, a hunyor, illetve a fátyolvirág fajtáit és sorozatait, melyek között szabadföldön termeszthetők is vannak.

Kiemelte a szakember a kertbe ültethető Summer Paradise inkaliliom-sorozatot (Alstroemeria).

A növények májustól a fagyokig folyamatosan virágzanak, magas növekedésük miatt sövény és határolófelület is kialakítható belőlük. Kis takarással is áttelelnek. Az évek múlásával egyre erőteljesebben bokrosodnak, a virágok egyetlen gyors rántással leválaszthatók a gyökértörzsről és a vázában tovább díszítenek. Értékesítésüket félkész állapotban, színes jeltáblával ellátva ajánlotta a kertészek figyelmébe. A Garvinea típusú kerti gerberáknak a kiváló időjárástűrésére hívta fel a figyelmet. Kora tavasztól a fagyokig folyamatosan, gazdagon nyílnak változatos színekben, virágaik hosszú élettartamúak. Az erős, robusztus növények ellenállnak kártevőkkel, betegségekkel szemben. Egyéb cserepes gerberakultúráik jól idő­zíthetők a hazai virágos alkalmakra.

Bemutatta a Van der Knaap tőzeg- gyártó vállalat kókuszalapú közegeit is. A gyárban kiterjedt tudományos kutatómunkát végeznek, folyamatos innovációval, saját tesztelőhelyekkel rendelkeznek. Magas minőségű termékeiket világszerte használják, a gyár a földkeverékeket a termesztőkkel egyeztetve állítja össze.

Kétféle alapanyaggal, baltikumi tőzeggel és kókusszal dolgoznak.

A kókuszrostot a finomabb, a kókuszdióhéjat a durvább, rostosabb közegek összeállításához használják. A kókuszrostot tartalmazó közegek levegősek, könnyen felveszik a vizet, jó vízelvezető kapacitással rendelkeznek.

Új lehetőség

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság zöld megállapodás (Green Deal) javaslatát, majd kidolgozták a szántóföldtől az asztalig és a biodiverzitás stratégiát is, amelyek egyebek mellett a növényvédőszer-használatból eredő kockázatok 50%-ra való csökkentését írják elő 2030-ra. Emellett az EU-ban a műtrágyagyárak nagy része az energiaválság hatására leállt, ami szintén arra ösztönzi a mezőgazdaságban érintett vállalkozásokat, hogy új módszereket, innovatív ötleteket keressenek a növényvédő szerek és a műtrágyák kiváltására. A Maxstim bio­stimulátort gyártó cég például a készítmény hatását vizsgálta a növények NPK-műtrágyaszükségletére vonatkozóan. A vizsgálathoz kis- és nagyparcellás kísérletekben, kontrollállomány mellett kétféle módon, levélen és gyökéren keresztül juttatták ki a készítményt. A vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a Maxstim kijuttatásakor minden esetben megtartotta genetikai teljesítőképességét a növény, még akkor is, ha radikálisan csökkentették az NPK-műtrágya mennyiségét. A Maxstim tehát azon lehetőségek egyike, amelynek segítségével természetes módon csökkenthető a kijuttatott kémiai szerek mennyisége.

A Forteco termesztőpaplanokat különböző típusú kókuszkeverékekből készítik, igény szerinti méretekre szabva. Kókusz héjából szitált alapanyagból préseléssel készítik a gerbera és más dísznövényfajok termesztéséhez, cserepes kultúrákhoz használható korongokat. A kókuszhéjból gyártott termesztőblokkok cserjékhez, fákhoz és cserepes faiskolai kultúrákhoz valók. A 30×30×13 cm-es blokkok súlya 3,5-4,5 kilogramm. Durva szerkezetű kókuszforgácsot és finomabb rostot tartalmaznak. A Forteco Profit termesztőpaplanok zúzott kókuszhéjat tartalmaznak. Vágottvirág-, és zöldségtermesztéshez ajánlják.

A termékeket használat előtt el kell látni tápanyaggal, amit a közeggyártó szakemberei tanácsadással segítenek.

Természetes biostimuláns

Szenttamási Jolán ismertette a cég által forgalmazott új készítmény, a Maxstim biostimulátor hatásmechanizmusát is. A 100%-ban növényi eredetű, sok komponensből, tudományos elvek alapján összeállított biostimuláns három szinten fejti ki jótékony hatását: a növény fejlődésén, stressztűrő képességén, valamint öngyógyító folyamataiban.

A készítmény hatásmechanizmusa a növényben genetikailag kódolt bioszintéziseken keresztül érvényesül, mégpedig úgy, hogy jelet ad az úgynevezett „mestergéneknek”, amelyek hatására a specifikus gének működésbe lépnek. A génekben kódolt tulajdonságok a kódban rögzített mértékben és minőségben fognak kifejeződni, ez pedig a kertészek számára a lehető legjobb eredményt hozza.

Ez a komplex, precízen összeállított, biológiailag aktív keverék szinergikus hatással lesz a növényben végbemenő biokémiai folyamatokra, illetve a géneken keresztül jelentős változásokat idéz elő a biokémiai folyamatokat irányító kulcsfontosságú mestergének szintjén.

A növény teljesítőképessége a készítmény hatására növekszik, ami megnyilvánul a hozamban, a külső megjelenésben, a beltartalmi értékekben, de akár az eltarthatóságban, a tenyészidő csökkenésében, vagy akár a forgási sebesség növekedésében is. Segítségével a növények könnyebben legyőzik a biotikus és abiotikus stressztényezőket, és a biostimuláns támogatja a növények regenerációs képességét is.

Az előadó felhívta a figyelmet azokra a szemmel látható és kézzel fogható változásokra, amelyek a növényen tapasztalhatók a készítmény hatására. A gyökérállomány növekedésével például javul a tápanyagfelvétel, az egészséges zöld lombozat megfelelő klorofillszintézisről árulkodik, ami nélkülözhetetlen az egészséges asszimilációhoz, energiatermeléshez és anyagcseréhez. A termés­eredmények javulásával gyorsabb lesz a megtérülés és összességében jövedelmezőbb a termelés.

Szenttamási Jolán azt is kiemelte, hogy a növények öngyógyítása egy genetikailag kódolt képesség valamennyi élőlényben.

A növények is előállítanak természetes úton stresszhormonokat, fitohormonokat, amennyiben valamilyen természetes vagy kémiai, biokémiai úton bekövetkező stresszhatás éri őket. A Maxstim gyakorlatilag alapozó funkcióval rendelkezik a fitoalexin- és szalicilsav-tartalmának köszönhetően. Ezek az anyagok az addig stressz által érintetlen növénybe jutva a növényt előre felkészítik a későbbi sokkhatásra, és amikor az bekövetkezik, azonnali, erőteljes védekező választ ad.

Forrás: Kertészet és Szőlészet