Back to top

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Fotó: Wikipedia
A Microsoft alapítója által vezetett Breakthrough Energy Ventures pénzügyi alap is beszállt, a 2. fázisú magvető finanszírozási körben, az ausztrál Rumin8 startup cégbe. Bill Gates mellett a Breakthrough Energy mögött álló milliárdos befektetők közé tartozik az Amazon alapítója, Jeff Bezos, az Alibaba tulajdonosa Jack Ma, valamint Michael Bloomberg New York volt polgármestere és üzletember, a Bloomberg LP alapítója.

A nyugat ausztráliai Perth városában működő cég olyan étrend-kiegészítőt fejleszt a haszonállatok számára, amely szintetikusan előállított bromoformból, a vörös hínárban található hatóanyagból készül.

Egy tanulmány szerint, ha a tehenek takarmányába hínárt adnak, a metánkibocsátásuk 98%-kal csökkenthető. Annak érdekében, hogy a tehenek metánt termeljenek, Ausztráliában tengeri moszat takarmányhoz adásával kísérleteznek. Az ehető vörös algák (Asparagopsis), amelyek megakadályozzák az üvegházhatású gázok képződését, kísérletekben bizonyították hatásukat, azonban betakarításuk nehézkes és igénye magas. A hínár termesztése körülbelül négy hónapig tart, növekedéséhez hatalmas nyílt vízterületekre van szükség. Továbbá az intenzív gazdálkodás negatív hatással lehet a vízi élővilágra.

A Rumin8 olyan termékeket hoz piacra, amelyek bromoformot, a hínár metántermelést gátló hatóanyagát tartalmazzák, és ezeket nem az óceánban, hanem a laboratóriumban „termesztik”.

Kínálatában várhatóan lesz vízoldható készítmény a szabadtartású szarvasmarhák számára, de lesznek ásványi kiegészítő porok és pelletált takarmányokba keverhető olaj alapú folyadékok.

Fotó: Pixabay

Egyes tudósok azonban óvatosságra intenek a tengeri moszat és a szintetikus alternatívák használatával kapcsolatban. Dr. Richard Eckard, a Melbourne-i egyetem fenntartható mezőgazdaságának professzora szerint, amikor a világ rájön, hogy ózonréteget lebontó vegyszereket állítunk elő a metán oldására, akkor nem biztos, hogy támogatni fogják. A nagy részének még a kutatási fázisban kellene lennie, nem pedig az értékesítési szakaszban.

A szakmai vitához kapcsolódóan Dr. Alex Chaves, a Sydney-i egyetem Élet- és Környezettudományi Karának állattáplálkozási professzora kiemelte, hogy akár 24%-kal is csökkentheti a metánkibocsátást, ha több zsírt adunk a szarvasmarha étrendjébe. Ez biztonságosabb, mint a bromoformmal dolgozni, mérgezőnek és fenntarthatatlannak nevezve az anyagot.

Fotó: Pixabay

Bár még nincs kiterjedt kutatás arra vonatkozóan, hogy mi történik a bromoformmal, ha az állatok emésztőrendszerébe kerül, az ipari beszállítók szerint a bromoformmal kapcsolatos aggodalmak indokolatlanok.

Ezeket az állításokat támasztja alá az Algal Research nevű nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent, új-zélandi Waikato Egyetem tanulmánya is. Dr. Chris Glasson tudományos főmunkatárs vezetésével a kutatócsoport megállapította, hogy a tehenek emésztésében részt vevő mikroorganizmusok lebontják a takarmányukhoz hozzáadott algákból származó bromoformot.

Forrás: 
Bloomberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hétvégén kezdődik a Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat a Rex Állatszigeten

Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Ismertetni kell az ágazattal a kistermelői divattippeket

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában havonta megjelenő Kistermelők Lapját 1956-ban alapították. Korábbi főszerkesztőjének – jelenleg szenior főszerkesztőjének –, Lengyel Zoltánnak a neve összeforrt a lappal, évtizedeken keresztül hiteles és hasznos információt szolgáltatott a hazai kistermelők számára.

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Öt és félmilliárd forint érkezik az anyajuhtartóknak

Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

A méhészet művészete - Űrméhek?

Amikor megkérdeztem az egyik barátomtól, hogy „Mit gondolsz, jártak-e már méhek a világűrben?” – először csak nevetett kérdésemen, aztán amikor látta, hogy sejtelmesen mosolygok, gyanút fogott, és visszakérdezett: „Tibikém, csak nem azt akarod mondani, hogy vannak ‘űrméhek’?”

Fókuszban a talajélet

Az Alföldi Faiskolások Egyesülete két év kényszerű kihagyás után február végén ismét megtartotta szokásos téli tanácskozását. Az egyesület elnöke 2020-at a változások, 2023-at a kérdőjelek évének nevezte. A tömérdek kérdés közül a tisztázhatókra az előadók igyekeztek válaszolni.

Egy fiatal gazda felszállt a vonatra egy üszővel

Valóságos harc folyik Svájcban arról, hogy büntetést kapjon-e egy fiatal gazda, aki úgy döntött, hogy egy tehenet szállít az elővárosi vasúton.

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.