Back to top

Komplex növényvédelmi megoldások, új hatásmód, biológiai védekezés

A fenntarthatóság jegyében bővítették portfóliójukat a nagy növényvédőszer-gyártók vetőmag-üzletággal, biológiai módszerekkel és digitális megoldásokkal, derült ki az AGROmashEXPO kiállításon a termelői kihívásokról rendezett fórumon.

Bevezető előadásában Hajnal Gábor, a BASF marketingvezetője azt hangsúlyozta, hogy a jövedelmezőség és a fenntarthatóság nem egymást kizáró fogalmak. Állítását az innovatív gyártók képviselői további példákkal támasztották alá.

Hajnal Gábor: A BASF technológiái a fenntartható és jövedelmező gazdálkodást szolgálják
Hajnal Gábor: A BASF technológiái a fenntartható és jövedelmező gazdálkodást szolgálják
Fotó: Csatlós Norbert
A BASF új fejlesztései között a jobb nitrogénhasznosítást és a kevesebb inputanyag-felhasználást lehetővé tevő készítmények érdemelnek figyelmet a fenntarthatóság szempontjából, mutatta be Hajnal Gábor. Általában a földekre kijuttatott nitrogén nagy része nem hasznosul, ezt a veszteséget lehet 20-70%-kal csökkenteni a jó nitrogén-menedzsmenttel, ráadásul a hozam is növekszik, mert a növények számára akkor áll rendelkezésre a nitrogén, amikor szükségük van rá.

Nitrogén-inhibitorokat fejlesztett ki a cég a szilárd karbamid, a folyékony Nitrosol és a hígtrágyák jobb hasznosítására.

A Limus Clear csökkenti az ammóniaképződést, ezáltal nem illan el a kijuttatott nitrogén. De nem csak az inhibitorok segítenek a jobb nitrogénhasznosításban. Gabonában például a növekedésszabályozó Medax Max kijuttatásával lehet erősebb gyökérzetet, nagyobb zöldtömeget és ezáltal nagyobb termést elérni, repcében hasonlóan kedvező hatású a Caramba Turbo. Gombaölő hatóanyagtól is várhatunk ilyen hatást: a piraklostrobin amellett, hogy remekül hat a kórokozó gombákra, visszafogja a növények éjszakai légzését, ezáltal több nitrogén marad meg a növényben.

Fotó: Csatlós Norbert
Az input és üzemanyag-felhasználás csökkentésére jó példa a Systiva gombaölő csávázószer, amivel a búzatermesztés során egy permetezés takarítható meg, a vele járó üzemanyag- és vízmennyiséggel együtt.

Ugyancsak a hatékonyabb, gazdaságosabb megoldásokat támogatják a digitális megoldások, öntéstámogató rendszerek, okos eszközök.

Ezen a téren a BASF a Xarvio rendszert fejlesztette ki, amivel többek közt a tápanyagellátás és a növényvédelem optimalizálható oly módon, hogy a növény igényeinek megfelelően adagolhatjuk a tápanyagokat, illetve csak a szükséges esetben végzünk növényvédelmi permetezést. Még ezen is túltesz az okospermetező, amivel 70%-kal lehetett csökkenteni a posztemergens gyomirtás során kipermetezett herbicidmennyiséget. Tavaly már több mint ezer hektáron dolgozott hazánkban ez a berendezés.

Vajda Beáta: A Bayer áttörést ért el a repce rovarkártevői elleni védekezésben
Vajda Beáta: A Bayer áttörést ért el a repce rovarkártevői elleni védekezésben
Fotó: Csatlós Norbert
A kerekasztal beszélgetésen az előadó mellett Vajda Beáta, a Bayer marketingvezetője, Borsos László, a Corteva ügyvezetője és Dobai Tibor, a Syngenta kereskedelmi igazgatója ismertette cégeik fenntarthatósággal kapcsolatos elkötelezettségét és eddigi eredményeit.

Megoldást kell találnunk a klímaváltozás következményeire, és minden nagy gyártó társadalmi felelősségvállalást tett ennek érdekében, mondta Vajda Beáta.

Elmúlt az az idő, amikor csak növényvédelemben vagy csak vetőmagban gondolkodtunk, a komplex megoldások megtaláláshoz szükség van a döntéstámogató rendszerekre, új hatóanyagokra és biológiai módszerekre is.

Minden résztvevő cég rendelkezik vetőmag üzletággal, és a hagyományos növényvédő szerek fejlesztése mellett digitális és biológiai megoldásokat is keres a problémák megoldására.

Dobai Tibor: Tavaly óta használható a Syngenta biológiai gombaölő szere a szőlőlisztharmat és a szürkepenész ellen
Dobai Tibor: Tavaly óta használható a Syngenta biológiai gombaölő szere a szőlőlisztharmat és a szürkepenész ellen
Fotó: Csatlós Norbert
Dobai Tibor azt hangsúlyozta, hogy a nehézségek új lehetőségeknek nyitnak utat, nem kell nagyon elkeseredni. Egységes szemléletben kell kezelni a gazdálkodásunkat, amiben mindegyik említett területnek megvan a helye.

A BASF támogatja az uniós tárgyalókat abban, hogy képviseljék a mezőgazdasági termelők érdekeit a növényvédőszer-használat szabályozása terén, hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A legújabb fejlesztések közül Hajnal Gábor a két éve bevezetett, alacsony kockázatú Revycare gabona-gombaölő szert említette, Dobai Tibor a digitalizáció terén a precíziós kijuttatásról és a hibridválasztást segítő alkalmazásokról szólt, valamint elmondta, hogy

a Syngenta tavaly vezette be szőlőben a tisztán biológiai gombaölő szerét lisztharmat és szürkerothadás ellen.

Biostimulátorokban is erősít a cég és jövőre nitrogén-inhibitort is kínál majd.

Borsos László: A Corteva új hatásmódú gombaölő hatóanyagot fejlesztett ki
Borsos László: A Corteva új hatásmódú gombaölő hatóanyagot fejlesztett ki
Fotó: Csatlós Norbert
A Corteva teljesen új hatásmódú, új hatáshelyen működő gombaölő molekulát fejlesztett, ami ezáltal rezisztenciatörésre is alkalmas. Tavasszal várhatóan megszületik a levegő nitrogénjének növény általi hasznosítását lehetővé tevő készítményük hazai engedélye is.

A Bayer áttörést ért el a repce rovarkártevői elleni védekezésben, idén vezetik be az új hatóanyagú készítményt.

A közeljövőben a kalászosok gombabetegségek elleni védelmére fókuszálnak, ugyanis két évig használható már csak a tebukonazol, ami ma a legtöbb készítményben megtalálható. Idén várható a Bayer új, biológiai hatóanyaga. Jól vizsgázott a cég döntéstámogató rendszere, tavaly a használatával minimalizálni lehetett a szárazságból eredő károkat, sorolta az eredményeket Vajda Beáta.

Görög Róbert, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője, a beszélgetés moderátora fölvetette, hogy az EU-ban 14% az illegális növényvédő szerek forgalma. A gyártók képviselői mindannyian hangsúlyozták, hogy mennyire veszélyes és végső soron komoly veszteséghez vezető választás, ha engedünk az olcsó szer csábításának.

A csomagoláson általában egyértelműen látszik, hogy eredeti termékről van-e szó, és az ismert, legális kereskedelmi forrás is biztonságot jelent.

Emellett a Syngenta okostelefonos alkalmazást is fejlesztett, amivel a címke beolvasása alapján megtudható, hogy eredeti növényvédő szerről vagy hamisítványról van-e szó.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

Megéri-e almát termeszteni?

Magasabb termelési színvonalra, stabilabb hozamokra és megfelelő árakra van szükség ahhoz, hogy nyereséges legyen a hazai almatermesztés, akár étkezési, akár léalmáról van is szó, derült ki a Debreceni Egyetemen rendezett konferencián. Hasonlóan fontos, hogy összefogva kínálják az almát a termelők, hangsúlyozta a gazdaságosságot elemző előadásában Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB elnöke.

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Fókuszban a talajélet

Az Alföldi Faiskolások Egyesülete két év kényszerű kihagyás után február végén ismét megtartotta szokásos téli tanácskozását. Az egyesület elnöke 2020-at a változások, 2023-at a kérdőjelek évének nevezte. A tömérdek kérdés közül a tisztázhatókra az előadók igyekeztek válaszolni.

Lendületes fejlődési pályára állítható a magyar almatermesztés

Töretlenül fölfelé ívelő pályára tudjuk állítani a magyar almatermesztést, ha megvan hozzá a termelői akarat, az Agrárminisztérium ugyanis minden támogatást megad hozzá, mondta Nagy István a Debreceni Egyetemen rendezett szakmai tanácskozáson. A Mi lesz veled magyar alma című rendezvényt Gonda István emlékének szentelték a szervezők, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézete, a FruitVeB és az Ékasz.

Olvasni lehet a talajszelvényből

A gyümölcstermesztés sikerében is meghatározó tényező a talaj, ez volt a Lucza kertész praktikum szabadföldi továbbképzés-sorozat egyik központi témája a MATE gyümölcstermesztési kutatóállomásain. A talajtermékenység megőrzése és javítása mellett növényvédelmi, élettani és szakmapolitikai tájékoztatók is elhangzottak.

A biológiai termékek alkalmazása a növénytermesztési technológiák újragondolását teszi lehetővé

A biológiai termékek fejlesztése és mindennapi használata egyre nagyobb hangsúlyt kap a mezőgazdaságban. Nem véletlenül hallunk olyan sokat ezekről a termékekről, hiszen jól illeszkednek a fenntarthatósági és környezetvédelmi intézkedések gyakorlataiba.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.