Back to top

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Fotó: Pixabay
Egyelőre a húsok eredetének önkéntes jelöléséről szól a tárgyalás. A ZDG elnöke fontosnak tekinti a húsok eredetének a jelölését, és ha minden érintett egyetért, már tavasszal véglegesíthetik a címkét. Arra számít, hogy a német élelmiszer-kiskereskedelem minden nagy szereplője vállalja a jelölést. A német élelmiszer-kiskereskedelemben forgalmazott hústermékeken 2019 áprilisa óta egységes rendszer szerint jelöli a magánszektor az állatok tartástechnológiáját, ha valamilyen állatjóléti kezdeményezésben részt vesz a termelő gazdaság.

Az akkori szövetségi mezőgazdasági miniszter, Julia Klöckner elégtelennek nevezte a jelölést a bevezetésekor, szerinte a szövetségi állam által kidolgozott jelöli rendszer jobb lett volna. Ennek ellenére azt nem sikerült megvalósítani.

Németországban is kötelező a nem feldolgozott, de előre csomagolt baromfi-, juh-, sertés- és kecskehúsra vonatkozó EU-s jelölési rendszer: fel kell tüntetni a csomagoláson az országot vagy országokat, ahol az állatokat felnevelték és levágták.

Az EU-ban már arról folyik a vita, hogy ezt a jelölési követelményt kiterjesszük-e a feldolgozott húsra. A német szövetségi földművelésügyi miniszter, Cem Özdemir szerint az Európai Bizottság erre vonatkozó javaslatát még idén, az év elején előterjesztik Brüsszelben, de valószínűleg még több évbe telik, amíg az európai jogalkotási folyamat lezajlik, és a közösségi szabályozás hatályba lép a kiskereskedelemben. Friedrich-Otto Ripke szerint a tervezett önkéntes jelölést ennél sokkal hamarabb be lehet vezetni Németországban.

Forrás: 
Agrarheute

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Eredetjelölés az osztrák közétkeztetésben

Az osztrák gazdaszövetség régi követelése, hogy a tej, a hús és a tojás eredetének a jelölését tegyék kötelezővé a közétkeztetésben, és a szervezet végre elérte a célját, adta hírül az Österreichische Bauernzeitung, a szövetség lapja.

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.