Back to top

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Az amerikai fehér szövőlepke 1940-ben telepedett meg hazánkban
Az amerikai fehér szövőlepke 1940-ben telepedett meg hazánkban
Az amerikai fehér szövőlepke (Hyphantria cunea) első hazai megfigyelése 1940-ben történt. 1946-ban gyorsan terjedni kezdett, 1974-ben veszélyes károsítónak minősítették. Különösen kedvelte az eperfákat (Morus alba). Ez gondot jelentett a selyemhernyó tenyésztésében, aminek több száz éves hagyománya volt hazánkban is, és az 1840-es években érte el a csúcsát Magyarországon, 1842-ben 479 tonna selyemgubót termeltek. A természetes selyem gyártása egy 1969-ben kiadott rendelettel megszűnt, az epreskerteket kivágták, éppen az amerikai fehér szövőlepke elleni küzdelem sikertelenségére hivatkozva.

Az amerikai fehér szövőlepke az eperfákon kívül nagy kárt tett gyümölcsfákban is, és a szőlőt is kedvelte.

A kifejlett, szőrös szövőlepkehernyók szétszélednek a hernyófészekből
A kifejlett, szőrös szövőlepkehernyók szétszélednek a hernyófészekből
A mezei pocok (Microtus arvalis) áprilisban elli az első kölykeit, nőstényenként ötöt-tízet. Ezek már négy hét múlva ivaréretté válnak, így őszig számos nemzedék követi egymást, nagyon nagy mértékben felszaporodhatnak. Elvileg egyetlen pocokpárnak év végére 2500 utóda is lehetne, ha valamennyi életben maradna. Gabonaféléken kívül számos más növényt is megrág, például az almafát, szőlőt. Hazánkban és több európai országban, például Franciaországban a mezei pockok rendkívül felszaporodtak a hatvanas évek közepén. 1964-ben a Hosszúhegyi Állami Gazdaságban olyan nagy volt a létszámuk, hogy a mozgásban lévő fiáker kerekei elől sem menekültek el, eltapostuk őket. A gazdaságban lévő hálószobába is bementek, éjjel a paplanon szaladgáltak és a papírkosár tartalmával táplálkoztak. Később, 1969-ben azt tapasztaltam, hogy a mezei pocok rágása után az almafa gyökerén és gyökérnyakán képződött kalluszos sebben tojást rakott az üvegszárnyú almafalepke. A rágások helyén a lárva ürüléke hívta fel a figyelmemet az újabb károsításra.

Az üvegszárnyú almafalepkének ez a sebhely ideálisnak bizonyult a fertőzésre, ennek következtében nagymértékben felszaporodott, lárvái komoly károkat okoztak.

Az üvegszárnyú almafalepke (Synanthedon myopaeformis) a szitkárfélék családjának egyik Magyarországon is honos faja. Évente egy nemzedéke fejlődik ki.

A különféle stádiumú hernyók a kéregbe rágott járataikban telelnek át. Tavasszal, nyár elején bábozódnak az ugyancsak a kéregben kialakított bábkamrában. A báb­állapot 2-3 hetes, a lepke kikelése előtt a báb a nagyobbik felét kitolja. Egész nyáron rajzik. A lepkék nappal aktívak és virágokon táplálkoznak. Fő tápnövénye az alma, de kifejlődhet a birsben, a körtében és a szilvában is.

Kárképét könnyű felismerni a megtámadott törzs- és ágrészeken törmelékbe tapadt apró, barna ürülékszemcsék tömegéről, illetve a kitolt bábhüvelyekről. A hernyók járatai különösen gyakoriak a metszési felületeken, az oltás helyén vagy a vastagabb gallyak eltávolításakor ejtett sebek szélein keletkezett kalluszokban.

Régebben úgy tartották, hogy a legyengült, beteges fákon szaporodik el, a 20. század második felében azonban a fiatal almaültetvények kártevőjeként vált ismertté.

Fertőzött almaültetvényben almacefrével 1971-ben 7600 lepkét tudtunk csapdázni a Bajai Állami Gazdaság almafatáblájában. Jelentőségét az is bizonyítja, hogy hazánkban egy doktori és egy kandidátusi disszertáció készült e kártevővel kapcsolatban.

Ma Magyarországon az amerikai szövőlepke ritkán található meg, inváziót nem okoz, külön figyelmet nem érdemelt az utóbbi harminc évben. A mezei pocok csak elvétve károsít, az üvegszárnyú almafapille elleni védekezés pedig nem szerepel az alma növényvédelmi tervében. Reméljük, hogy ez így is marad.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.

Mi lesz a pampafűvel?

Február közepén tizenhat országból több mint száz szakember vett részt az évelőtermesztők nemzetközi szövetsége (ISU) által szervezett tanácskozáson Németországban, a grünbergi kertészeti képzési központban. A szakemberek közt parázs vita alakult ki a pampafű invazív fajként való listázása kapcsán.

Japánban új orchideafajt fedeztek fel

Új orchideafaj került elő Japánban, ami nagyon hasonlít a korábban már ismert Spiranthes australishoz. A frissen felfedezett faj, a Spiranthes hachijoensis régóta elterjedt lehetett a felkelő nap országában. A felfedezés egy helyi botanikusnak köszönhető, aki egy parkban lévő orchidea különleges színére lett figyelmes.