Back to top

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

„A kiskertemben termett gyümölcsökből adalék- és tartósítószer-mentes süteményeket, szörpöket, lekvárokat készítek a két kis kezemmel” – fogalmazott, és ott áll a sorban a zakuszka is.

Kovács Annamária: rendkívül fontos a minőség és a bizalom megtartása
Kovács Annamária: rendkívül fontos a minőség és a bizalom megtartása
Fotó: Bella Huba

– Némi előzménye volt a gazdálkodásnak, hiszen faluról származom, így a zöldség- és gyümölcstermesztést, majd a feldolgozásukat is láttam és megtapasztaltam. Igaz, a foglalkozásomat tekintve teljesen más területről tértem vissza ide, ingatlanosként többnyire megvásároltam a konyhai szükségletet. Négy esztendeje vált komolyabbá a dolog. Úgy éreztem, elegem lett az ingatlanpiac világából, a természetre vágyom. Akkor született meg a döntés, hogy feladom a munkámat és belevágok valami teljesen másba.

Kiköltöztünk Szombathelyről a város mellé, egy tényleg zavartalan helyre, és berendezkedtünk az új életre. Nagyon sokan csodálkoztak rajta, mondhatni, bolondnak néztek, hogy feladok mindent és ekkora fába vágom a fejszémet. Viszont én a férjemmel és a fiammal együtt tudtam, hogy beválik a számításom.

A korábbi kényelemből valóban lejjebb kellett adni, hiszen fával fűtünk és magunknak állítjuk elő a szükségleteinket. Nincs tévénk, de nem is hiányzik. Természetesen internetünk van, hiszen arra szükség van a kapcsolattartáshoz és a marketinghez. Viszont itt vagyunk a zöldben. Csodálatos a hely, a reggeli madárcsicsergés, a levegő tisztasága elmondhatatlan és leírhatatlan. A táj, vagy ahogy a kis tavunknál egy szürke gém a halakat lesi, festményszerű. Ez teljesen más életforma – olyan, amit szerintem csak szeretni lehet. Nyugodtan kijelenthetem, hogy nem bántuk meg a váltást.

Kovács Annamária azt mondja, annak ellenére sem bánták meg, hogy a termelés és a feldolgozás rengeteg munkát és odafigyelést igényel.

– Elkezdtem termelni, és egyből úgy éreztem, ahogy ma is: ez a munka szerelem is egyben.

Két helyen termelünk, az otthoni kert mellett egy örökségből származó petőmihályfai hegyen. Előbbiben elsősorban zöldségeket termelünk, utóbbin szőlő és gyümölcsök vannak.

Hadd soroljam, mi minden található a Kiskertemben: termelünk almát, körtét, szilvát, fekete ribizlit, málnát, epret, és van hatvan tő levendulánk is. A zöldségek sora is gazdag. Ez utóbbinak köszönhető, hogy zakuszkát is tudunk készíteni.

Számomra az a lényeg, hogy a termékeink alapanyagát magunk állítsuk elő. Lényeges, hogy semmiféle vegyszert és műtrágyát nem használunk, ez alapelvünk. Ennek ellenére, biotermékről nem beszélhetünk, csak természetesről, mert a tanúsítvány megszerzését elég nagy tortúrának tartom. De minden saját területről származik, itt terem és készül, ami biztosíték rá, hogy egészséges dolgokról van szó.

Két kertben termelik az alapanyagokat
Két kertben termelik az alapanyagokat
Fotó: Bella Huba

A termékkészítést sok-sok kísérletezés előzte-előzi meg.

– A receptek? Ez érdekes kérdés. A meglévő tapasztalataim mellett a kísérletezgetés a lényeges momentum. A férjem mindig mondja, hogy írjam fel, miként és milyen összetevőkből készítek egy lekvárt vagy szörpöt, amire azt szoktam mondani, hogy nincs két egyforma termés. Évről évre máshogy érnek be a gyümölcsök, ezért aztán nem lehet kétszer ugyanúgy elkészíteni a termékeinket.

Mindig oda kell figyelni, mindig mindent újra kell gondolni. Az a titok, hogy rendszeresen kóstolgatni kell mindent, ugyanis az alapján nagyon jól meg lehet állapítani és ki lehet alakítani a kívánatosnak tartott ízeket.

Azonkívül úgy gondolom, hogy a házi termékeknek ez az értéke. Fontos, hogy az alapanyag a lehető legjobb legyen, de az odafigyelés, a precizitás elengedhetetlen. A termékkészítés során nem szabad hibázni.

Hogy mennyi munkával jár ez a tevékenység? Erre azt szoktam mondani, hogy tavasztól őszig a kertben és a konyhában vagyok, folyamatosan. A kerti munka mellett a termények feldolgozása és elkészítése is rengeteg tennivalóval jár. A pihenés időszaka a január és a február, de már akkor elkezdünk tervezni, hogy tavasszal mit, hogyan és mennyit ültetünk, és hogy miként tudnánk megújulni egy kicsit.

Márciusban aztán beindul a munka. De hadd tegyem hozzá: annak ellenére, hogy nem kis munkáról van szó, a régi állásom nem hiányzik. Imádom ezt a tevékenységet.

Kovács Annamária szerint a házilag készített minőségi termékekre van igény.

– Van egy réteg, amelyik fontosnak tartja, hogy természetes, adalék- és tartósítószer-mentes zöldség-gyümölcsöt és abból készített termékeket fogyasszon. Ők a tudatos vásárlók, akik fontosnak tartják egészségük ily módon való megőrzését is.

Megkeresik azokat a termékeket, amelyek nemcsak természetesek, hanem finomak is, és akkor is ilyeneket vesznek, ha kicsit esetleg drágábbak. Hadd jegyezzem meg: úgy látom, nem feltétlenül a kedvezőbb anyagi helyzetben lévő emberek figyelnek erre.

Összefoglalva, azt mondhatom, a piac igényli az ilyen termékeket. Annak pedig külön örülök, hogy a fiatalabb generáció is keresi ezeket, mert ez megalapozza a jövőt. Emiatt is tartom rendkívül fontosnak a minőséget – és a bizalom megtartását. Az ilyen termékek e két pillérre épülnek.

A Kertem kincsei termékcsalád termelői piacokon is megvásárolható
A Kertem kincsei termékcsalád termelői piacokon is megvásárolható
Fotó: Bella Huba

A Kertem kincsei termékeket sokan megkedvelték és keresik. Ennél nagyobb örömet más nem is szerezhetne a készítőinek.

– Termelői piacokon is kínáljuk a készítményeinket, és örülök, hogy olyan sokan érdeklődnek irántuk, vásárolják őket. De az igazi elismerés az, amikor a vevőink visszajönnek és azt mondják: „abból a múltkoriból” kérnék még. No, persze megkóstolják a többit is. Ezek mindig erőt adnak a folytatáshoz, és ahhoz, hogy újabb termékeket kísérletezzünk ki, amikkel a vásárlók elé állhatunk.

Készítek süteményeket is, és a minap egy néni vásárolt az almás pitémből. Miután megkóstolta, odajött, és azt mondta, mennyire köszöni és hálás érte, mert legutóbb a nagymamájánál evett ilyen finomat. Igazán jólestek a szavai.

A családi vállalkozás nagyobb változtatást nem tervez, bár azt fontosnak tartják, hogy gépesítéssel könnyítsék meg a munkájukat.

– A jelenlegi formában nem nagyon tudjuk növelni a kapacitásunkat. Itt a termékek készítésére gondolok. Hiszen a mi napunk is csak huszonnégy órából áll, nekem meg csak két kezem van. Azt tervezzük, hogy javítunk a technikai feltételeken, hogy az ezzel megtakarított időt más munkafolyamatokra tudjuk fordítani – annak érdekében, hogy még több kincs kerülhessen ki a kertemből.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.