Back to top

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Az új 5G mobilhálózattal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, több tévhit és valós hír is terjed a negatív hatásairól. Ennek az új technológiának csak a képzelet szab határt: például, ha egy 5G hálózatba kötött levegőminőségi szenzor valahol elektromos cigaretta páráját észleli, azonnal célzott e-cigi reklámot küld a szenzorhoz közeli telefonok felhasználóinak. Mi emberek nem menekülünk majd a kéretlen reklámoktól, de ez a szupergyors modern hálózat egyesek szerint madár-, és méhpusztuláshoz vezethet.

A nagy városokban jelentős a fényszennyezés
A nagy városokban jelentős a fényszennyezés
Fotó: wikipedia

A rádiójelek zavaróak lehetnek

Amerikai kutatók szerint évente 6,8 millió madár pusztul el azért, mert mobilkommunikációs tornyokkal ütköznek.

A tudósok korábbi vizsgálatokra alapozták számításaikat; a madáráldozatok számát 38 torony körül mérték fel, majd ezt terjesztették ki az ország minden, 60 méternél magasabb tornyára.

A nagyobb tornyok olyan magasságokba érnek fel, ahol a vándormadarak útvonalát zavarják meg, ezek közül is a legveszélyesebbek a folyamatosan fényt kibocsátók. Rossz időben a madarak a szokásosnál alacsonyabban szállnak, emiatt az éjszakában elveszíthetik tájékozódási pontjukat, a csillagokat, és ilyenkor nagyon megtévesztő lehet számukra egy mesterséges fényforrás.

Fény és hangszennyezés

A madarak ezen kívül is, sok esetben, különböző fény-, és hangszennyezésnek vannak kitéve, ami megzavarja a szaporodási idejüket. A kutatók 27 különböző madárfaj esetében részletesebb vizsgálatokat is végeztek. Végül arra jutottak, hogy a madaraknak gyenge fényben a látási képessége és füttyének hangereje összefüggésben van a fény-, és hangszennyezésre adott reakciójával. Minél több fényt fogad be egy madár szeme, annál előrébb hozza költési idejét.

A hangszennyezéssel kapcsolatban pedig az derült ki, hogy a fás környezetben élő egyedek jóval érzékenyebbek a zajokra, mint a nyitott területeken élők.

A hangszennyezés késlelteti azoknak a madaraknak a fészekrakási idejét, amelyek alacsonyabb frekvenciákon énekelnek, tehát nehezebben hallják meg egymást az ember okozta zajban. A tojók párzási hajlandósága, sok esetben a hímek dalán alapul, ezért a tojóknak hallaniuk kell a hímek énekét, hogy fizikailag képesek legyenek a párzásra, viszont ha a mesterséges frekvenciáktól, a zajszennyezettségtől ez nem valósul meg, akkor a párzásra is képtelenek lehetnek.

Rengeteg rovar esik áldozatul

A rovarokat zavarják a városi fények
A rovarokat zavarják a városi fények
Fotó: wikipedia
A rovaroknak is teljesen felforgatta a lámpafény az életüket, az éjjeli sötétség hiánya miatt.

Az éjszaka stabil égi fényei alapján tájékozódnak, de a városban mindenütt csak "Holdat és csillagokat" látnak, ami teljesen megzavarja őket, ezért cikáznak a fények körül, s milliószámra hullnak el.

A fényszennyezés egyes rovarfajokat már a kihalás küszöbére juttatott.

Rejtélyes okok

Visszatérve az 5G tornyokra, fontos megjegyezni, hogy a fő madár-, illetve méhpusztulást nem a sugárzás okozza. Ez egy több tényezős probléma, melynek csúcsán a környezetszennyezés áll, és ehhez az újgenerációs mobilhálózat csak újabb adalékokat jelent. Sokan hozzák fel példának azt a 2018. novembere óta terjedő hírt, hogy Hollandiában rejtélyes módon 300 madár halt meg egy parkban, ahol hónapokkal az eset előtte 5G torony épült, így vélhetően az állomás sugárzása végzett a madarakkal. Ez később egy álhírnek bizonyult.

Az állatok valóban elpusztultak, de nagy eséllyel egy mérgezés miatt.

Így elmondhatjuk, hogy a madarakra és méhekre nézve, a fő probléma nem a tornyok által sugárzott energiákkal van, sokkal inkább fényükkel, magasságukkal, és kialakításukkal …

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hétvégén kezdődik a Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat a Rex Állatszigeten

Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Duna táti szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel 200 kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Mi lesz a pampafűvel?

Február közepén tizenhat országból több mint száz szakember vett részt az évelőtermesztők nemzetközi szövetsége (ISU) által szervezett tanácskozáson Németországban, a grünbergi kertészeti képzési központban. A szakemberek közt parázs vita alakult ki a pampafű invazív fajként való listázása kapcsán.

A méhészet művészete - Űrméhek?

Amikor megkérdeztem az egyik barátomtól, hogy „Mit gondolsz, jártak-e már méhek a világűrben?” – először csak nevetett kérdésemen, aztán amikor látta, hogy sejtelmesen mosolygok, gyanút fogott, és visszakérdezett: „Tibikém, csak nem azt akarod mondani, hogy vannak ‘űrméhek’?”

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.