Back to top

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

A 99 pónilovas a 100. Magyar Derbyn
A 99 pónilovas a 100. Magyar Derbyn
Fotó: Somogyvári Anett, Vonczem Gabriella és Császár Kristóf
A szabadidőlovasok számára még nem volt év, mely a biztosságot jelentette volna. Megalakulásunk óta minden évben történt valami, ami nem engedte, hogy hátradőljünk és lazítsunk, mondván, hogy minden rendben megy, szépen gyarapszik. A jóra való törekvés mellett a nehézségeken való felülkerekedés állandó motivációt adott.

Az újabb kihívások sokszor borították terveinket, mégis úgy vélem, hogy az összképet sikerült tartanunk, s a legtöbb esetben túlszárnyaltuk becsléseinket.

Szakbizottságunk mindvégig szem előtt tartotta, hogy kereteket, lehetőségeket biztosítson, s a szerencsés egymásra találásnak köszönhetően sokan voltak, voltatok, akik szerveztek, rendeztek, dolgoztak, versenyeztek, hogy minden fejlődjön, gyarapodjon.

A háromnapos szuperdöntőn a szabadidőlovasok ellepték a Nemzeti Lovardát
A háromnapos szuperdöntőn a szabadidőlovasok ellepték a Nemzeti Lovardát
Mint ahogyan minden év, ez is más kihívásokkal, de ugyanakkor jutalmakkal ajándékozott meg minket. Számos partner állt a szabadidőlovasok mellé, akik termékeikkel hozzájárultak a színvonal emeléséhez, s mellettük több elismert szakember, akik példájukkal s tanácsaikkal segítették tagjainkat. Haladó szellemű oldalainkon keresztül egy olyan társadalomra találtunk, amely igényli a színvonalat és a dinamizmust.

A versenyek száma ugyanazzal a lendülettel ívelt felfelé, ahogyan a korábbi évben, így december végéig 23 508 startot regisztráltunk 139 versenyen; mindebben 25 versenyiroda, 67 bíró, 387 edző, 331 egyesület, 147 lovarda és 85 helyszín működött közre.

Összehasonítva az elmúlt évekkel, 2020-ról 2021-re több mint 60% volt a bővülés, és még ehhez képest is 30%-os plusz tapasztalható 2022 decemberéig.

Lassan növekszik a fedeles szabad­idős versenyek száma, ennek oka nem feltétlenül a felkészülés hiánya, hanem a versenyek komplexitása, hiszen egyszerre legalább két versenypályára és ugyanennyi melegítőpályára van szükség.

A Nemzeti Vágtán 150 pónilovas vonult fel
A Nemzeti Vágtán 150 pónilovas vonult fel

A lovasok száma is emelkedett 38 889-re, és a versenyeken részt vállaló lovaké is, 2470-re. A rendezvényeken a kiforrott programtervezet, rutinos bírók és egyéb technikai személyzet, képzett lovasok és lovak egyértelműen azt mutatják, hogy fejlődik a magyar lovastársadalom. Van igény a rendezvényekre, az újdonságra, a kihívásokra, s tagjaink rengeteg energiát fektetnek a sportban való kiteljesedésbe.

Az év kiemelkedő eseményei között említem a 100. Magyar Derbyn a 99 lovas, a 99 kis ló és 99 felvezető, valamint a megszámlálhatatlanul népes háttérstáb közreműködését. Leírhatatlan élmény, fantasztikus kezdeményezés, újabb példa az összefogásra.

A Nemzeti Vágtán ezt is felülmúlva 150 lovas haladt kísérőjével a Hősök terén nemzeti színekbe öltözve. Az országhatárokon is átívelő rendezvényre már hagyományként térnek vissza a szabadidőlovasok, s hihetetlen rutinnal váltják valóra sokunk álmát. S ha már a döbbenetes számoknál tartunk, következzen a szabad­időlovasok második döntője, melynek ismét a Nemzeti Lovarda adott helyszínt. A minden szempontból kiemelt rendezvényen 1500 startra nevezett közel 400 lovas ötéves kortól, 300 lóval.

Alkotópályázatunkon számos tehetséget fedeztünk fel, a képet Kálmán Fanni készítette
Alkotópályázatunkon számos tehetséget fedeztünk fel, a képet Kálmán Fanni készítette
A háromnapos rendezvény során a szabadidőlovasok ellepték a Nemzeti Lovardát, s a négy pályán zajló versenyek rekordszámú startjai mellett szórakoztató programokkal vártuk a családokat. A tűz-
zsonglőrshow mellett Király Viktorral ünnepelhettek a gyerekek, majd a nagy fedelesben huszonegy bajnokot avathattunk különböző kategóriákban, akik több mint 10 millió forint értékű tárgyjutalomnak örülhettek.

Ősszel meghirdettük a nagy népszerűségnek örvendő alkotópályázatunkat is, melyen számos tehetséget fedeztünk fel.

Különböző technikákban alkothattak a jelentkezők, és a közönség szavazata alapján a tíz legtöbb szavazatot nyerő kapott ajándékcsomagot.

Gondolataink az új évben is a szakág fejlődésén, fejlesztésén járnak, s bízunk abban, hogy a körülmények – bár már most tudjuk, hogy feladatot állítanak elénk, mint minden évben – lehetővé teszik, hogy ez a mennyiségi és minőségi gyarapodás folyamatos legyen.

Köszönjük minden szabadidőlovasnak és támogatónak, szakembernek az egész éves munkát! Sikerekben, békében és lovasélményekben gazdag boldog új évet kívánunk!

Csilló Rita

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

Lépjünk be az Agroverzumba!

Nehéz, de egyben tiszteletre méltó feladatra vállalkoztak a 2019 óta működő martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont munkatársai.

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Ahol az ég a földig ér

A címben szereplő szavaknál Krúdy Gyula sokkal szemléletesebben fogalmazott, amikor így írt: „A Hortobágy egy olyan nagy puszta, amelyik az ég egyik aljából a másik aljáig ér.” A Hortobágy számos irodalmi mű ihletője, és annak ellenére, hogy Petőfi szerint a puszta télen, „mostan puszta ám igazán”, még ezekben a hideg napokban is tartogat meglepetéseket.

Munkalovaglás télen

A téli időszak sok lovas számára egyet jelent az edzések szüneteltetésével. Számos körülmény nehezíti ilyenkor a lovunkkal való munkát – a barátságtalan időjárás, a korai sötétedés és az infrastruktúra (négy évszakos pálya vagy fedeles) hiánya is akadályokat gördít a foglalkozások elé.

Bolyongás Balin – szigetek

Bali az egyik leghíresebb és legkeresettebb indonéz célpont az utazók körében, de csodás ékszerként veszik körbe a kisebb szigetek. Meglátogattuk a közeli Gili Trawangant és Nusa Penida-t.