Back to top

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Az eseményről és a kiállított galambokról itt talál még több képet.

Az agrárminiszter nyitotta meg a rendezvényt

Nagy István nyitotta meg a jubileumi rendezvényt
Nagy István nyitotta meg a jubileumi rendezvényt
Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium
A galambászok kezében hatalmas érték van. Köszönet illeti a fajtaklubok tagjait, a galambtartókat és a tenyésztőket, hogy óvják a csodát, megőrzik a génállományt, a biológiai sokféleséget és továbbadják az utókornak az állatok szeretetét, a galambász hagyományokat - mondta Nagy István agrárminiszter a rendezvény megnyitóján.

A miniszter hozzátette, az elmúlt években az Agrárminisztérium számos lépést tett annak érdekében, hogy minél többen fogyasszanak galambhúst. A különböző fejlesztési programok eredményeként több fővárosi áruházban már kapható húsgalamb. Görbeházán pedig kormányzati támogatással galambvágóhíd létesül.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az agráriumot népszerűsítő rendezvényeknek különleges küldetésük van. Értékeket mutatnak fel, teret adnak a szakmai ismereteknek, élményeket kínálnak és hagyománytiszteletre tanítanak. Ebben jelentős szerepük van például a galamb és kisállattenyésztő ágazati civil szervezeteknek. Az Agrárminisztérium már több mint egy évtizede vissza nem térítendő támogatásokkal segíti az ágazati civil szervezetek szakmai feladatainak, programjainak sikeres megvalósítását. Nagy István köszöntötte a jubileumukat ünneplő szervezeteket is.

A dán keringő galamb ritka vendég a hazai kiállításokon
A dán keringő galamb ritka vendég a hazai kiállításokon
Fotó: Nagy Z. Róbert

Színes társaság

A három jubiláló szervezet galambfajtái mellett igen színes társaság gyűlt össze a január végi seregszemlén. A kiállított galambok fajtáinak száma, és ezen belüli darabszáma jól mutatta, hogy mely fajták milyen mértékben reprezentáltak a hazai galambászok körében.

Nagyon sok kinget, mondaint, texánt, strasszert, angol modenát láthattak különböző színváltozatokban a rendezvénye ellátogatók, de díszposták is voltak szép számmal.

Magyar fajtákból sem volt hiány, kakucsi szarka, alföldi dudoros posta, magyar óriás, magyar óriás begyes, magyar pávagalamb, magyar szarka, kecskeméti keringő, alföldi keringő, szegedi magasszálló, kiskunfélegyházi keringő, egri kék keringő, budapesti bíbic keringő fajták is voltak többek között a rendezvényen. A kiállítást színesítették az afrikai sirályka, bécsi keringő, és dán keringő galambok példányai, utóbbiak elég ritkán láthatók a hazai kiállításokon.

A magyar óriás galamb csak egy volt a sok bemutatott magyar fajta között
A magyar óriás galamb csak egy volt a sok bemutatott magyar fajta között
Fotó: Nagy Z. Róbert

Húsgalamb, díszgalamb, röpgalamb

Bár egy galambkiállítás mindig egyfajta szépségverseny, a bemutatott fajtacsoportok jól láttatták, hogy a galambászat mennyire színes, sokféle egymástól eltérő hasznosítású fajtákat takar.

A galambot elődeink körülbelül 4000-6000 évvel ezelőtt háziasították feltehetően a lúddal, tyúkkal és a tevével egy időben. Mára pedig rengeteg fajtája lett a galamboknak, köztük sok magyar fajtával is büszkélkedhetünk.

A galambászok pedig kedvükre válogathatnak a bőség zavarában, hogy mely fajta, fajták mellett kötelezzék el magukat. A régebbi húsgalambokat, melyeket eredetileg hústermelési céllal nemesítettek ki ma már sokan díszgalambként tartják. A posta galambászat egy külön sporttá nőtte ki magát, de az utazó posták mellett díszposták, sőt orrdudorosok is megtalálhatók már a tenyészetekben. A röpgalambászatnak is több ága van, a keringő és pergő galambok röpképükkel bűvölik el tenyésztőiket. És akkor még nem esett szó a dobos, begyes és tollszerkezetes galambokról, melyek szintén külön fajtacsoportot alkotnak e változatos állatok körében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismertetni kell az ágazattal a kistermelői divattippeket

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában havonta megjelenő Kistermelők Lapját 1956-ban alapították. Korábbi főszerkesztőjének – jelenleg szenior főszerkesztőjének –, Lengyel Zoltánnak a neve összeforrt a lappal, évtizedeken keresztül hiteles és hasznos információt szolgáltatott a hazai kistermelők számára.

Öt és félmilliárd forint érkezik az anyajuhtartóknak

Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Duna táti szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel 200 kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.

Megkezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

A hónap végéig mintegy 12,5 milliárd forint értékű támogatást vehetnek fel az agrárvállalkozók a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” megnevezésű pályázati felhívás kapcsán - jelentette be Feldman Zsolt.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

A beporzók megóvása közös kötelességünk

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására Nagy István agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete.

Érdemes alaposan tájékozódni, nem szabad megszokásból támogatást igényelni

Jó hír, hogy a támogatások gerincét adó jogcímek és az igénylés módja nem lesz teljesen ismeretlen a termelőknek, ugyanakkor a szabályokban sok a változás. A támogatási rendszer az eddiginél célzottabban segíti majd a kis- és közepes gazdaságokat, valamint jobban ösztönzi a generációváltást, illetve a környezet- és klímavédelem szempontjából előnyös gazdálkodói gyakorlatok alkalmazását.

A méhészet művészete - Űrméhek?

Amikor megkérdeztem az egyik barátomtól, hogy „Mit gondolsz, jártak-e már méhek a világűrben?” – először csak nevetett kérdésemen, aztán amikor látta, hogy sejtelmesen mosolygok, gyanút fogott, és visszakérdezett: „Tibikém, csak nem azt akarod mondani, hogy vannak ‘űrméhek’?”

Geotermikus energia segíti a távfűtést Mosonmagyaróváron

Az élhető környezet kialakítása és a megbízható energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője pénteken, Mosonmagyaróváron az EU-Fire Csoport geotermikus fűtőművének átadásán, ami a településen távfűtést segíti majd.