0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Okozott-e nehézséget a műtrágyapiacon az energiadrágulás, hol tartanak a precíziós gazdálkodás fejlesztésében és elterjesztésében? Ezekkel a kérdésekkel kerestük fel Szabó Leventét, a nádudvari központú integrátor vezérigazgatóját.

– Amikor a 2022-es gazdasági évet terveztük, azzal számoltunk, hogy továbbra is lassulhatnak az ellátási láncok. Éppen emiatt szinte mindenből rákészleteztünk, s ez utólag nézve helyes döntésnek bizonyult.

A piac volatilitása végig megmaradt, de számítottunk kisebb-nagyobb fennakadásokra is. Igaz, azzal mi sem számoltunk, hogy az orosz-ukrán háború miatt milyen közvetlen és közvetett hatások érnek bennünket.

Ennek hatására a pénzpiacok szabályosan megbolondultak, az árfolyamok egy napon belül akár 5-6 százalékot is változtak. Ugyanez érvényes a terménypiacokra, mert napon belül akár 50-60 eurós árváltozásokat is tapasztaltunk az exportértékesítésnél. Ezt meglehetősen nehéz lekövetni, az ilyen helyzet nagyon nagy kockázatokat hordoz magában. A közvetlen hatások pedig a forgalmazott termékek ellátásában mutatkoztak meg, tavasszal elsősorban a növényvédőszer-piacon. Ennél sokkal kirívóbban reagált a műtrágyapiac, mert az Oroszországból érkező műtrágyákra kiszabott korlátozások folytán ennek a terméknek a forgalmazása enyhén szólva sem volt egyszerű. A KITE Zrt.-nek ebben a helyzetben nagyon nagy kockázatot kellett vállalnia azért, hogy a partnerei felé az ellátásbiztonságot meg tudja teremteni.

Sikerült?

– Igen, az előző évhez hasonló volumenben tudtunk műtrágyát behozni és értékesíteni. Sőt, az új helyzetben még olyan vevőket is ki tudtunk szolgálni, akik korábban nem nálunk vásároltak. A tavasz végén az elszabadult gázárak miatt a környékbeli műtrágyagyárak leálltak, főként azok, amelyek nitrogénműtrágyát állítanak elő.

Ebben a helyzetben a KITE-nek az a stratégiája, amit egyébként lassan egy évtizede követünk, hogy az importban kiépítettünk egy erős beszállítói vonalat, ami ezúttal is jól működött.

Ennek eredményeként a megnövekedett vásárlói igényekre folyamatosan tudtunk reagálni, felvállalva annak kockázatát, hogy menet közben csökkennek az alapanyag-, és így a késztermékárak. Számolni lehetett ugyanis egy olyan helyzettel, hogy a gázár visszakorrigál, és akkor megváltoznak a piaci feltételek. Ugyanakkor tény, hogy nyárig alapvetően nem történt változás a vételi szándékban, sőt, amíg az aszály tényleges hatása nem mutatkozott meg, a termelők nem csökkentették a műtrágyaigényüket. Az év második felében, amikor már látszott, hogy – főként az Alföldön – kukoricából szinte semmi, napraforgóból pedig 40 százalékkal kisebb termés várható, nos, akkor az őszi megrendelésekben már megmutatkozott a visszafogottság.

Nagyot drágult a műtrágya. Ezt mennyire követték le a termények értékesítési árai?

– Legjobban árazni május környékén lehetett. A terményárak kilőttek, általunk soha nem tapasztalt emelkedések voltak, ebben az időszakban tudták a termelők a legjobb áron eladni az új termést. Ez a folyamat mindaddig megmaradt, amíg Ukrajnából el nem indult irányunkba a beszállítás, és itt főleg a kukoricát kell megemlíteni. A magas árszintek sokáig fennmaradtak, a 2021-es évhez viszonyítva a terményárak 40-50 százalékkal növekedtek.

Az inputtermékeknél viszont (a műtrágyát leszámítva) nem tapasztaltunk kirívóan nagy árnövekedést, a növényvédő szer és a vetőmag esetében átlagosan 10 százalékos drágulásról beszélhetünk.

Kivételt képzett a már említett műtrágya, mert a 2021-es alaposan megemelkedett árszínvonalhoz képest is további másfélszeres áremelkedést tapasztaltunk. Ennek ellenére, mint korábban említettem, amíg az aszály nem vált általánossá, a termelők nem fogták vissza az igényeiket.

Az aszályt emlegetjük, de mennyire volt ez ténylegesen szélsőséges? A nehézségek közepette milyen igényeik voltak a termelőknek és miben tudott nekik segíteni a KITE?

– Csak egy példa. A kukorica az Alföldön sokfelé még kikelt, de aztán meg sem tudott nőni, és úgy száradt el. A szorult helyzetben már a nyári betakarítású növényeknél arra törekedtünk, hogy lehetőleg minél több terményt azonnal megvásároljunk és azt exportpiacon értékesítsük. Közben az Ukrajnából származó import árletörő hatása itthon érzékelhetővé vált, de a KITE arra törekedett, hogy a partnereitől felvásárolt termékeket olyan helyre exportálja, ahol még mindig jobb árat lehetett realizálni. Azon partnereinknél, akiknél végképp nem termett semmi, megmutatkozott a KITE alkusztevékenységének rendkívül fontos szerepe.

Még az aszály előtt szorgalmaztuk, hogy a termelők emelt áron kössenek biztosítást a termékeikre, és elmondhatom, hogy aki velünk akkor szerződést kötött, annak később se volt oka a panaszra. Kiemelt figyelmet fordítottunk arra is, hogy az aszálykár kapcsán a biztosítási kifizetéseket a KITE felpörgesse a vele kapcsolatban álló biztosítókon keresztül.

Az értékesítéssel és a biztosítással együtt hatással tudtunk lenni arra, hogy a termelők a felmerülő költségeik egy részéhez hozzá tudjanak jutni. Sajnos olyan is előfordult, hogy valaki egyáltalán nem tudta a hiteleit törleszteni, ebben az esetben annak átütemezését vállaltuk magunkra. A hitel prolongálását azért is tartottuk és tartjuk fontosnak, mert a mi esetünkben nem csupán egy egyszeri üzletkötésről beszélhetünk, hanem hosszú távú partnerkapcsolatot ápolunk a termelőinkkel. Nemcsak egymásra vagyunk utalva, hanem jól is ismerjük egymást, s ezért ahol arra szükség volt, igyekeztünk maximális segítséget nyújtani számukra.

Mit mutatnak a terménykereskedelmi számok és adatok 2022-ben?

– Naturáliában nézve tapasztaltunk csökkenést, viszont ezt ellensúlyozták a magasabb árszintek. Arra törekedtünk, hogy először azoktól vegyük meg a terményt, akik a legnagyobb bajba kerültek, akiken így gyorsan tudtunk segíteni. Ezzel az őszi munkák megkezdéséhez és finanszírozásához járultunk hozzá, s az általános kép szerint ez sikerült is. Olyan helyzet is kialakult, hogy valakinek volt elegendő forrása, így nem forszírozta a termény azonnali értékesítését. Az ország ilyen tekintetben is kettévált, az eladások főként az Alföldre jellemzőek, míg a dunántúli gazdaságok erre kevésbé kényszerültek rá.

Az őszi vetések miről győzték meg a KITE szakembereit?

A nádudvari KITE-t 1973. január 1-jén alapították, az idén tehát elérkeztek a jubileumi 50. évhez. Ennek kapcsán már eddig is több ünnepséget, megemlékezést, különböző programokat szerveztek, hivatalosan a januári AgrárgépShow-n indítják a jubileumi eseménysorozatot. Itt szeretnék az ünnep örömét megosztani a Hungexpo F pavilonjába látogató vendégeikkel. Számos újdonsággal is készülnek, amelyek közül a legkiemelkedőbb a KITE Innovációs Központjának legújabb fejlesztése, az öntözési szaktanácsadás felülete, ami professzionális támogatást nyújt az adatalapú vízpótláshoz. A látogatóknak ennek megismerésére is lesz lehetőségük a vállalat gépcsodáinak és szolgáltatásainak megtekintése mellett.

Az ünnepségsorozat nyitánya azonban tavaly, november 4-én volt, amikor a KITE nádudvari központjában felavatták az alapító elnök, Szabó István mellszobrát, Solti András szobrászművész alkotását. „Tettük ezt azért is, hogy tisztelegjünk alapító elnökünk előtt, mert mindaz, amit 50 évvel ezelőtt megálmodott és végrehajtott, az ma is helytálló, az a KITE jövőjét most is meghatározza” – hangsúlyozta Szabó Levente, aki a cég minden munkatársa nevében invitálta az érdeklődő látogatókat az AgrárgépShow-ra, ahol a szakmai programok mellett betekintést nyerhetnek a KITE és a magyar mezőgazdaság elmúlt 5 évtizedének történéseibe is.

– Történt egyfajta átrendeződés, ami a vetésszerkezet változásából adódik. Őszi káposztarepcéből mintegy 30 százalékkal kevesebbet vetettek, ugyanakkor növekedett a kalászosok vetésterülete. Érezzük, hogy a termelők bizalma megmaradt, a tudatos jó gazdák nem fogták vissza sem a műtrágya, sem más inputanyag megvásárlását.

Akadt nehézség a vetőmag-előállításban és -ellátásban, ám nagyon sokan ennek ellenére is ragaszkodtak a lehető legjobb minőséghez, és ma már látjuk, hogy ők döntöttek helyesen.

Minden őszi munkát sikerült idejében elvégezni, s végre szerencsés fordulat történt az időjárásban, hullott bőséges csapadék. Azt is el kell mondanom, hogy akadnak térségek, ahol a nehéz helyzetben lévő termelők túlspórolták magukat, s ez meglátszik most a határban is.

A KITE Zrt. mindig is kiemelt szerepet szánt a hitelezésnek. Ez változott-e az elmúlt időszakban?

– Az igényváltozás alapvetően érződik a termelők részéről. Találkozunk olyan termelőkkel is, akik a teljes termelési ciklust nem tudják saját erőből megoldani, nekik hitelezéssel segítünk. A gazdák körében közszájon forgó téma, hogy míg mások nem vagy csak vonakodva hajlandók kiszolgálni őket, addig a KITE-hez bizalommal fordulhatnak. Mi megemeltük a hitelkereteinket, hogy abba minden inputanyag beleférjen, ami a termeléshez szükséges. A hitelkeret összegét 30 százalékkal növeltük meg és továbbra is szorgalmazzuk a biztosításokat.

A mostani helyzetben a tudatos és jó gazda képes eredményes gazdálkodásra. A tavaszi vetéseknél még sok a kérdés. A kukorica helyzete nagyon billeg, a termelők többsége még nem tudja eldönteni, hogy vessen-e, és ha igen, mennyit.

Az energiahordozók nagyarányú drágulása azzal a következménnyel jár, hogy a termelők jobban megválogatják, hogy milyen tenyészidejű kukoricát vessenek. A napraforgó vetésterülete esetében növekedést prognosztizálunk.

A sok nehézséggel terhelt 2022-es évben vajon maradt-e kellő és elegendő figyelem a KITE-ben a precíziós gazdálkodásra, annak fejlesztésére?

– Megnyugtató, hogy ez is tovább fejlődött. Ez egyaránt igaz, ha a precíziós szaktanácsadásba bevont területről (613 ezer hektár), a KITE RTK-jelét használó gépek számáról (3000 db felett), vagy a programban résztvevő partnerek számáról (1025 partner) beszélek. Ebben közrejátszik a digitális átálláshoz nyújtott támogatás is, de az inputanyagok áremelkedése is a precíziós gazdálkodás használatát helyezi előtérbe. Egyre inkább megéri precíziósan gazdálkodni, a műtrágyát nem az átlagok elve alapján a teljes felületre kiszórni, hanem helyette a termőhelyi adottságokhoz és a növény igényeihez igazodva, differenciáltan, pozicionáltan, okszerűen kijuttatni. A precíziós gazdálkodás szakmai előnyei megmutatkoznak az ökonómiai hatékonyságban, a jövedelmezőségben.

A precíziós gazdálkodás öntözés-fejlesztési részéről még 2021-ben döntöttünk, amire az aszály most még jobban felhívta a figyelmet.

A precíziós öntözési szaktanácsadás, mint szolgáltatás 2023-tól elérhető, melynek továbbfejlesztését növényfaj-specifikusan tervezzük megvalósítani. A meteorológiai állomáshálózathoz csatlakozó minden partnerünk ingyenes szolgáltatásként fér hozzá a térképekkel és előrejelzéssel kibővített meteorológiai adatokhoz. Érezhetően megnövekedett az igény az öntözés iránt, és ez egyaránt igaz azokra, akik eddig is öntöztek vagy csak ezután szeretnének. Korlátot a szándékoknak az szab, hogy az adott helyen van-e elegendő öntözővíz.

Humán erőforrás oldalról nézve mit lehet tudni ma a KITE Zrt.-ről?

– A KITE Zrt.-ben dolgozók létszáma az elmúlt évben is tovább növekedett, jelenleg 1750 fő. Mintegy 50 százalékuknak felsőfokú végzettsége van, s leginkább a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóságon történt az elmúlt évben bővülés. Ezt annak érdekében tettük, hogy amit vállaltunk, azt teljesíteni is tudjuk, mert teljesíteni akarjuk.

Szeretnénk egyértelműen bebizonyítani, hogy a precíziós gazdálkodásnak még a legszélsőségesebb viszonyok között is van értelme, haszna. A szolgáltatás színvonalának megőrzése és fejlesztése érdekében a szerviznél ugyancsak folyamatos a létszámbővítés.

Szakmai együttműködés terén a legrégebbi kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel tartjuk fenn, több kihelyezett tanszékük működik nálunk, számos témában dolgozunk közösen. A MATE 2022 óta stratégiai partnerünk, velük is tervezünk további újabb együttműködéseket. Számunkra nagyon fontosak a szakközépiskolák, több szakképzési intézménnyel kötöttünk szerződést, az ő diákjaik itt tanulnak a KITE-ben, az alközpontokban meglévő műhelyeinkben képzési helyszínt tudunk teremteni számukra.

Január elején talán korai a kérdés, milyen évet zárt pénzügyileg 2022-ben a KITE Zrt.?

– Erre valóban csak hozzávetőleges adatot tudok mondani, egyelőre. A 2021-ben elért 380 milliárd forintos árbevételünkhöz képest tavaly közel 580 milliárd forint árbevételt értünk el. Itt azért figyelembe kell venni az árhatásokat. Üzleti kapcsolatainkon keresztül jelenleg a magyar szántóterület több, mint felére látunk rá, annak alapján tudunk értékelni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság