Back to top

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Darázs garázs farönkben
Darázs garázs farönkben
Fotó: Pixabay
A beporzók száma vészesen csökken, többek közt az élőhelyek eltűnése, a klímaváltozás, és a növényvédő szerek miatt. Megőrzésük érdekében minden lehetséges eszközre szükség van. Az International Journal of Sustainable Design című folyóiratban

egy kutatócsoport olyan téglát mutatott be, mely a "darázs garázshoz" hasonlóan működik. Bárhová be lehet építeni, meglévő, vagy új épületekbe, kerítésekbe, vagy csak önmagában is el lehet helyezni.

Ezzel pedig otthont, pontosabban a magányos méhek szaporodásához nélkülözhetetlen üreget biztosítunk ennek a beporzó csoportnak, mely olyan helyeken is felbukkan, ahol a házi méhek nem, amivel fontos ökológiai szolgáltatásokat nyújtanak - írja a Phys.org.

Kate Christman és Laura Hodsdon a Falmouth Egyetem penryni kampuszáról, valamint Rosalind Shaw az Exeteri Egyetem cornwall megyei penryni kampuszáról elmondta, hogy az Egyesült Királyságban mintegy 250 méhfaj él (összehasonlításképp: Magyarországon ez a szám 700), és 10-ből 9 a magányos méhek csoportjába tartozik. Ezek a rovarok nem rajokban élnek, és nem hoznak létre kaptárakat sem. A magányos méhek közül nagyjából minden 20. faj valamilyen üregben "fészkel". Az építkezések során prioritásként kellene kezelni a megfelelő élőhelyek létrehozását e fontos beporzók számára, különösen annak fényében, hogy néhány "méh tégla" beépítésével könnyen megoldható lenne ez a feladat.

Természetesen a téglák esetében elvárható, hogy ugyanolyan erősek és időtállóak legyenek, mint a hagyományos változat. Ezt is szem előtt tartották a kutatók, amikor megalkották a "méh téglát".

Az Egyesült Királyságban Cornwall megye híres a felhagyott agyagbányáiról, ahonnan még mindig ki lehet nyerni kaolint, vagy más néven porcelánföldet, így a kutatók is ezt javasolják alapanyagnak. Ehhez kell némi gránitos aggregátumot és cementet keverni, mely összetartja.

Az csoport által készített téglák mindegyike 18 járatot tartalmaz, melyek a tégla közepéig hatol - a többi része tömör. Ráadásul többféle színben is kapható ez a méhbarát építőelem, tehát mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. Így vagy jobban illeszkedik az épület többi részéhez, vagy pedig pont figyelemfelkeltőként hirdetheti a beporzók védelmének fontosságát.

A "méh tégla" tehát több szempontból is innovatív: egyrészt helyet biztosít a magányos méhek számára az utódneveléshez, amihez egy meglévő építészeti elemet gondoltak újra, másrészt teszik mindezt helyi forrásból származó, újrahasznosított anyagokkal, amivel fenntartható módon segíti a biológiai sokféleség védelmét.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hétvégén kezdődik a Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat a Rex Állatszigeten

Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Duna táti szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel 200 kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).

A beporzók megóvása közös kötelességünk

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására Nagy István agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete.

Mi lesz a pampafűvel?

Február közepén tizenhat országból több mint száz szakember vett részt az évelőtermesztők nemzetközi szövetsége (ISU) által szervezett tanácskozáson Németországban, a grünbergi kertészeti képzési központban. A szakemberek közt parázs vita alakult ki a pampafű invazív fajként való listázása kapcsán.

A méhészet művészete - Űrméhek?

Amikor megkérdeztem az egyik barátomtól, hogy „Mit gondolsz, jártak-e már méhek a világűrben?” – először csak nevetett kérdésemen, aztán amikor látta, hogy sejtelmesen mosolygok, gyanút fogott, és visszakérdezett: „Tibikém, csak nem azt akarod mondani, hogy vannak ‘űrméhek’?”

Fókuszban a talajélet

Az Alföldi Faiskolások Egyesülete két év kényszerű kihagyás után február végén ismét megtartotta szokásos téli tanácskozását. Az egyesület elnöke 2020-at a változások, 2023-at a kérdőjelek évének nevezte. A tömérdek kérdés közül a tisztázhatókra az előadók igyekeztek válaszolni.