Back to top

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Fotó: Deutz-Fahr

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállítás megosztásával is szeretnék megköszönni, ha valamelyik kutatásukban segítségünkre voltak a gazdálkodók! Tavaly 378 termelő válaszolt felmérésükben a kérdésekre, akik összesen 8612 hektár szőlőt műveltek. A Kynetec által 2022-re becsült magyarországi szőlőterület 60 549 hektár volt.

1. ábra
1. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát, amit az 1. ábra mutat. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma. Ezzel szemben a levéltrágyák és a biostimulátorok piaca például stabil, sőt, valamennyit még nőtt is 2022-ben. Ez főleg a piacértékre vonatkozik, mert a felhasználás szinte megegyezett a 2021-essel.

A gombaölő szegmens teszi ki a szőlő növényvédelmére fordított kiadások mintegy 80 százalékát. A gombaölő szerek átlagos ára 4,7 százalékkal emelkedett, a termékekre vetített hektárköltség pedig 2,6 százalékkal 2021-hez képest. A szőlőfungicid-piac nagysága termékhektárban kifejezve összesen 760 ezer hektár volt 2022-ben, míg az elméleti piacértéke nettó 4,5 milliárd forint.

Az előző évihez képest értékben 10 százalékkal, a felhasznált termékek volumene hektáralapon pedig 12 százalékkal esett vissza.

A 760 ezer hektárnyi 2022-es felhasználás a Kynetec által felmért összes kultúrában kijuttatott termékek 6 százalékát teszi ki, piacértéke alapján pedig a Kynetec által felmért teljes növényvédőszer-piac valamivel több, mint 3 százalékát. Összegészében tehát a növényvédőszer-felhasználás és piacérték alapján a szőlő-gombaölőszerek piaci súlya csökkent 2022-ben.

2. ábra
2. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A 2. ábrán az általunk felmért technológiai paraméterek főbb jellemzői láthatók. Az adatok a gombaölő szerrel vagy szerekkel kezelt területre vonatkoznak, ami minden évben a termőterület több, mint 99 százaléka. A kezelés/ha mutató azt mutatja, hogy 1 kezelt hektárt átlagosan hányszor kezelnek valamilyen fungiciddel a ter­m­elők. Magyarországon az 1 hektárra jutó kezelések átlagos száma 6,2 volt tavaly, vagyis valamivel kevesebb, mint az előző években.

A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának a szorzata azt mutatja, hogy 1 kezelt hektárra átlagosan hány gombaölő szert juttattak ki a gazdák. Általánosságban nagyjából 1,5 termékkel kevesebbet juttattak ki a 2022-es szezonban a termelők, mint 2021-ben, vagyis átlagosan 12,8 terméket juttattak ki. A gyűjtőcsomagolású termékeket, ha önálló márkanév alatt forgalmazzák és egy tankkeverékben juttatták ki őket, ebben az esetben egy termékként számoljuk.

3. ábra
3. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A legfontosabb hatóanyag termékhektár alapon továbbra is a kén, amit a réz, a folpet, a tebukonazol, a metiram és a fluxapiroxad követnek.

A 3. ábra a szőlőben kijuttatott gombaölő szerek összesített termékhektár alapú megoszlását mutatja a különböző feno­ló­giai stádiumokban, a kérdőívünkre adott érvényes válaszok alapján. A legjobban kiugró értékeket a virágzás után, valamint a bogyó- és a fürtképződés fenofázisban figyelhetjük meg. Adataink alapján 2022-ben a felhasználás több, mint fele a virágzás és a fürtzáródás közé esett. Tavaly a fürtzáródáskor végezték a legtöbb kezelést, átlagosan 1,3-at, tehát a szőlőtermelő gazdaságok egyharmada legalább kétszer kezeli a szőlőt fürtzáródáskor gombabetegségek ellen, és egy tankkeverékben átlagosan 2,2 gombaölő szert juttatnak ki.

4. ábra
4. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A szántóföldi kultúrák esetében a növényvédőszer-használat intenzitása nagyban függ a kultúra méretétől. A 4. ábrán a szőlőben is megvizsgáljuk, hogyan befolyásolja a szőlőterület mérete a gombaölő szeres kezeléseket.

A méretkategóriák szerint a kezelések száma és a kijuttatott termékek darabszáma alapján szinte egyenes vonalat lehetne húzni. Az almaültetvényekhez hasonlóan szőlőben is körülbelül a 10 hektáros kultúraméret jelenti az átlagos felhasználást. A teljes felhasználás átlaga 6,2 kezelés és 12,8 gombaölő szer alkalmazása.

Ha az elmúlt három évben felhasznált gombaölő szereket a hatásmódjukat alapul véve vizsgáljuk, akkor a felszívódó termékek hektár alapú és piacérték alapú részesedése tavaly csökkent, és bár a felhasználás arányát tekintve a kontakt termékek tették ki a kezelt terület kétharmadát, a két szegmens piaci értékét azonosnak becsüljük (5. ábra).

5. ábra
5. ábra
Fotó: Kynetec Hungary

Végezetül ez úton is köszöni a Kynetec Hungary a kutatásaikban részt vevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseikre, és 2023-ban is sikeres gazdálkodást kívánnak nekik!

A szőlőfelmérést idén is elvégzik. Válaszoljon Kynetec Hungary Kft. kérdéseire Ön is!

Forrás: 
Kynetec Hungary/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.