Back to top

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

A táplálkozással kapcsolatban azonban sokat segíthet, ha van egy tervünk. Ha azt keressük, hogyan tudnánk több fehérjét beiktatni a mindennapjainkba a táplálkozási szakértők tanácsai segítségünkre lehetnek.

Miért együnk több fehérjét?

A fehérje számos előnnyel jár, és ha nem fogyasztunk belőle eleget, az árthat az egészségnek. A test "építőköveiként" ismert fehérjék fontos szerepet játszanak a szövetek fejlődésében, az étvágy szabályozásában, valamint az izomtömeg fenntartásában és javításában. Ezen okok miatt is az egészséges öregedés egyik legfontosabb tápanyagaként is emlegetik. A Piedmont Healthcare szerint

az elegendő fehérjefogyasztás is segít: regenerálódni edzés és/vagy sérülés után, kevesebb korral járó izomveszteséget tapasztalhatunk, és hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához is.

Most, hogy már tudjuk a miértet, merüljünk el abban, hogyan fogyasszunk több fehérjét reggelire, ebédre és vacsorára.

Főzzünk fehérjében gazdag ételeket

A főzés az étkezés előkészítésének egy olyan stílusa, amely lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű ételt készítsünk, amelyet egész héten fogyaszthatunk. "Válasszuk az egészséges táplálkozást azáltal, hogy előre elkészítjük a fehérje tartalmú ételeinket" - mondja Holly Larson, dietetikus. A fehérjék, például csirke, hal vagy bab főzése sokkal könnyebbé teszi a vacsora elkészítését, így amikor eljön az étkezés ideje a legnehezebb részen már túlvagyunk. Ha a fehérjék már készen állnak a fogyasztásra, könnyebb lesz az étkezéshez hozzáadni őket. "Minden étkezésnél törekedjünk arra, hogy a fehérje a tányér legalább 1/4-ét kitöltse" - mondja Melissa Mitri, dietetikus.

"Reggelire ehetünk például főtt tojást vagy görög joghurtot, esetleg fehérjeport is adhatunk a zabpehelyhez vagy a turmixhoz.

Ebédre és vacsorára fogyasszunk csirkét, tonhalas salátát, tofut, a sült csicseriborsót és magvakat pedig hozzáadhatjuk az ételekhez és salátákhoz. Ha levest készítünk, használjunk csontlevest a hagyományos húsleves helyett, hogy még több fehérjét kapjunk" - mondja Mitri.

Vásároljunk grillcsirkét

Az élelmiszerboltok és a szupermarketek gyakran árulnak grillcsirkét, amely már készen áll a fogyasztásra. A sült csirkét könnyen át lehet alakítani csirkesaláták és levesek alapanyagának, ami lecsökkentik a fogások előkészítési idejét. "Ha kéznél van egy grillcsirke, az a legegyszerűbb módja annak, hogy fehérjét vigyünk be reggelire, ebédre vagy vacsorára" - mondja Kelsey Sackmann, dietetikus. "Adjunk sültcsirke falatokat zöldséges omlettbe egy laktató reggelihez, vagy használjunk egy gyors vacsorához, akár salátákhoz, levesekhez vagy tésztareceptekhez párosítva."

Fogyasszunk babot

A bab nagyszerű forrása a fehérjének, ha fagyasztva vagy konzervben vásároljuk, könnyen kiegyensúlyozott ételt készíthetünk belőlük.

Adagonként 7-8 gramm fehérjével (plusz egy kiadós adag rosttal) a legtöbb bab jó növényi tápanyagforrás.

"Mindig legyen kéznél növényi eredetű fehérje, például edamame, bab és csicseriborsó" - mondja Patricia Kolesa, dietetikus. "Ezeket hozzáadhatjuk salátákhoz és tésztaételekhez is. Különösen előnyös, ha csicseriborsóból vagy babból készült fehérjetésztákat használunk!"

Készítsünk csontlevest

"A csontleves egy fehérjében gazdag étel" - mondja Emily Schiller, dietetikus. "Egy közel 250 ml-es adag akár 10 gramm fehérjét is biztosít."

Szórjunk magokat az ételekre

A magvak egyszerű módja annak, hogy fehérjét adjunk az ételekhez anélkül, hogy főznünk kellene. Adjuk őket zabpehelyhez, joghurthoz és turmixokhoz, vagy szórjuk őket saláta vagy éppen pirítós tetejére.

"A kendermagok sokoldalúak, azonnal fogyaszthatók, és salátákra vagy köretekre szórhatók"

- mondja Justine Chan, dietetikus. "3 evőkanál kendermag elfogyasztásával 10 gramm fehérjét kapunk, és ez egyike azon kevés növényi forrásoknak, amelyek teljes értékű fehérjék."

Válasszunk magas fehérjetartalmú tejet

Mandy Tyler, dietetikus szerint a megfelelő tej megtalálása növelheti a fehérjebevitelt a nap folyamán. "A magas fehérjetartalmú tej használatára való áttérés egy egyszerű módja annak, hogy növeljük az étkezéseink fehérjetartalmát. Az ultraszűrt tejeket, úgy szűrik, hogy eltávolítják a laktózt, és koncentrálják az ital fehérje- és kalciumtartalmát is. Összehasonlításképpen 250 ml ultraszűrt tej közel 13 gramm fehérjét tartalmaz, míg egy azonos mennyiségű hagyományos tehéntej 8 gramm fehérjét" - állítja Tyler.

Fektessünk nagy hangsúlyt a reggelire

A magas fehérjetartalmú reggeli fogyasztása a Harvard Health Publishing szerint bizonyítottan javítja a vércukorszintet és szabályozza az étvágyat a nap folyamán.

"Szerintem a reggeli a legkönnyebb étkezés, amelyhez fehérjét adhatunk, mert sok egyszerű kiegészítés van hozzá"

- mondja Shannon A. Garcia, dietetikus. "Ha a zabpelyhet fogyasztunk, adjunk hozzá egy evőkanál dióvajat, vagy egy kanál kollagént."

Használjuk kreatívan a túrót

A túró 12 grammnyi fehérjével közel 100 grammos adagonként kiváló fehérjeforrás, amit hozzáadhatunk az ételeinkhez, ráadásul hihetetlenül sokoldalú. Adjuk hozzá turmixokhoz, omlettekhez vagy fehérjetésztához, hogy egészséges reggelit készíthessünk belőle. Ezenkívül a túró nassolnivalóként vagy az étkezés kiegészítéseként is remekül működik, ha egy könnyen felhasználható fehérjét keresünk. Michelle Rauch, dietetikus, azt tanácsolja, hogy adjunk egy púpozott kanálnyi túrót sütés közben a rántottához, így egy krémes állagot érünk el, és sokkal laktatóbb lesz!"

Válasszunk görög joghurtot

A görög joghurt magasabb fehérjetartalmú, mint a többi, szabályosan szűrt joghurt, és a probiotikus baktériumoknak köszönhetően a bélrendszer egészségére is jótékony hatással van.

Remekül helyettesítheti a tejfölt, mert a görög joghurt és a tejföl íze szinte azonos.

De míg a tejföl többnyire zsírból áll, egy kis fehérjével, addig a görög joghurt többnyire fehérjéből áll, egy kis zsírral.

Használjuk a görög joghurtot levesek sűrítésére, vagy tegyünk egy kiskanálnyit a sült krumpli tetejére, sőt még a tejszínt is lecserélhetjük erre az élelmiszerre. "A görög joghurt az egyik kedvenc választásom, ha több fehérjét akarok fogyasztani a sokoldalúsága és a fehérje minősége/mennyisége miatt" - mondja Alissa Palladino, dietetikus. "Szeretem tejföl helyett használni sós mártogatósok készítéséhez, és gyakran felcserélem rá a majonézt, amikor tonhal-, tojás- vagy csirkesalátát készítek" - mondja Palladino.

Fontoljuk meg a fehérjepor fogyasztást

A fehérjepor kényelmes módja annak, hogy bárhol és bármikor nagy adag fehérjéhez jussunk. A fehérjeport használhatjuk úgy, hogy tejjel vagy vízzel keverjük vagy hozzáadhatjuk olyan ételekhez, amelyeket már eddig is ettünk, mint a zabpehely és turmixok.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy minden étkezés során fehérjét is fogyasszak, hogy kiegyensúlyozott legyen a vércukorszintem"

- mondja Toby Smithson, dietetikus. "A fehérjefogyasztás a szénhidrátban gazdag ételekkel együtt a vércukorszint-szabályozás egyik kulcsa."

Forrás: 
livestrong.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

Ismertetni kell az ágazattal a kistermelői divattippeket

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában havonta megjelenő Kistermelők Lapját 1956-ban alapították. Korábbi főszerkesztőjének – jelenleg szenior főszerkesztőjének –, Lengyel Zoltánnak a neve összeforrt a lappal, évtizedeken keresztül hiteles és hasznos információt szolgáltatott a hazai kistermelők számára.

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Egészségünk érdekében metiláljunk!

A metiláció egy olyan folyamat, ami egész életünk során elkísér minket. Már azelőtt metilálunk, hogy megszületnénk, és mindvégig ez marad az egyik legfontosabb dolog, amit minden nap minden másodpercében el kell végeznünk.

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Duna táti szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel 200 kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

Véradás az Erdők Világnapján

Az EGERERDŐ Zrt. a pandémia után először szervezett véradónapot, az Erdők Világnapjának hetében. Ezzel a programmal nemcsak az erdők létének fontosságára szerettük volna felhívni a civilek figyelmét, hanem az egészség megőrzésére és beteg társaink megsegítésére is.

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).