0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Ahogy itt is beszámoltunk róla, a hatalmas szabású agrárfesztivált és agrárpolitikai találkozót, a Nemzetközi Zöld Hetet övező médiafigyelmet kihasználva ilyenkorra időzíti a tüntetését mindenki, aki a hivatalos agrárpolitikával szembeni ellenvéleményének hangot szeretne adni.

Köztük volt a La Via Campesina nevű szervezet is, amely bár Kelet-Európában nem igazán eresztett gyökeret, világszerte nagyon jelentősnek számít.

A kisgazdálkodókat, mezőgazdasági dolgozókat, halászokat, földbirtokkal nem rendelkezőket és őslakosokat képviseli, illetve deklarált célja a patriarchális berögződések elleni kiállás is.

Nagyon leegyszerűsítve, egy olyan, alapvetően agrárvonalon érdekelt szerveződésről van szó, amely ezen a nagy ágazaton belül a sérülékenyebb társadalmi rétegeket képviseli. Dél-Amerikából indult a mozgalom, aztán Európában is lettek tagjai, ma pedig már világszerte nyolcvan országban van jelen legalább egy tagszervezet által.

Berlinben, a Zöld Hét ideje alatt ők is részt vettek egyrészt a fiatal gazda fórumon, másrészt a tízezres tüntetésen. Legfőbb jelmondatuk az volt, hogy az élelmiszer-önrendelkezés alapja a vetőmag-önrendelkezés, és azt hirdették, hogy a genetikai alapok köztulajdont kell, hogy képezzenek.

„Több mint tízezer évig szelektálták a fajtákat és cserélgették egymás között a vetőmagot a földművesek, mire egyszer csak multinacionális vállalatok vásárolták meg a helyi fajtákat, génbankokat, illetve a hozzá kapcsolódó kutató- és vetőmagtermelő infrastruktúrát”,

fogalmaztak a tüntetésen a szervezet képviselői. Kiálltak a géntechnológiai szabályok lazítása ellen is.

„Már az első generációs GMO-fajták idején is bebizonyosodott, hogy az éhezés felszámolásához semennyiben sem járultak hozzá, ahhoz viszont annál inkább, hogy gazdák milliói kerüljenek függőségi viszonyba az agrotech vállalatokkal, és hogy végletesen lecsökkenjen a biodiverzitás például a gyomirtószer-rezisztens GMO-fajtákat termesztő régiókban”,

fogalmaztak.

Levelében arra kérte a La Via Campesina szervezet a Berlinben ülésező 64 agrárminisztert, hogy legyenek tekintettel az agrárium legkisebb szereplőire is a döntéseiknél, és hogy ne támogassák az uniós GMO-szabályozás lazítását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu