Back to top

Csak az a szép zöld gyep...

Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.

Az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét
Az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét
Fotó: egigierofu.budapest.hu
Az első felhívás keretében épületenként akár 3 millió forint támogatást is el lehet nyerni arra, hogy a lakóközösségek zöldebbé tegyék belső udvaraikat. A pályázaton olyan fővárosi társasházak, lakásszövetkezetek vehetnek részt, amelyek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek.

Bár Budapesten kevés a lehetőség az új zöldfelületek létrehozására, azt a kevés helyzetet érdemes megragadni.

Különösen a nyári hónapokban válhatnak „sivataggá” az intenzíven beépített belvárosi részek, de az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét. Minél több ház udvara zöldül ki, annál elviselhetőbbé válik az élet a városban.

Az Égig Érő Fű pályázat a főváros uniós ciklushoz igazított zöldinfrastruktúra-akcióterve, a Radó Dezső Terv részeként látott napvilágot. Kifejezetten olyan belvárosi "gangos" társasházak számára hirdetik meg, ahol az egyetlen esély a zöldítésre a belső udvar feltörése. Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt. Az önkormányzat pénzzel, szaktudással és segédanyagokkal támogatja a lakóközösségek zöldítési törekvéseit a belvárosi hősziget csökkentése és az egészségesebb környezet érdekében. A pályázókat 800 ezer és 3 millió forint közötti összeggel támogatják, a beadott pályázatokat szakértő zsűri bírálja el. A jelentkezés határideje március 3-a. A részletek itt találhatók: http://egigerofu.budapest.hu

Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt
Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt
Fotó: egigierofu.budapest.hu
A decemberben zárult „közösségi költségvetés” ötletpályázatának egyik győztes projektje a homlokzatzöldítés, amit összesen ötven millió forinttal kíván támogatni a Fővárosi Önkormányzat.

Nemcsak a belvárosi társasházakat invitálja zöldítésre, hanem mindazokat a budapesti családi házakat, társasházakat, lakásszövetkezeteket, intézményeket, amelyek elköteleznék magukat a vertikális kertek, a homlokzatok zöldítése mellett.

A vertikális kerteket szakcég alakítja ki, a pályázóknak pedig a fenntartást kell vállalniuk
A vertikális kerteket szakcég alakítja ki, a pályázóknak pedig a fenntartást kell vállalniuk
Fotó: homlokzatzoldites.budapest.hu
A támogatás feltétele, hogy zöldítésre kiválasztott fal közterülettel határos legyen. Beültetését az önkormányzat szakcége végzi el a tulajdonosok engedélyével és az építésügyi, műemlékvédelmi, valamint egyéb hatósági előírásokat betartva. A pályázóknak pedig annyit kell vállalniuk, hogy minimum öt évig gondoskodnak a zöld homlokzat fenntartásáról. Jelentkezni február 28-ig lehet. További részletek itt olvashatók: http://homlokzatzoldites.budapest.hu 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Öt és félmilliárd forint érkezik az anyajuhtartóknak

Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Megkezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

A hónap végéig mintegy 12,5 milliárd forint értékű támogatást vehetnek fel az agrárvállalkozók a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” megnevezésű pályázati felhívás kapcsán - jelentette be Feldman Zsolt.

A beporzók megóvása közös kötelességünk

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására Nagy István agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete.

Érdemes alaposan tájékozódni, nem szabad megszokásból támogatást igényelni

Jó hír, hogy a támogatások gerincét adó jogcímek és az igénylés módja nem lesz teljesen ismeretlen a termelőknek, ugyanakkor a szabályokban sok a változás. A támogatási rendszer az eddiginél célzottabban segíti majd a kis- és közepes gazdaságokat, valamint jobban ösztönzi a generációváltást, illetve a környezet- és klímavédelem szempontjából előnyös gazdálkodói gyakorlatok alkalmazását.

Videósorozattal is segíti a NAK a gazdákat az új Közös Agrárpolitika megismerésében

Közel 20 részes videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az új Közös Agrárpolitikáról (KAP). A néhány perces rövidfilmekben a gazdák és az érdeklődők megismerhetik a KAP történetét, finanszírozását, a közvetlen támogatások rendszerét a zöld felépítménnyel, közte az agro-ökológiai programmal, de tájékozódhatnak a fiatal gazdák támogatásáról, a termeléshez kötött támogatásokról, illetve a minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési forrás részleteiről is.

„Kettő-öt évünk van, hogy a gázpedálra lépjünk”

Átalakul a világgazdaság, azon belül az állattenyésztés és a takarmányipar. Hogyan érdemes reagálni erre a hosszú távú fennmaradás érdekében? Erről beszélt Varga Ákos, az UBM csoport igazgatósági elnöke a Portfolio Agrárium 2023 konferenciáján, Kecskeméten.

Esőkkel kísért lehűlés

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul – szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet.