Back to top

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Így történhetett ez akkor is, mikor Gerner László édesanyja egy vasárnapi ebéd közben megkérdezte a fiától:

„Egész életedben az erdőben akarsz élni?”, mire a fiú csak ennyit válaszolt: „Máshol sem lenne jobb egy életen keresztül.”

Fotó: Csatlós Norbert
Gerner Lászlónak nem voltak erdész felmenői. Egyedül nagyapjával járta hébe-hóba az erdőt, ahol örök időkre magába szívta a természet szeretetét. Szülei gépipari technikumba járatták volna, ám ő a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikumba adta be jelentkezését, ahová a túljelentkezés ellenére felvették. 1978–1982 között elvégezte a képzést; gyakornoki idejét a Mecsekerdő Zrt. Váralja Erdészkerületében töltötte, ahol később kerületvezető erdészként kapott állást. Azóta is ott dolgozik, idestova 40 éve.

Az erdészetnél végzett munkája mellett karácsonyfatelepet üzemeltet, valamint 50 éves fejjel a húsmarhatartásba is belekezdett. Állatait legeltetéses szabadtartásban neveli a földjein, mintegy 50 Hereford marhát tart. A borjakat az elválasztás után feleségével közösen értékesítik. Szabadidejében vadászmester a váraljai vadásztársaságnál, ő kíséri a külföldről érkező vendégvadászokat. Különösen szeptemberben, a bőgés idején fordul meg terepjárójában a legtöbb vendég a sikeres vadászat reményében. Nem hiába választják többen ezt a területet: ottjártunkkor is épp egy gímbika bőgött a közelben; Lászlónak sem kellett több, elővette bőgőkürtjét, hogy behívja az erdő királyát.

Fotó: Csatlós Norbert

A szakmában töltött 40 év alatt autodidakta módon és tapasztalati úton egyaránt bővítette vadbiológiai, növény- és állattani ismereteit. Ezeket a mai napig igyekszik továbbfejleszteni, hiszen elmondása szerint az erdő minden nap tanít valamit, csak észre kell vennünk.

Kiemelkedő tudására már 11 évvel ezelőtt is felfigyelt az állami erdészet vezetősége, ezért felkérték, vegyen részt az Év erdésze versenyen. Az elsőt később újabb követte, tavaly pedig már harmadik alkalommal mérettette meg magát. A Mecsekerdő Zrt.-t képviselő Gerner László könnyedén jutott tovább a 2022. évi előválogatón. A döntőben 15 versenyszámban nyújtotta tudása legjavát. Az elméleti feladatok során számos növény- és állat-, illetve gombafajt kellett felismerni, míg a gyakorlati számokban a szervezők az erdészek napi munkáját emelték versenyszintre. Az egyik feladat például a választékolás, amikor a kivágott fán úgy kell meghatározni a későbbi darabolás helyeit, hogy abból az értékesítés során a legjobb eredmény szülessen. Erről a fafajok tulajdonságainak ismeretében és a fa tüzetes átvizsgálása után dönthetünk jól.

Fotó: Csatlós Norbert

„Büszke vagyok rá, hogy a gyérítésjelölés-versenyszám megnyerésével különdíjban részesítettek. Ennél a feladatnál azokat a fákat kellett meghatározott időn belül megjelölni a mintaterületen, amelyek egészségesek, jó minőségűek, és így nélkülözhetetlenek az erdőállomány minőségének fenntartásához. Ez a válogatás alapozza meg a jövő erdőgazdálkodását, ennek köszönhetően lesznek egyedülálló minőséget képviselő erdőink”, hangsúlyozza Gerner László, mennyire fontos az erdészek szakszerű munkája.

Fotó: Csatlós Norbert

Az Év erdésze verseny része továbbá a fa magasságának és térfogatának a becslése, különféle trófeák kor-, hossz- vagy éppen tömegbírálata, elejthetősége, és van golyós- és sörétes-lövészeti versenyszám is, hiszen az erdésznek vadászni is tudnia kell.

A 2022. évi döntőn végül Gerner László állhatott a dobogó legfelső fokára. Szerinte minden erdésznek érdemes lenne megmérettetnie magát, ugyanis a felkészülés alatt és a verseny során nemcsak felfrissül a korábban elsajátított tudás, de olyan további ismeretekkel is bővülhet, ami másként szinte megszerezhetetlen.

Ahogy visszagondol 40 évet átölelő pályájára, amit most megkoronázott az Év erdésze címmel, úgy érzi, élete egyik legjobb döntése volt az erdész szakmát választani. Örül, hogy gyerekként azt tette, amit a szíve diktált. Hívta az erdő, és egy ilyen felkérésnek eleget kell tenni. A versengést pedig szerinte a csúcson kell abbahagyni, ezért többet már nem méretteti meg magát.

Erdész technikusok versenye

Az Országos Erdészeti Egyesület tavaly 14. alkalommal hirdette meg az erdészek országos vetélkedőjének döntőjét, amelynek házigazdája ezúttal a Pilisi Parkerdő Zrt. Gyarmatpusztai Erdészete volt. Az Év erdésze kitüntető címért 19 állami erdőgazdaságot képviselő szakember, illetve 1 Székelyföldről érkező erdész technikus (versenyen kívül) indult. A kétnapos rendezvény során a versenyzőknek számos elméleti és gyakorlati feladatot kellett minél sikeresebben teljesíteniük. A döntőt megelőző helyi válogatókon több mint 200 erdész versenyzett. A rendezvény célja az erdész hivatás társadalmi és szakmai elismertségének növelése, valamint a résztvevők szaktudásának bővítése. A versenyre az erdőgazdálkodásban dolgozó, felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező erdész technikusok jelentkezhettek.

Az elméleti és a gyakorlati feladatok során megszerzett összesített pontok alapján a dobogós helyezést elért versenyzők a díjaikat a Kárpát-medencei erdészek kiemelkedő országos rendezvényén, a Gödöllőn megrendezett 152. OEE Vándorgyűlésen vehették át.

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

A távol-keletieknek gigantikus heréjét gyúró szent állat, nálunk vadászható vadfaj

Február végén tartotta utolsó társas apróvadvadászatát a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Alattyáni Úttörő Vadásztársaság. A vadászat egyik körhajtása közben a sűrűből kiváltó vad egy hazánkban idegenhonos ragadozófaj (emiatt egész évben vadászható), mégpedig egy nyestkutya volt, ami a 84 éves vadász, Mosonyi Sándor felé somfordált. Az élemedett vadász jól irányzott lövésétől a vad tűzbe rogyott.

Tűzből született hegyvidék

A Börzsöny. Egyszerűen, csak így röviden, de sokak számára erős szívdobbanással kimondott szó. Aki járt már túraútjain, tökéletesen érti ezt. Bár besorolás szerint hazánk csupán harmadik legmagasabb és viszonylag kis alapterületű hegysége, természeti csodái megszámlálhatatlanok: meredek bércek, hosszan elnyúló gerincek és szűk völgyek világa.

Így metsszen, aki nem tud metszeni!

A gyümölcsfák metszését mindig is övezte némi misztikum, ami nem csoda hiszen fajonként, fajtánként, koronaformánként más módszereket kell követni - ha nagyon ragaszkodunk ezekhez. Akinek nincs ebben nagy gyakorlata, ha a metszés alapvető lényegét megéri és néhány alapelvét betartja már azzal is jót tesz a fáival.

Bárki részt vehet a gólyák monitorozásában

Telefonos applikációval bővült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gólyafészek adatbázisa, amely így még egyszerűbbé teszi a lakosság számára a megfigyelésen alapuló adatszolgáltatást.

Az éghajlati stresszhelyzetben lévő Irak 5 millió fát ültet el

Irak miniszterelnöke kampányt hirdetett az éghajlatváltozás súlyos hatásainak leküzdésére a vízhiányos országban, többek között ötmillió pálma és egyéb fa ültetésével. Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket a melegedő bolygó tovább súlyosbít.

Cseresznye metszése – És egy csodaszép magyar szó

A régi öregek úgy tartották, hogy a cseresznyét nem kell metszeni, és volt is benne igazság, mivel óriásfákat neveltek, amelyek saját magukat tisztították. Az is mindegy volt, hogy mennyi lesz a termés, hiszen bőven jutott belőle a szomszédnak és a madaraknak is. Manapság azonban mások a lehetőségek.