0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kávé és a vesebetegség közötti kapcsolat egy genetikai variánstól függhet

A Torontói Egyetem és a Padovai Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyakori kávéfogyasztás és a veseműködési zavarok közötti összefüggés egy közös genetikai variáción múlik.

A kutatók tanulmányukban kimutatták, hogy a veseműködési zavarok markerei közel háromszor magasabbak voltak azoknál a sok kávét fogyasztóknál, akik a CYP1A2 gén egy olyan változatával rendelkeztek, amely lassú koffein-anyagcserét tesz lehetővé, mint más kávéfüggőknél, akik a gén egy másik, gyorsabb koffein-anyagcserét lehetővé tevő változatával rendelkeztek.

„Úgy gondoljuk, hogy a gyors metabolizálók hatékonyabban tudják kiüríteni a koffeint a szervezetükből, és elkerülhetik a koffein káros felhalmozódását” – mondta Ahmed El-Sohemy, a Torontói Egyetem Orvosi Karának táplálkozástudományi professzora.

„Ezek az egyéni különbségek a koffein anyagcseréjében segítenek megmagyarázni, hogy a kávéval és a vesebetegségekkel kapcsolatos korábbi tanulmányok miért voltak ellentmondásosak”.

A JAMA Network Open című folyóiratban közzétett tanulmány megfigyeléses jellegű volt, és több mint ezer olaszországi résztvevő adatait tartalmazta, amelyeket Paolo Palatini professzor és kollégái a Padovai Egyetemen egy évtizeden át gyűjtöttek.

Egyes korábbi tanulmányok szerint a koffein összefüggésbe hozható a károsodott veseműködéssel és a veseelégtelenséggel, míg mások szerint a kávé védelmet nyújthat a vesebetegséggel szemben. Kevesen vizsgálták, hogy az egyéni genetikai különbségek felelősek-e ezekért a pozitív vagy negatív összefüggésekért.

Úgy tűnik, hogy az egyén által elfogyasztott koffein mennyisége is fontos. A jelenlegi vizsgálat esetében a veseműködési zavar kockázata csak azoknál az embereknél volt jelentős, akik naponta három vagy több csésze kávét ittak, ami körülbelül 300 mg olasz eszpresszónak felel meg.

A Kanadában és az Egyesült Államokban jelenleg érvényben lévő irányelvek napi 400 mg-nál nem javasolnak többet egészséges felnőttek számára.

A kutatók azt is megállapították, hogy a CYP1A2 génváltozat, amely az embereket a koffein lassú metabolizálójává teszi, a vizsgált csoportban és az általános népességben is hasonlóan elterjedt: nagyjából 50%.

„A szívbetegségeket, a prediabéteszt és a magas vérnyomást mind befolyásolják a CYP1A2 variációi, amelyek a sportteljesítményt is megváltoztathatják” – mondta Sara Mahdavi, a tanulmány vezető szerzője, El-Sohemy laboratóriumának korábbi posztdoktori munkatársa. „Most már biztosak lehetünk abban, hogy az, hogy a kávé káros-e a vesék egészségére, részben a CYP1A2-től függ”.

A kutatók a veseműködési zavar három markerét vizsgálták: albuminuria (túl sok fehérje, albumin a vizeletben); hiperfiltráció (magas glomeruláris szűrési sebesség a vesében); és magas vérnyomás.

Becslések szerint Kanadában a vesebetegség előfordulási gyakorisága körülbelül 13%, és az esetek többsége diagnosztizálatlan marad. A vesebetegség világszerte a vezető halálozási okok között szerepel.

„Remélhetőleg ez a tanulmány felhívja a figyelmet az egyéni genetikai adottságokon alapuló személyre szabott táplálkozási ajánlások fontosságára” – mondta Mahdavi. „Ez a kutatás és a klinikai gyakorlat izgalmas területe, amelynek nagyon fényes jövője van.”

 

Forrás: https://medicalxpress.com