Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 5. hét

Február 1-től 28-ig nyújtható be a csatlakozási kérelem a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez (MKR).

Krízisbiztosítási kompenzációra szerezhet jogosultságot, akinek a jövedelme harmadával esik vissza
Krízisbiztosítási kompenzációra szerezhet jogosultságot, akinek a jövedelme harmadával esik vissza
Fotó: Medgyesi Milán
Az MKR-t a mezőgazdasági termelők időjárási és más kockázatok következtében kialakuló jövedelemingadozásainak mérséklése és a mezőgazdasági jövedelmek stabilizálása érdekében működteti az állam. A mezőgazdasági termelők önkéntesen, a Magyar Államkincstárhoz benyújtott csatlakozási kérelemmel szerezhetnek tagsági jogviszonyt a rendszerben három évre. A csatlakozást követően évente krízisbiztosítási hozzájárulást kell fizetniük. Amennyiben a tárgyévi jövedelemmutatójuk rajtuk kívül álló okból 30 százalékot meghaladó mértékben visszaesik a tárgyévet megelőző három évre vonatkozó referenciajövedelem-mutatóhoz képest, krízisbiztosítási kompenzációra szerezhetnek jogosultságot. A csatlakozási kérelem az ügyfélkapus azonosítást követően elérhető az elektronikus kérelemkitöltő felületen és a Kincstár erre a célra kialakított elektronikus űrlapján február 1-jétől február 28-án éjfélig.

Már igényelhető a tenyésznyúl-támogatás

Megjelentek a Magyar Államkincstár honlapján a de minimis támogatáshoz kapcsolódó nyomtatványok, amelyeket postai úton kell beadni. A tenyésznyúl-támogatás mértéke tenyésznyulanként 2000 forint. A tenyésztésbe állítást követően, egy alkalommal lehet igénybe venni. A kérelmeket a január 1. és június 30. között beállított nyulak után július 1. és július 31. között, a július 1. és december 31. között beállított nyulak után pedig következő év január 15. és február 15. közötti időszakban lehet benyújtani.

Fokozottan figyelni kell arra, hogy a génmegőrzési céllal fenntartott, védett őshonos mezőgazdasági, valamint hús-, illetve prémhasznosítási típusba tartozó tenyésznyúl tenyésztésbe állításáról mellékelni kell a tenyésztőszervezet által kiadott és a Nébih által hitelesített igazolást. (További részleteket az 1/2023. (I. 11.) számú Kincstár Közlemény, valamint az 54/2014. (IV. 29.) VM rendelet tartalmaz.)

Megjelent

a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás. A mezőgazdasági termelők március 1. és augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozásuk támogatására. Azokat támogatja az Agrárminisztérium, akik termékeiket a különböző minőségrendszerek előírásainak megfelelően állítják elő és legfeljebb 5 éve részt vesznek az adott rendszerben, vagy most kívánnak csatlakozni valamely minőségrendszerhez. A támogatás célja annak a többletkiadásnak a kompenzálása, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a termék magasabb minőséget képvisel a jogszabályokban leírt minimum követelményeknél.

A támogatott minőségrendszerek közé tartoznak az Európai Bizottság elektronikus nyilvántartásában bejegyzett, oltalom alatt álló elnevezések, így a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, szeszesitalok és borok földrajzi árujelzői (például: a Hajós-Baja vagy Csopak bor, a Szentesi paprika, az Alföldi kamillavirágzat, a Kecskeméti barackpálinka) és a hagyományos különleges termékek (például a rögös túró), ezen kívül pedig a nemzeti minőségrendszerek (Kiváló Minőségű Élelmiszer) és a különböző önkéntes mezőgazdaságitermék-tanúsító rendszerek. Az oltalomra jogosult földrajzi árujelzők aktuális listája itt érhető el: http://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

Akár 3,5 millió forintra pályázhatnak

a mikrovállalkozásként működő hentesboltok. Támogatásuk keretösszege 4,5 milliárd forint, az egy kedvezményezett részére kifizethető támogatás összege 3 millió forint. Amennyiben pedig az üzletben forgalmazott húsból, húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátó-ipari termék is készül, akkor maximálisan 3,5 millió forintot lehet igénybe venni a felhívás keretében. A pályázati eljárás lebonyolítását a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. végzi majd.

A pályázó egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság lehet, ha fő tevékenységi köre a hús, húsáru kiskereskedelme. Emellett az is szükséges, hogy a hentesüzlet rendelkezzen lezárt üzleti évvel és vállalja, hogy legalább december 31-ig folytatja a tevékenységét. A pályázó a kérelem benyújtásakor nem állhat felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt és nem rendelkezhet köztartozással. Egy vállalkozás egy pályázat benyújtására jogosult, függetlenül az általa üzemeltetett húsboltok számától.

Módosult

„Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” című (VP5-8.3.1-17 kódszámú), az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-21 kódszámú) és az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP4-11.1.1-11.2.1-21 kódszámú) felhívás dokumentációja. (Részletek itt: http://www.palyazat.gov.hu/index.php?kozlemenyekpage=3

Megjelent

a Vidékfejlesztési Programirányító hatóságának a tájékoztatása azokról a növényvédőszerekről és hatóanyagokról, amelyek nem használhatók idén az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban részt vevő területeken. Részletek itt: http://www.palyazat.gov.hu/index.php?kozlemenyekpage=3

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.