Back to top

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

Fotó: Pixabay
Az Egyesült Államokban minden tavasszal a farmerek nagy kérdése, hogy kukoricát vagy szóját fognak-e vetni nyári növényként. A tavaszi búza alig 5 millió hektáros termőterülete nem játszik nagy szerepet.

Ha vetésterület-eltolódás történik, a piacot megmozgató kérdés az, hogy az egyik növény mennyire veszi el a termőföldet a másiktól? Az erre a kérdésre adott válasz rendszeresen jelentős árkorrekciókhoz vezet a tőzsdén.

Ezek felfelé és lefelé egyaránt előfordulnak. Legutóbb 2022 június végén volt így, amikor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) frissített vetésterületi adatai mindkét növény esetében jóval elmaradtak a piaci várakozásoktól. Összességében a területet tekintve a három legfontosabb szántóföldi növény (kukorica, szója és búza) vetésterületét közel 92 millió ha-ra bővítették az amerikai gazdálkodók. A többi szántóföldi kultúra esetében is területnövekedést - de sok esetben csökkenést is - feltételez a hatóság. Ez a növekedés azonban mit sem változtat azon, hogy a 2014-ben nyilvántartott 132 millió hektártól még messze van a főnövények vetése.

Az Egyesült Államokban a szántóterületek évek óta zsugorodnak.

Fotó: Pixabay
Dr. Scott Irwin, az Illinoisi Egyetem Mezőgazdasági és Fogyasztói Gazdasági Tanszékének munkatársa hívta fel a figyelmet arra, hogy

1998-tól 2014-ig a termőterület szűk sávban, átlagosan 145,5 millió hektár körül mozgott, de a 2014-es vetési időszakban váratlan csökkenő tendencia kezdődött. 2020-ra az Egyesült Államok termőterülete 6,5 millió hektárral csökkent.

Régiók szerinti bontásban az 50 államból 46-ban 2014 és 2020 között a szántóterületek csökkenését észlelték. A vizsgált időszakban a legtöbb termőterületet kivonó államok Észak- és Dél-Dakota, Texas, Oklahoma és Montana. Az érintett növények közül messze a búza a leginkább érintett (minden államban -2,4 millió hektár), ezt követi a szárított szálas takarmány (-1,5 millió hektár), és a kukorica (-0,7 millió hektár). A szójabab esetében csak -120 000 ha lett termelésből kivonva.

A kutatók szerint nem ismert, hogy ezeken a területeken ma történik-e gazdálkodás. Valószínűsítik, hogy nagyobb arányban lehetnek az aszály miatt parlagon vagy legelőként hasznosított területek.

Az viszont egyértelmű, hogy az „eltűnt föld” rejtett tartalékot képez, amelyet szükség esetén vissza lehet vonni a termelésbe. Ha az árak továbbra is magasak maradnak, akkor további vetésterület-bővülést tapasztalhatunk a kukorica és a szója esetén az Egyesült Államokban.

Fotó: Pixabay

Forrás: 
DLG Agrifuture Magazine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két év alatt 100 helyet javított a MATE a QS agrártudományi rangsorában

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

Gazdatiltakozás Hollandiában

Több ezren gyűltek össze Hágában, hogy tiltakozzanak a holland kormány nitrogénkibocsátás-csökkentési tervei ellen.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Aligátor "kopogott be" a házba, majd belekóstolt az ajtót nyitó férfiba

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, akit az ajtónyitást követően meg is harapott - írta vasárnap a The Guardian című brit napilap.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.

Az éghajlati stresszhelyzetben lévő Irak 5 millió fát ültet el

Irak miniszterelnöke kampányt hirdetett az éghajlatváltozás súlyos hatásainak leküzdésére a vízhiányos országban, többek között ötmillió pálma és egyéb fa ültetésével. Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket a melegedő bolygó tovább súlyosbít.