0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Mérlegen a mezőgazdaság

Idén harminc éves alakulását ünnepli a Metripond Plusz Kft. Szokásos termékein – zsákoló-, asztali és hídmérlegek – kívül újdonságokkal is jelentkeztek az AGROmashEXPO-n.

„Az egyik nóvum az a nagy pontosságú labormérleg, mely árfekvésben a magyarországi kínálatban az egyik legjobb”- kezdte a bemutatást Molnár Sándor, a cég ügyvezetője. Bár méretre kisebb, de legalább akkora jelentősége van a mezőgazdaságban a labormérlegüknek. Ez a kis műszer hatezres felbontású, nagyon pontos.

Másik érdekességük egy átfolyásmérleg, s bár nem ismeretlen a magyar piacon a mérési feladat, ám egyedi felépítése teszi különlegessé.

Olyan berendezésről van szó, melynek kicsi a beépítési magassága, különböző teljesítménnyel dolgozik, s mindezt 1-2 százalékos pontossággal. Elősorban a szemestermények mérésére szolgál, így a gabonaiparban számít nagyobb érdeklődésre. A silók ürítésekor nyújt nagy segítséget, amikor megfelelő mennyiséget szeretnének a járműbe bemérni, de azt még nem kell hitelesen elvégezni. Ezt követően a portán, a hídmérlegen ellenőrzik, s nem kell visszamenni, hogy az eltérést pótolják. A végső mérés mindenképpen a  hídmérlegen történik, de megközelítő mérést az átfolyásmérlegen lehet elvégezni.

Nagyon fontos a termények fajsúlya, hiszen ettől is függően mindegyiknek eltérő az áramlási tulajdonsága. Éppen ezért ismert anyagokkal végeznek mérést, s ez alapján programozzák be az eszközt.

Később ez a memóriából „elővehető”, nem kell ismételni újra. A mérleg óránkénti 2-200 tonna mérési tartomány között választható.

Az agráriumban egyre fontosabbak a mérések, mind nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a technológiai folyamatokon belül is információhoz jussanak a szakemberek. Az átfolyásmérleg egyik nagy előnye a könnyű beépíthetősége. A legnagyobbak is 2-3 méteres helyigénnyel rendelkeznek, szemben a hagyományos 5-6 méterrel.

Az adatfeldolgozás, a digitalizáció az elmúlt három évtizedben jelentősen megváltozott. Ma már a részfolyamatok ellenőrzése, mérése alapelvárás. Emellett nagyon fontos a távérzékelés. A Metripond Plusz eszközei olyan részegységekkel rendelkeznek, hogy az adatokat akár egy másik kontinensről is le lehet kérdezni.

 

Forrás: magyarmezogazdasag