
– mondja Hoppe.
A szakértő szerint a szójababot pörkölés, hőkezelés nélkül nyersen és egészben is lehet etetni, de érdemes helyben tesztelni, mit eszik szívesen az állomány. A beltartalmi vizsgálat – benne az olajtartalom vizsgálata – is elengedhetetlen, hisz például Észak-Dakotában tavaly az aszály miatt a szójababszemek kisebbek voltak, így magasabb lehet a fehérje- és kevesebb az olajtartalmuk.

Mindemellett a termelőknek érdemes megvizsgáltatni – ahogy a kukoricánál is – a szójabab penészgomba- és mikotoxinszennyezettségét is, mert ezek hatással lehetnek az állatok egészségére. A penésznek ugyanis nem kell láthatónak lennie ahhoz, hogy a mikotoxinok jelen legyenek.
A hazai termelőknek a szója ára miatt ez kevéssé járható alternatíva, hacsak nem termesztik saját maguknak a fehérjenövényt. A mikotoxinszennyezettséget viszont itthon is érdemes laboratóriumban megvizsgáltatni.