Back to top

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

Limousin húsmarhák az etetőnél
Limousin húsmarhák az etetőnél
Fotó: Csatlós Norbert
Az Észak-Dakotai Állami Egyetemen vizsgálták, hogy a szójabab kiválthatja-e a kukoricát a húsmarhák abrakjában. Az egyetem munkatársa, Karl Hoppe azt mondja, a szójabab a magas olajtartalma miatt magasabb energiaértékkel rendelkezik, mint a kukorica, és jó fehérjeforrás is a szarvasmarhák számára. De a hátránya, hogy nem tudnak belőle sokat enni, mert ez befolyásolja a bendőbeli emésztést.

Számításaik szerint körülbelül 7%-ra kell korlátozni a zsírtartmat a takarmányban. Visszaszámolva pedig 0,75-1,12 kg szójabab/állat/nap lehetne a felső határ a húsmarha-takarmányban.

– mondja Hoppe.

A szakértő szerint a szójababot pörkölés, hőkezelés nélkül nyersen és egészben is lehet etetni, de érdemes helyben tesztelni, mit eszik szívesen az állomány. A beltartalmi vizsgálat – benne az olajtartalom vizsgálata – is elengedhetetlen, hisz például Észak-Dakotában tavaly az aszály miatt a szójababszemek kisebbek voltak, így magasabb lehet a fehérje- és kevesebb az olajtartalmuk.

Fotó: Csatlós Norbert

Mindemellett a termelőknek érdemes megvizsgáltatni – ahogy a kukoricánál is – a szójabab penészgomba- és mikotoxinszennyezettségét is, mert ezek hatással lehetnek az állatok egészségére. A penésznek ugyanis nem kell láthatónak lennie ahhoz, hogy a mikotoxinok jelen legyenek.

A hazai termelőknek a szója ára miatt ez kevéssé járható alternatíva, hacsak nem termesztik saját maguknak a fehérjenövényt. A mikotoxinszennyezettséget viszont itthon is érdemes laboratóriumban megvizsgáltatni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agriculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható legeltetési projektet indítanak

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (USAMV) is részt vesz partnerként a Grazing4AgroEcology (G4AE) projektben, amelyet az Európai Unió mintegy 3 millió euróval (1,2 milliárd Ft) finanszíroz.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.