Az Észak-Dakotai Állami Egyetemen vizsgálták, hogy a szójabab kiválthatja-e a kukoricát a húsmarhák abrakjában. Az egyetem munkatársa, Karl Hoppe azt mondja, a szójabab a magas olajtartalma miatt magasabb energiaértékkel rendelkezik, mint a kukorica, és jó fehérjeforrás is a szarvasmarhák számára. De a hátránya, hogy nem tudnak belőle sokat enni, mert ez befolyásolja a bendőbeli emésztést.
– mondja Hoppe.
A szakértő szerint a szójababot pörkölés, hőkezelés nélkül nyersen és egészben is lehet etetni, de érdemes helyben tesztelni, mit eszik szívesen az állomány. A beltartalmi vizsgálat – benne az olajtartalom vizsgálata – is elengedhetetlen, hisz például Észak-Dakotában tavaly az aszály miatt a szójababszemek kisebbek voltak, így magasabb lehet a fehérje- és kevesebb az olajtartalmuk.
Mindemellett a termelőknek érdemes megvizsgáltatni – ahogy a kukoricánál is – a szójabab penészgomba- és mikotoxinszennyezettségét is, mert ezek hatással lehetnek az állatok egészségére. A penésznek ugyanis nem kell láthatónak lennie ahhoz, hogy a mikotoxinok jelen legyenek.
A hazai termelőknek a szója ára miatt ez kevéssé járható alternatíva, hacsak nem termesztik saját maguknak a fehérjenövényt. A mikotoxinszennyezettséget viszont itthon is érdemes laboratóriumban megvizsgáltatni.