Back to top

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Az afrikai sertéspestis vírusa
Az afrikai sertéspestis vírusa
Fotó: Wikimedia Commons
Az Állat-egészségügyi Világszervezethez (WOAH) küldött első értesítés szerint január közepén a Közép-Macedónia régióban egy elhullott vaddisznó tetemében mutatták ki a vírust.

Két héten belül egy második fertőzött állatot is találtak ugyanazon a területen. A fertőzés forrása ismeretlen, azonban a görögországi régió Bulgáriával és Észak-Macedóniával határos, ahol a vaddisznók folyamatos ASP-fertőzöttségét igazolják.

A WOAH jelentése szerint a két görögországi esetet 2 kilométeren belül találták, ráadásul kevesebb, mint 10 kilométerre egy bulgáriai természetvédelmi területtől.

Idén eddig 15 európai államból jelentettek fertőzött vaddisznót. Görögország, Moldova, Észak-Macedónia és Szerbia regisztrálta az idei első ASP-eseteket a saját vaddisznó-populációjukban. Ez derül ki az Európai Bizottság Állatbetegségek Információs Rendszerének (EC; január 28-i) legfrissebb adataiból. Míg Görögországban több mint három éve nem mutattak ki ASP-t, a másik három országban 2022 második felében is jelentettek eseteket.

Idén eddig 15 európai államban összesen 1002 vaddisznóban kimutatott ASP-fertőzést jelentettek az EB-nél.

Fotó: pixabay.com

Az új megbetegedést regisztráló nemzetek között van Lengyelország (329 járványkitörés január 1. óta), Németország (187), Szlovákia (84), Magyarország (80), Olaszország (62) és Románia (60). Rajtuk kívül az elmúlt két hétben Észtország, Litvánia és Szlovákia is jelentett afrikai sertéspestises esetet az uniós rendszernek. Korábban Bulgáriában és Csehországban erősítették meg vaddisznók megbetegedését.

Január 28-ig az EU-rendszerben regisztrált házisertésekben előforduló ASP-járványkitörések száma elérte a 31-et. Romániában a 26 háztájiban regisztrált eset mellett négy moldovai és egy szerbiai gazdaság volt érintett – valamennyi 9-nél kevesebb állatot tartóknál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.h/feedstrategy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.