Back to top

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Az Alzheimer-kór és a kapcsolódó demenciák (ADRD) egyre növekvő közegészségügyi válságot jelentenek, amelynek éves globális költsége meghaladja az 1 billió dollárt. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a társadalmi elszigeteltség összefügg az Alzheimer-kór fokozott kockázatával, de a társadalmi életmód és más ismert Alzheimer-kór kockázati tényezők közötti kapcsolatokat kevésbé ismerjük.

Az új munkában a kutatók 502 506 brit és 30 097 kanadai résztvevőjének adatait vizsgálták. Mindkét vizsgálatban olyan kérdőívek szerepeltek, amelyek a magányosságra, a társas érintkezés gyakoriságára és a társadalmi támogatásra vonatkozó kérdéseket tartalmaztak.

Fotó: pixabay.com

A vizsgálat számos összefüggést talált a potenciálisan módosítható ADRD kockázati tényezők és mind a magányosság, mind a társas támogatás hiánya között.

Azok az egyének, akik többet dohányoztak, túlzottan sokat ittak alkoholt, alvászavarokat tapasztaltak, mindemellett nem gyakran vettek részt könnyű vagy erőteljes fizikai tevékenységekben - mindezek az ADRD ismert kockázati tényezői -, nagyobb eséllyel voltak magányosak és a társadalmi támogatás hiányát tapasztalták.

A kanadai longitudinális öregedési tanulmány például rámutatott arra, hogy a másokkal együtt végzett testmozgásban való rendszeres részvétel 20,1%-kal csökkentette a magányosság érzésének esélyét, és 26,9%-kal csökkent a társadalmi támogatás hiányának megléte.

A korábban az ADRD-vel összefüggésbe hozott fizikai és mentális egészségügyi tényezők, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a látás- vagy halláskárosodás, a cukorbetegség, valamint a neurotikus és depresszív viselkedés szintén összefüggésbe hozhatók voltak mind a szubjektív, mind az objektív társadalmi elszigeteltséggel.

A magányosság érzésének és a társadalmi támogatás hiányának esélye 3,7, illetve 1,4-szer nagyobb volt a résztvevő neuroticizmus pontszámának függvényében is.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a társadalmi elszigeteltség, amely könnyebben módosítható, mint a genetikai vagy a mögöttes egészségügyi kockázati tényezők, ígéretes kiindulási pontja lehet a megelőző klinikai intézkedéseknek és a politikai beavatkozásoknak. 
Forrás: 
https://medicalxpress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.