0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezúttal facebookos tűzifacsalót kaptak el

A Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nébih EUTR ellenőrei közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifacsalót. Az eladó a próbavásárláskor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át, amelynek a származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát.

A hatóságok 5 m3 tűzifát rendeltek egy facebookos profillal rendszeresen hirdető személytől. A csaló és társa előre egyeztetett időpontban és helyszínen jelentek meg zárt kisteherautójukkal, a megrendelt 5 m3 fáért pedig 250 000 Ft-ot kértek.

A tűzifa vételárának kifizetését követően a hatóság képviselői felfedték magukat. Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett: a leborított fa alig valamivel több mint 2,5 m3 volt, azaz a megrendelt fa felét adták volna át a teljes vételárért a vevőnek.

Az eladók a származást igazoló dokumentumokat sem tudtak bemutatni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát. Az ügyben a fogyasztóvédelmi hatóság külön eljárást indított.

Az eset ismét rávilágít a Facebookról történő vásárlás kiemelt kockázatára. Tűzifabeszerzés során célszerű a már régebb óta működő, megbízható és ismert kereskedőket előnyben részesíteni. Ebben jelentős segítséget nyújt a Nébih „Tűzifát okosan” keresőfelülete is: https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu

Forrás: Nébih