Back to top

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Fotó: pixabay.com
Egyedülálló íze mellett a fahéjnak más jótékony tulajdonságai is lehetnek az ember számára. Tanulmányok szólnak arról, hogy

a fahéj gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és erősítheti az immunrendszert is.

Egyes munkák azt is kimutatták, hogy bioaktív vegyületei javíthatják az agyműködést, különösen a memóriát és a tanulást. Ezeknek a megállapításoknak az érvényességét azonban még bizonyossággal meg kell állapítani.

Az iráni Birjand Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja a közelmúltban több korábbi tanulmányt is áttekintett, amelyek a fahéj kognitív funkciókra gyakorolt ​​hatását vizsgálták. A Nutritional Neuroscience-ben ismertetett elemzésük rávilágít a fahéj lehetséges hatásaira a memória vagy a tanulási zavarok megelőzésében vagy csökkentésében.

"Tanulmányunk célja a fahéj és a memória, valamint a tanulás kulcsfontosságú összetevői közötti kapcsolatról szóló tanulmányok szisztematikus áttekintése volt'

- írták közleményükben Samaneh Nakhaee, Alireza Kooshki és kollégáik. '2021 szeptemberében kétezer-hatszázöt tanulmányt gyűjtöttünk össze különböző adatbázisokból, és vizsgáltuk meg a téma szempontjából. Negyven tanulmány felelt meg a kritériumainknak, így ezeket vizsgáltuk meg részletesen."

Nakhaee, Kooshki és kollégáik több száz online kutatási adatbázisban, köztük a PubMedben, a Scopusban, a Google Scholarban és a Web of Scienceben tárolt tanulmányok százait tekintették át. Ezután 40 ilyen, a téma szempontjából releváns tanulmányra szűkítették elemzésüket.

Fotó: pixabay.com

Az eredeti 40 vizsgálat közül 33-at in vivo végeztek (azaz valódi élő szervezetek, például emberek, rágcsálók vagy más állatok vizsgálatával), ötöt in vitro végeztek (azaz élő szervezeteken kívül, például sejtek vagy post mortem szövetek elemzésével), kettő pedig klinikai vizsgálat volt (azaz betegek bevonásával zajlott a vizsgálat).

A kutatók az összes ilyen tanulmány szempontjából releváns adatokat gyűjtöttek ki, beleértve a szerzőt, a kiadás évét, a felhasznált fahéj vegyületét vagy típusát, a vizsgálati populációt és a minták méretét, a felhasznált fahéj vagy bioaktív összetevőinek dózisait, a résztvevők nemét és életkorát, időtartamát és módszerét a fogyasztásról és az elért eredményekről. Ezt követően értékelték a vizsgálatok minőségét és megbízhatóságát, figyelembe véve azok tervezését, a minta méretét, a felvételi kritériumokat és egyéb módszertani szempontokat.

Fotó: pixabay.com

Végül elemezték és összehasonlították az általuk kiválasztott 40 releváns cikk eredményeit. Összességében a legtöbb tanulmány azt sugallta, hogy a fahéj pozitívan befolyásolhatja a memóriát és a kognitív funkciókat.

"Az in vivo vizsgálatok kimutatták, hogy a fahéj vagy az összetevői, mint az eugenol, a fahéjaldehid és a fahéjsav, pozitívan megváltoztathatják a kognitív funkciókat In vitro vizsgálatok azt is kimutatták, hogy fahéj vagy fahéjaldehid hozzáadása a sejtközeghez csökkentheti a tau-aggregációt, az amiloid β-t és növelheti a sejtek életképességét."

- írták Nakhaee, Kooshki és kollégáik tanulmányukban.

A kutatók által elemzett két klinikai vizsgálat közül az egyiket serdülőkön, a másikat pedig 60 éves vagy annál fiatalabb, prediabéteszes felnőtteken végezték. Az első vizsgálatban arra kérték a serdülőket, hogy rágjanak fahéjas rágógumit, míg az utóbbiban arra kérték a résztvevőket, hogy egyenek 2 g fahéjat fehér kenyérrel.

Fotó: pixabay.com

A serdülőkkel végzett vizsgálat pozitív eredményeket hozott, ami arra utal, hogy a fahéj rágása javította a memóriafunkciót és csökkentette a szorongást.

Ezzel szemben a prediabéteszes felnőtteken végzett klinikai vizsgálat nem talált jelentős változást a kognitív funkciókban a fahéj fogyasztását követően.

"A legtöbb tanulmány arról számolt be, hogy a fahéj hasznos lehet a kognitív funkciók károsodásának megelőzésében és csökkentésében' - írták a kutatók közleményükben. 'Adjuvánsként használható a kapcsolódó betegségek kezelésében. Azonban további vizsgálatokra van szükség ebben a témában."

Összességében Nakhaee, Kooshki és kollégáik szisztematikus áttekintése azt sugallja,

hogy a fahéj és egyes aktív összetevői pozitív hatással lehetnek az emberi agy működésére, javítva a memóriát és a tanulást.

A jövőben ez az áttekintés arra ösztönözhet más kutatócsoportokat, hogy tovább vizsgálják a fahéj agyra gyakorolt ​​hatását, ami potenciálisan elősegítheti annak használatát az agyműködés megőrzésére és a kognitív károsodás lassítására.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/medicalexpress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Fedezzük fel a torma előnyeit!

A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!