Back to top

Bolyongás Balin – szigetek

Bali az egyik leghíresebb és legkeresettebb indonéz célpont az utazók körében, de csodás ékszerként veszik körbe a kisebb szigetek. Meglátogattuk a közeli Gili Trawangant és Nusa Penida-t.

Amikor azt gondoljuk, hogy az indonéz kis szigetek majdnem egyformák, óriásit tévedünk.

Először Gilin tapasztaltuk ezt. A Gili szigetek – három szigetből álló csoport – legnagyobb vonzereje a fehér homokos partok, a szörfösöknek kedvező hullámok és a vízalatti világ korallvirágokkal, színes

Pónifogatok várakoznak a kikötőnél
Pónifogatok várakoznak a kikötőnél
Fotó: Sárközi Judit
halakkal, teknősökkel, szóval búvárparadicsom.  Trawangan a legnagyobb, de ez is csupán 3 km hosszú és 2 km széles. Harminc éve még lakatlan volt, most 1500-an élnek itt. A természeti csodák mellett itt a legpörgősebb az élet, mozgalmas éjszakai bulikkal, ahol nem ritkán a világ leghíresebb DJ-i biztosítják a hangulatot. Ha ezt el karod kerülni, utazz az esős évszakban!

 Itt nincsenek autók, igaz utak sem nagyon. A kikötőben pónifogatok várnak, hogy elvigyenek a kicsit messzebb fekvő szálláshelyig, és lehet biciklit bérelni, amivel körbe lehet tekerni a szigetet.

Nem túl megerőltető vállalkozás, két órahossza alatt teljesíthető. De egy egész napot el lehet vele tölteni, mert állandóan megállásra késztetnek a gyönyörű, kristálytiszta, meleg vizű öblök. Szerencsére mindenütt akad egy kókuszdió árus, a friss kókusz ital nagyon frissítő. A sziget másik, sziklásabb felén sem gyorsabb a haladás, a sziklásabb öblökben érdemes felvenni a búvárszemüveget és nézelődni na víz alatt. nem kell mélymerülés, már a felszínről ezernyi színes apró halat, csodálatos korallvirágokat, és békés teknősöket láthatunk. A komolyabbak a mélymerülést is  választhatják,  egy sokkal komolyabb élményért.

A fő vonzerő: fehér homok, kristálytiszta víz
A fő vonzerő: fehér homok, kristálytiszta víz
Fotó: Sárközi Judit

A biciklis körtúra nem mindig a legcsodásabb helyeken vezet. Látjuk a helyi lakosok otthonait, a bádogból, kartonokból, egyéb hulladék anyagokból összetákolt, komfort nélküli kunyhókat, a körülötte szaladgáló tyúkokat és a szemetet mindenhol.

 A szemétkezelés általában mindenhol probléma.  balinézek igényesek  a tisztaságra. Az otthonaikban  a lépcsőn kell hagyni a papucsot, és sok üzletbe is csak mezítláb lehet bemenni, de a kerítésen túl mindent elborít a szemét. A szálláshelyeken és az éttermekben a turisták miatt eltüntetik a szemetet, aminek a nagy része a tengerben landol sajnos.  A szegénynegyedekben pedig egyáltalán nem törődnek vele, gyerekek, tyúkok, malacok szaladgálnak a háztartási hulladékok, műanyag csomagolások között.

Mivel már 6 órakor besötétedik, más elfoglaltságot kell keresni, az egyik legjobb választás, a balinéz masszázs kipróbálása. Törékeny, nagyon  fiatal masszőr érkezik, meglepően erőteljes mozdulatokkal. Mint megtudtam a pont-nyomást és a tenyérrel való szorítást alkalmazzák elsősorban. Semmit nem hagynak ki, egy teljes testmasszázs tartalmazza a láb és a fejmasszázst is. Szóval, teljes újjászületés.

Életkép az őserdőben
Életkép az őserdőben
Fotó: Sárközi Judit

Áthajózunk Pennáidra, ahol az őserdőben találjuk magunkat. A hajómegérkezése okoz némi meglepetést. Nincs kikötő, nincs móló. A hajó egyszer csak megáll, a parttól néhány méterre, beugrunk a vízbe és kisétálunk a partra, visszafelé ugyanez. Ha egy nagyobb bőrönddel érkezel, a legénység a fején cipeli ki és leteszi a parti homokban.

Penida vadabb, mint a korábban látott szigetek:  őserdő, a parton félelmetes sziklák.  A legnevezetesebb a bálna, vagy T-Rex állkapocs alakú szikla, fantasztikus kilátópont,  és nem kell sokáig várni, hogy megpillantsuk a vízben lebegő manta rájákat.

A szigetet nagyon keskeny, kanyargós, hegyi utak szelik át, mi  a helyi sofőrökre bíztuk a fuvarozást, mert mindezt tetőzi még a fordított, baloldali közlekedés. A vállalkozó szelleműek tudnak motort bérelni.   

Szállásunk a dzsungelben van, az őserdőből vágtak ki egy „téglalapot”, ahová letisztult, balinéz stílusú bungalókat telepítettek, van étterem, medence, és fantasztikusan gyönyörű trópusi kert. Egyik este a személyzet egy vékony, nagyon hosszú kígyót „vadászott” le az egyik bokorról, vacsora közben meg is

A Crystal Bay - őserdő és homokos part
A Crystal Bay - őserdő és homokos part
Fotó: Sárközi Judit
mutatták. Szerintünk néhány méterrel odébb elengedték, úgyhogy ezután megnéztük nagyon, hová lépünk.

A Crystal Bay elnevezésű öbölhöz egy őserdei ösvényen vezetett az út. Néhány házból álló kis település mellett vitt az út, ahol fantasztikus szobrokkal díszített házakat, kerítéseket, kis trópusi kerteket láthattunk, és láthattuk, hogyan főzik a házi kókusz olajat, hagyományos üstökben. Az üstök mellett kisbolt. Van valami hihetetlenül ambivalens érzés abban, hogy sétálsz a dzsungel közepén, melletted, tehenek, disznók, csirkék szaladgálnak, kötélen mosott ruhák, és egy Magnum jégkrémet eszel.  

Elérjük a vad sziklák övezte 200 méter hosszú fehér homokos öblöt.

Néhány „étterem bódé” áll a parton, grillezett halakat, gyümölcs turmixokat és kelyheket kínálnak. Nem értjük, áram sehol nincs. Kérek sárkánygyümölcs turmixot és utána nézek, hogyan is készül. A bódé mögött kis generátor, mellette turmixgép. Beindítják, turmixolnak, felszolgálják.

Zseniális. A gyümölcskehelybe jeget is tesznek, nem hiszem el.

A leghíresebb kilátó
A leghíresebb kilátó
Fotó: Sárközi Judit

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.