Back to top

Kalandok a Deseda partján

A Kaposvárhoz közeli Deseda tó és környéke nemcsak a városiak, hanem a messzebbről érkező természetkedvelők népszerű és ismert kirándulási célpontja. A SEFAG Zrt. a szomszédos Deseda Kalanderdőben életkor szerinti tanösvényeket hozott létre, melyek minden évszakban más arcukat mutatják.

Kerékpárút halad a Deseda körül
Kerékpárút halad a Deseda körül
A városközponttól északi irányba mintegy tíz kilométerre, a 67-es út két oldalán terül el a Desedai Parkerdő. A hozzá szervesen kapcsolódó Deseda patak 1973 és 1976 közötti felduzzasztásával tározótavat hoztak létre.

A nyolc kilométer hosszú, átlagosan 300 méter széles, 245 hektáros vízfelület alapvetően vízkárelhárítási és vízminőség-javítási célokat szolgál, de a környező parkerdővel együtt vonzó pihenőhely is.

A koronavírus-világjárvány alatt a természetben eltöltött szabadidő – legyen szó kirándulásról, futásról, tájfutásról vagy kerékpározásról – jelentősége megnőtt, és ez a népszerűség azóta is töretlen. A Deseda tó és a hozzá kapcsolódó turisztikai célpontok kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínálnak családoknak, pároknak, baráti társaságoknak egyaránt. Idén a tavat megkerülő 15 kilométer hosszú kerékpárút lett az Év Kerékpárútja az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által kiírt szavazáson. A tó nyugati oldalán a SEFAG Zrt. által karbantartott és fejlesztett Desedai Parkerdő, a Deseda Kalanderdő állomásai, horgászásra kijelölt helyek, madármegfigyelő, kilátó és a lombkorona-tanösvény, keleti részén pedig a Fekete István Természetismereti Központ várja a kirándulókat, mely mellett a Kaposvári Tekerő, a kerékpármegosztó rendszer egyik állomása található. A dokkolóállomás kerékpárjait 2023 tavaszától használhatja a közönség.

A SEFAG Zrt. állami erdőgazdaságként kiemelt közjóléti tevékenységet végez a Deseda tó környezetében is. 2015-ben vette birtokba a közönség a Deseda Kalanderdő elemeit, melynek kialakítása során az állami erdőgazdaság gondolt a kisgyerekes családokra, az óvodai-iskolai csoportokra és a fogyatékkal élőkre is, így minden látogatónak feledhetetlen élményben lehet része.

A kicsik lecsúszva is elhagyhatják a tanösvényt
A kicsik lecsúszva is elhagyhatják a tanösvényt

A parkerdő egyik kedvelt útvonala a Pillangó Tanösvény, ami rávilágít arra, hogy az erdő a legösszetettebb élőhely:

foglalkozik a növényvilággal, a növények, köztük a fák felépítésével, az emlősök és a madarak életével, szaporodásával, mozgásával, éghajlattal, időjárással, az évszakok hatásaival, a különféle élőhelytípusokkal, a talaj kialakulásával és jelentőségével, az erdő szerepével a természet- és környezetvédelemben, valamint a vizes élőhelyek élővilágával.

Az egy pontból induló négy ösvény pillangóformában járható be, minden lepkeszárnyon egy-egy erdei állat, a Sün, a Mókus, a Róka és a Rigó kíséri el a látogatókat. Az ösvényeken 5-5 információs táblánál állhatnak meg a kirándulók, így nemcsak saját tapasztalatokra hagyatkozva, hanem a táblák tartalmát tanulmányozva is gyarapíthatják ismereteiket az erdőről, erdei életközösségekről. A tanösvények egyesével is bejárhatók, origójukban pedig a Lombfedeles Tanterem áll, ami oldalról nyitott, így az erdő- és virágillatú épület nemcsak pihenésre, hanem erdei tanórák megtartására is alkalmas.

Deseda Kalanderdő Tanösvény
Deseda Kalanderdő Tanösvény

Minden évszakban gyönyörű a Deseda tó környéke
Minden évszakban gyönyörű a Deseda tó környéke
A négy tanösvény hossza összesen 3,9 kilométer.

Csak gyalogosan járható, és mivel a terepen a szintkülönbség minimális, a kisgyerek(ek)kel érkező családok vagy a szépkorúak is könnyedén végigsétálhatják. Közben érdemes jól figyelni, megcsodálni a fákat, lenézni a lábunk előtt a talajra, hallgatni az erdő hangjait, beszívni a virágok illatát.

A tanösvény minden évszakban más-más arcát mutatja a kirándulóknak: a tavaszi rügyek, a friss zöldek, az avarból előbújó kora tavaszi hagymások, a nyári madárdal, az őszi lombok pompája, a havas ágak látványa mind-mind arra buzdít, hogy visszatérjünk erre a kalandos helyre.

A tanösvényen kívül a Desedai Parkerdő még nagyon sok látnivalót tartogat. A Deseda tó mellett az északi oldalon madármegfigyelő állomás várja a kirándulókat, ahol a vizes élőhely lakóival ismerkedhetünk: láthatunk tőkés récét, hattyút, vízityúkot, törpe gémet, búbos vöcsköt, szürke gémet. Ha valaki felülről is szemügyre venné a környéket, annak érdemes felmászni a 2014-ben a nyugati partra épített Deseda-kilátóba.

Az egyik legkedveltebb látnivaló a tó mellett a lombkorona-tanösvény, amelyhez – a kicsik legnagyobb örömére – egy csúszda is kapcsolódik.

A 20 méter hosszú, 6 méter magas ösvényen sétálva egészen más szemszögből tanulmányozhatjuk a fákat, miközben pazar kilátás nyílik a tó élővilágára. Télen pedig a befagyott tó korcsolyázásra csábít.

Madármegfigyelő a tavon
Madármegfigyelő a tavon

A Desedai Parkerdőt bármelyik évszakban érdemes felkeresni akár többnapos kirándulás alkalmával is. Mindenkit vár, aki gyalogosan vagy kerékpározva szeret ismerkedni a természettel, felfedezni az erdő nyújtotta kalandokat, és új élményre vágyik.

Éder Lilla
SEFAG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Aligátor "kopogott be" a házba, majd belekóstolt az ajtót nyitó férfiba

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, akit az ajtónyitást követően meg is harapott - írta vasárnap a The Guardian című brit napilap.

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Tűzből született hegyvidék

A Börzsöny. Egyszerűen, csak így röviden, de sokak számára erős szívdobbanással kimondott szó. Aki járt már túraútjain, tökéletesen érti ezt. Bár besorolás szerint hazánk csupán harmadik legmagasabb és viszonylag kis alapterületű hegysége, természeti csodái megszámlálhatatlanok: meredek bércek, hosszan elnyúló gerincek és szűk völgyek világa.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

Meglepetés várhat a lombhalom alatt, óvatosságra int az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

Bárki részt vehet a gólyák monitorozásában

Telefonos applikációval bővült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gólyafészek adatbázisa, amely így még egyszerűbbé teszi a lakosság számára a megfigyelésen alapuló adatszolgáltatást.

Mi legyen az elnyílt hagymásokkal? Bemutató a Füvészkertben március 18-án

Március 18-ára érdekesnek ígérkező programot hirdetett a budapesti ELTE Füvészkert: tematikus szakvezetésen mutatják be a kert tavaszköszöntő hagymásait, egyben azt is elmagyarázza a gyűjteményt kezelő szakember, hogy mit tehetünk elvirágzás után a hagymásokkal.