Back to top

Munkalovaglás télen

A téli időszak sok lovas számára egyet jelent az edzések szüneteltetésével. Számos körülmény nehezíti ilyenkor a lovunkkal való munkát – a barátságtalan időjárás, a korai sötétedés és az infrastruktúra (négy évszakos pálya vagy fedeles) hiánya is akadályokat gördít a foglalkozások elé.

Nem kell azonban teljesen lemondanunk a lovaglásról: ha a lelkesedésünk és az akaraterőnk kitart, jó néhány lehetőség kínálkozik a fejlődésre. És mi adhat nagyobb ösztönzést, mint az az előny, amit ezáltal a versenyszezon kezdetére a magunkénak tudhatunk? Pluszban pedig még egy olyan gyakorlási lehetőséget is mutatunk, amihez ló sem kell.

Fedeles nélkül

A munkalovaglás megannyi pozitívuma közül kiemelkedik az edzések sokszínűsége. A zord téli hónapokban még inkább segítségünkre lehetnek a feladatok szinte végtelen variációi, hiszen megfelelő pálya híján a mindennapi foglalkozások is kevesebb alternatívát kínálnak, s az unalomig ismételt gyakorlatok csak tovább csökkentik a motivációt.

Egy kis kreativitással és kitartással viszont remek alapot adhatunk a későbbi gyakorláshoz – most megosztunk veletek néhányat a kedvenc alapozó feladataink közül.

1. Tud állni a lovad? Ha igen, meddig? Tíz másodpercig? Egy percig? Öt percig? Érdemes ezt a feladatot újra és újra elővenni, akár a négy fal között, akár terepen dolgoztok. Egy jó munkaló mindenféle szituációban és bármilyen jármódból képes megállni, és türelmesen várakozni a lovas következő jelzéséig. Ehhez pedig nincs szükség semmilyen extra felszerelésre, még pályára sem. Megfelelő előkészítéssel a tavaszi edzőtáborokban már bril­lírozni fogtok a kapunál, a csengőnél vagy a kancsónál.

2. A ló vállainak és farának elmozgatása alapvető feladat, mégis sokan csak a munkalovas pálya akadályainál szembesülnek az itt felszínre kerülő hiányosságokkal. Fiatal, képzetlen ló esetén érdemes a földről kezdeni a gyakorlást, ha pedig a lovas is tapasztalatlan ezen a téren, mindenképpen kérje edző támogatását a feladatokhoz!

A helyes kivitelezés nemcsak a WE-pályán hoz majd sikert, de a hétköznapokban is nagy segítség tud lenni – megkönnyíti tárgyak (pl. kabát) felvételét és lerakását a nyeregből, vagy akár a terepen felbukkanó akadályok leküzdését is.

3. Az oldaljárás a kezdő munkalovasok számára az egyik legnehezebb gyakorlat, ám következetes és kitartó munkával igazi önbizalom-növelő rutinfeladat válhat belőle lónak és lovasnak egyaránt. A precíz megvalósításhoz – melynek előfeltétele a vállak és a far mozgatása – itt is elengedhetetlen a korrekt szakmai háttér, bátran kérjetek segítséget edzőinktől a WEHUN csapatban! Ehhez a feladathoz sincs szükség sok eszközre, elég, ha kéznél van egy-két rúd (a szerencsésebbeknek a fedeles hosszú fala), ami segít a helyes irány megtalálásában.

4. A hátralépés meglepően sok párosnak okoz nehézséget: néhány métert szinte mindenkinek sikerül összehozni, de egy hosszabb szakaszon (pl. a csengő folyosóján), vagy ha nem csak egyenes vonalon kell végrehajtani (pl. a hátraszlalom feladatnál), már szó szerint és átvitt értelemben is akadályokba ütköznek.

Fotó: Czimbó Zsuzsanna

Fontos, hogy ha egy gyakorlat a ló számára mentálisan nehéz, ne erőltessük sokáig, inkább osszuk több rövid szakaszra az edzést, és ne fogjuk vissza magunkat a dicséretet illetően.

Ismerjük fel, mi okoz a lónak igazán örömet, hiszen amíg az egyiknek az odadobott száron való séta, addig a másiknak néhány kör lendületes vágta oldja a problémás feladat okozta feszültséget.

A gyakorlatok színesítésének tényleg csak a kreativitásotok szabhat határt – érdemes minél meghökkentőbb akadályokat gyártani otthon, hogy a versenyen már ne jöjjön szembe semmi félelmetes!

Munkavágta, a legfontosabb jármód

A lónak három alapjármódja van, a munkalovas szakágban a vágta közülük a különösen hangsúlyos. A munkalovaglás-pályákat a kezdő szint (E kategória) kivételével vágtában kell teljesíteni, méghozzá egy elég rövid, ütemes munkavágtában. Ennek elég egyszerű oka van, ez a legkényelmesebb és a legenergiatakarékosabb a lovas és a ló számára is.

Nincs szükség, sőt kifejezetten hátrányos tud lenni a nagy, látványos mozgás, hiszen az akadályokban a távolságok nagyon rövidek, a fordulók szűkek, gyors irányváltásokkal tűzdelve.

Ha gondot okoz egy jó ütemes vágta elérése lovaddal, akkor ez most a legjobb időszak, hogy javítsad a vágta minőségét. Ebben a hűvös időben többnyire szívesen vágtáznak a lovak, hiszen az ő komfortzónájuk a miénkhez képest jóval alacsonyabban, 10 fok körül van, így az edzések során szép lassan növelheted a vágtában töltött feladatok idejét anélkül, hogy túlzottan megizzadna vagy elveszítené motivációját lovad.

Milyen problémák lehetnek a vágtával?

1. Ha bizonytalannak érzed az ülésedet, érdemes visszatérni a futószáras edzésekhez. Sok lovas helytelenül a vállak előre-hátra mozgatásával próbálja követni a ló mozgását, ahelyett, hogy a csípőjét mobilizálná és a felsőtestét stabilan tartaná. Ezt érdemes futószáron javítani, illetve akár földön is egy-két tornagyakorlattal, fitneszlabda segítségével.

Ne felejtsd el, a ló nem hintaszék, a ló hátának szabadon kell mozognia alattad, ehhez meg kell tanulni koordinálni a medencénk rotációját.

2. A vágtába való beugratás rögtön meghatározza a vágta minőségét is, így érdemes sok-sok átmenetet lovagolni. Néhány tipp: ha beugratás során lovad hajlamos elveszíteni az egyensúlyát és a vállára esni (többnyire a belsőre), így problémás a helyes lábra való beugratás is, akkor ne egy körön próbáld a beugratást, hanem egyenes vonalon kérd a külső lábra! Figyelj oda a pontos testsúly- és csizmasegítségekre!

3. Abban az esetben, ha lovad menőkedve nem túl erős, akkor érdemes terepen lovagolni vele többet, a pályán pedig konkrét célokat kitűzni, hogy a motivációját növeld. Például tegyél le két hordót a pálya két felére, vágtázz egyik hordótól a másikig, és minden esetben adj neki egy pihenőt a hordóknál. Nagyon gyorsan meg fogja érteni lovad a feladatot, és igyekezni fog, hogy minél előbb odaérjen a hordóhoz, hiszen ott pihenő következik.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy megfelelően követed-e kezeddel a vágtát, hiszen ha leszorítod a kezed, nem hagyod lovadat egyensúlyozni a nyakával, fejével, így a hátát sem engeded mozogni, ami a hátulsó lábak kimaradásához vezet.

4. Ha hajlamos a lovad erősen előrehúzni és elrohanni, akkor a nyak hajlítása és körök lovaglása segít az ütemet rendezni. Ez terepen is érvényes, olyan helyen kezdj el vele vágtázni, ahol van lehetőséged kört lovagolni. Maradj addig a körön, míg meg nem találtok egy nyugodt ütemet, csak akkor menj egyenesen tovább.

Egy kellemesen vágtázó, jól kontrollálható ló minden lovas arcára mosolyt csal, de ezt csak a vágta gyakorlásával lehet elérni. Ha lovad egészségi állapota engedi, akkor vágtára fel!

Légzéstechnika gyakorlása ló nélkül

Mindenki tapasztalta már, milyen az, amikor „elfogy” a levegő. De miről is szól a tudatos és helyes légzéstechnika, és mit tehetünk ezáltal a hatékonyabb teljesítményért?

Azt gondoljuk, hogy mivel a légzés alapvető és ösztönös tevékenység – hiszen még víz nélkül is napokig kibírjuk, azonban levegő nélkül csupán néhány percig –, a test tisztában van vele, mikor mennyi levegőre van szüksége, de sajnos ez nem ilyen egyszerű.

A modern életmód következményei (stressz, ülő életmód, egészségtelen táplálkozás) mind hozzájárultak a rossz légzési szokások kialakulásához, amely felelős lehet egyebek között az alvászavarokért, rossz teljesítményért vagy akár a keringési problémákért is. Alapvetően kétszer-háromszor annyi levegőt lélegzünk be, mint amennyire szükségünk lenne, ez a krónikus túllégzés vagy diszfunkcionális légzés. Tipikus jeleit ismerve letesztelheted, hogy hajlamos vagy-e rá:

– A mindennapi tevékenységek során szájon át is lélegzel?

– Alvás közben a szádon át veszed a levegőt, esetleg horkolsz?

– Pihenés közben látható vagy hallható jelei vannak a légzésednek?

– Amikor megfigyeled a légzésed, jobban mozog a mellkasod, mint a hasad?

– Tapasztalod magadon a rendszeres túllégzés tüneteit, mint az orrdugulás, fáradtság, szédülés vagy feledékenység?

Ha ezek közül néhányra igennel válaszoltál, akkor sajnos hajlamos vagy a túllégzésre, ami legalább olyan káros lehet, mint a túl sok evés.

Azonban már egy kis odafigyeléssel is érezhető fejlődést lehet elérni, ugyanis az általános erőnlétet és a sportteljesítményt jellemzően a tüdő működése korlátozza, ennélfogva az egyéni fejlődéshez elengedhetetlen az optimális légzés.

Hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy milyen állapotban van a légzésünk? Az egyik ilyen módszer a kontrollszünet megállapítása, ami a nyugalmi állapotban zajló normális kilégzés és az utána jelentkező enyhe légszomj között eltelt időt jelenti. Ezt a mérési metódust dr. Buteyko professzor dolgozta ki, hogy felmérjék, milyen az egyén állapota szén-dioxid-tolerancia szempontjából. Ez az érték jó irányadó az egészségi állapotunkról.

Hogyan mérjem?

1. Ülj le egy székre egyenes háttal és 3-4 percig lélegezz nyugodtan, ahogy általában szoktál.

2. Ezután egy normális kilégzés után fogd be az orrod és tartsd csukva a szád.

3. A kilégzés után indíts el egy stoppert, ami méri az időt, amíg enyhe elviselhető légszomjat tapasztalsz (ne tartsd vissza a levegőt, nem ettől fog javulni a vitálkapacitás), ekkor állítsd le az órát. Ez a szám lesz a kontrollszünet-értéked. (Ha szív- és érrendszeri problémáid, vagy más betegséged, pl. cukorbetegséged, asztmád van, csak addig tartsd vissza a lélegzetet, amíg semmi kellemetlenséget nem tapasztalsz.)

Ez az érték szépen megmutatja a sejtjeink állapotát. Minél hosszabb a kontrollszünet, annál nagyobb a sejtek oxigén-ellátottsága.

Az egészség Buteyko professzor szerint 40 másodpercnél kezdődik, a rossz eredmény pedig a 20 másodperc alatti érték.

Vágtakurzus március 4–5-én

Minden szakág lovasai számára nyitott. A fókusz a vágta minőségének javításán, az ülés-, a csizma- és a szársegítségek korrigálásán, a vágta-beugratásokon, és a vágtában végzett feladatokon lesz.

Helyszín: KLIK, Mór, Hétkúti Lovarda

Jelentkezés: kappeledit@gmail.com

Mit tehetünk?

Lélegezz könnyen, lassan, mélyen. Az egyik legegyszerűbben elsajátítható módszer, ha tudatosan elkezdünk figyelni az orrlégzésre, amely biokémiai szempontból is előnyös. A másik fontos szempont a rekeszlégzés (hasi légzés) beépítése a mindennapokba, amely aztán az edzés során is számos hasznos következménnyel jár, hiszen pozitív nyomást alakít ki a hasüregben, így a testtartás-kontroll hozzájárul a gerinc és a medence stabilitásához. Ezenkívül lassítja a légzést, segít szabályozni a pulzust, valamint javítja a gázcsere által a sejtek oxigénellátását.

Ha a légzéstechnikádat irányítani tudod, akkor javulni fog a mentális és fizikai állapotod, így pedig könnyen visszanyerheted a tested felett a kontrollt.

Jó felkészülést kíván a WEHUN csapata!

Eszterbauer KataKappel Edit, Marlin Emese

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Mezítláb a legmagasabb szinten

A tokiói olimpia kapcsán már írtunk arról, hogy az aranyérmes svéd csapat két lova, Peder Fredricson All Inje és Henrik von Eckermann King Edwardja is patkó nélkül versenyzett. Úgy tűnik, egyre több top lovas kezd kacérkodni a gondolattal, hogy a természetesebb és egyben jóval költséghatékonyabb pataszabályozást válassza.

Enyhe tél, békagomba ide vagy oda, gond nélkül áttelelnek erdei békáink

A klímaváltozás és egy bizonyos gombás fertőzés, a kitridiomikózis hatásait vizsgálták kétéltűeknél az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói, amely során kiderült, az erdei békák áttelelésének túlélési esélyeit sem a közeljövőben várható enyhébb tél, sem a kitridiomikózissal való fertőzöttség nem csökkentik.

Ijedős lovak: kimutatható-e a génekből a nem kívánatos viselkedés?

A lovak prédaállatok, tehát a vadonban folyamatosan figyelniük kell a ragadozók jelenlétére. Emiatt a háziasított lovak is ugyanúgy érzékenyek az ismeretlen ingerekre, és meneküléssel válaszolhatnak a számukra új helyzetekre.

Wilm Vermeir a póniakadémián

Wilm Vermeir, a világszinten elismert edző és kiváló lovas neve gyakran olyankor hangzik el, amikor a beszélgetések témája a lovak top sportra való felversenyeztetése lesz. Nem véletlenül, hiszen számos sikeres ló top karrierjének elindításában vett részt a 43 éves lovas. 12 éves kislánya is sikeres versenyző 130 cm-en pónival, fia is indul versenyeken.

Huculfiak

Húsvét óta 27 csikó született az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesében és még hármat várnak.

Több mint húsz kategóriában rendezték meg a westernlovas ob első fordulóját

A hétvégén Kiskunfélegyházán rendezték meg a westernlovas országos bajnokság első fordulóját, amelyen többféle versenyszámban és kategóriában több mint 60 versenyző mérte össze tudását.

Kozma Ferenc Díj 2023

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított. A Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Első ízben rendezik meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

A MATE Georgikon Campusa 2023. május 11-14. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, röviden a KATT-ot. A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.